Türkiye

'Dikey olsun dedim ama bunu istemedim'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı Bedrettin Dalan ilk projesi yatay olan “Gökkafes” adıyla bilinen Süzer Plaza’nın dikey olmasını kendisinin istediğini ama şimdiki binaya onay vermediğini söyledi. Dalan projeye ortak olduğunu ama sonra binanın sahibi olan Mustafa Süzer ile binanın şekli konusunda anlaşamadıkları için hisselerini bedelsiz devrettiğini de söyledi.

Konular: Türkiye
Yapımı tartışmalara neden olan Süzer Plaza 2001 yılında açıldı. [Fotoğraf: Hüseyin Narin/Al Jazeera Türk]

süzer plaza için 1983 yılında verilen izin 8 kat ile sınırlıydı. söz konusu alana 24 metre yüksekliğinde 8 katlı otel yapılacaktı. bu plana göre proje hazırlandı. bir süre sonra ise otel projesi gökdelen projesine dönüştü. projenin neden değiştirildiğini sorduğumuz bina sahibi süzer grup al jazeera'ye şu açıklamayı yaptı:

“bülent ulusu döneminde hükümetin ve belediyenin ısrarı ve teşviki ile arazi satın alınmış ve turizm projesi yapılmıştır. ilk proje yüksekliği az ama enine doğru geniş bir proje olarak hazırlanmıştır. daha sonra gelen istanbul belediyesi’nin tercihi ve ısrarı ile dikey projeye geçilmiştir.”

dönemin istanbul belediye başkanı, halen ergenekon davası nedeniyle hakkında tutuklama kararı olan bedrettin dalan’dı. bedrettin dalan’a yurtdışında ulaştık ve “binanın gökdelen olmasını siz mi istediniz?” diye sorduk:

"doğru, kesinlikle doğru. ancak başka doğrular da var. o doğru da şu: ben yatay binanın maketine baktım, beğenmedim. binanın dıştan görünüşle duvar etkisi çoktu. sonra benim isteğim üzerine dikey bir bina projesi ile geldiler. gayet estetik bir bina yaptılar. onun üzerine de belediyeden işlemleri geçti. onun altında da benim imzam var. ancak ondan sonra mustafa süzer o kuleyi otel yaptırmak istedi. uluslararası otelciler o kulenin otel yapmaya müsait olmadığını söylediler. mustafa süzer de bana geldi, tekrar değiştirip şu andaki halini getirdi, imzalamamı istedi. ben ona imza atmadım. bunun üzerine o arada da ben seçimi kaybettim. ben o binayı genişletmiyorum diye mustafa süzer çok sıkıldı, hatta o sıralar turgut özal'a beni çok şikâyet etti. rahmetli turgut özal ile aramızın açılmasında kısmen bu otelin de payı vardır."

Bedrettin Dalan
[[Fotoğraf:AA/Arşiv]]

dalan binanın ilk projedeki yatay halinin şu andakinden daha fena olacağını söyledi.

"benim imzam olan bina ince uzun binadır. estetik kalem gibi bir binadır. şehre basma etkisi yoktur. ama amerikalı otelciler bu ince binaya yeteri kadar oda sığmıyor, ekonomik değil diye bastırınca mustafa süzer de geldi bana bastırdı. ben de o baskıyı yemedim. aslında şehre en çok basan da yatay olan birinci binaydı. yani o binaya dokunulmasaydı, o yapılsaydı, görürdük hep beraber. şu andakinden fena olacaktı, onu söyleyeyim."

bedrettin dalan binanın şekli konusundaki anlaşmazlık nedeniyle mustafa süzer ile ortaklığını bitirdiğini söyledi.

“ona, 'kardeşim sen bana bu bina ile ilgili problem çıkaracaksın' dedim ortaklıktan çıktım. ortaklığımı bedava olarak ona verdim. bunun da şahidi ikimizin de kankası ve müşterek arkadaşımız olan necati kurmel’dir. binanın yüzde 10 hissesini tak diye tek imzayla bedava devrettim. ben o binadan hiç para kazanmadım, tam tersine kaybettim.”

ilk proje iznini 1983 yılında alan süzer plaza istanbul'un en tartışmalı binalarından biri oldu. plazanın yapılmasına istanbul'da büyükşehir belediye başkanlığı yapan nurettin sözen ve recep tayyip erdoğan da karşı çıktı. açılan onlarca davanın ardından süzer plaza kültür ve turizm bakanlığı tarafından10 eylül 1998'de onaylanan imar planı ile tamamlanabildi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;