Türkiye

Büyümeye ihracat desteği

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 2.1 büyüdü. Büyümeye en büyük katkı ise yüzde 5.5 artışla ihracattan.

Konular: Ekonomi, İhracat
Büyümeye en büyük destek ihracattan geldi. [Fotoğraf: AA]

yavaşlayan ab ekonomisi, jeopolitik gerginlikler, makro tedbirlerin gecikmeli etkisi… maliye bakanı mehmet şimşek’e göre bu nedenlerle ikinci çeyrekte türkiye ekonomisi nispeten düşük büyüdü. ilk çeyrek büyüme oranı yüzde 4.7’ydi.

yılın ikinci çeyreğinde büyümeye en büyük katkı yüzde 5.5’lik artış oranıyla ihracattan geldi. bunu yüzde 2.4 ile kamu harcamaları izledi.

ekonomist arda tunca’ya göre bu sonuçlar yıllık bazda yüzde 3-3.5’luk bir büyümeyi kabul etmemiz gerektiğini ortaya koyuyor. al jazeera’ye konuşan tunca, " büyümeye ihracat ve kamu harcamaları destek verdi. devletin harcamalarının özel sektör harcamalarının üstüne çıktı. gayri safi sabit sermaye oluşumunda yüzde 3.5’luk düşüş olması dikkat çekici. bu türk sermayesinin para biriktirme gücü açısından önemli” diyor.

"ihracatın katkısı artacak"

türkiye ihracatçılar meclisi başkanı mehmet büyükekşi'ye göre ihracatın büyümeye katkısı artarak devam edecek:

“ikinci çeyrekte ihracatın katkısı 1,5 puan, net ihracatın katkısı ise 2,9 puan oldu. bu ise, ilk çeyrekte olduğu gibi, büyümenin ağırlıklı olarak dış ticaret ile desteklendiğini ortaya koydu. güçlenen sanayi rakamları ile yılın ikinci yarısında genel büyüme verilerinin daha iyi olacağını bekliyoruz. yıl sonunda yüzde 3 ile 4 bandında bir büyüme bekliyoruz. büyüme verilerinde yatırımların azalmasına dair sinyallerin önemle dikkate alınmasını ve bilhassa sanayi üretiminin canlanmasına dair özel sektör yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyoruz. ab pazarında yakaladığımız yüzde 13’lük olumlu tempo sayesinde ihracattaki yükseliş trendinin yılın geri kalanında sürmesini bekliyoruz, jeopolitik riskler barındıran bölgelerde de bir normalleşme öngörüyoruz. dolayısıyla ihracatın büyümeye yaptığı pozitif katkının artarak devam etmesini öngörüyoruz.”

"avrupa'daki daralma kısa vadede bizi etkilemez"

istanbul hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçıları birliği başkanı hikmet tanrıverdi içinse büyüme normal bir oranda geldi, daha yüksek büyümeye ihtiyaç var. al jazeera’ye konuşan tanrıverdi, önümüzdeki dönemde ihracatın büyümeye katkısında düşüş beklemiyor. tanrıverdi, avrupa ekonomilerindeki küçülmenin kısa vadede türkiye’ye etkisi olmayacağından emin.

akdeniz ihracatçı birlikleri başkanı bülent aymen, almanya ve fransa ekonomilerinin küçüldüğünü, ortadoğu pazarında da sıkıntılar olduğunu ifade ederek, iç talebin güçlendirilmesi gerektiğini söylüyor. aymen’e göre ağustos ayında ihracatta sıkıntı olmadı ama eylül ayına bölgesel riskler yansıyabilir, bu da yıl genelindeki büyümeyi etkiler.

"ihracatçının maliyetleri artabilir"

destek menkul değerler’den analist erencan ümüt de şu anda ihracatın büyümeye katkısının önemine dikkat çekiyor ancak ümüt'ün bir endişesi var. ümüt, avrupa ekonomilerindeki zayıflama nedeniyle, bundan sonraki dönemde ihracatın azalabileceğini söylüyor:

“avrupa pazarı daralabilir. euro değer kaybediyor. bu da demek oluyor ki ihracatçının maliyetleri artacak. büyüme için en önemli konu bu. büyüme ihracattan darbe yiyebilir. iç talebi artıramazsak sıkıntı olabilir.”

kaynak: al jazeera

 

Melis Kobal

meslek hayatına 2001 yılında ntv'de muhabir olarak başladı. 2005-2011 yıllıarı arasında cnbc-e de ekonomi muhabiri olarak çalıştı. ab süreci, küresel kriz, anadolu ile ilgili programlar hazırladı. 2009-2010 yılları arasında cnbc-e'nin londra muhabirliğini yaptı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;