Türkiye

IŞİD’e karşı zeplinli, duvarlı, İHA’lı koruma

Suriye sınırında "yabancı terörist savaşçı" diye tanımlanan IŞİD’e karşı alınacak ilave sınır güvenliği tedbirleri karara bağlandı. Modelin adı, “Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi”. 24 km gözetleme alanı kapasitesine sahip zeplinler ve İHA’lar kullanılacak, 4 ilin sınırında bazı yerlere duvar ve taşınabilir duvar inşa edilip hendek kazılacak.

[Fotoğraf: AA / Arşiv]

sınır güvenliğinin ele alındığı yedi buçuk saatlik bakanlar kurulu toplantısından sınır için yeni güvenlik önlemleri çıktı. 910 kilometrelik türkiye - suriye sınırının kritik bölümleri tespit edildi. gazitantep, hatay, şanlıurfa ve mardin sınır hudut alayı'nın kontrolündeki bölgelerde entegre sınır güvenlik sistemi kurulacak. kurulacak sisteme sınır fiziki güvenlik sistemi (sfgs) adı verildi.

uzun vadede 24 kilometrelik gözetleme alanı imâanı olan zeplin (balonların), insansız hava araçlarının (iha), 5 metrelik asfalt devriye yolunun ve mobil gözetleme araçlarının oluşturulması planlanıyor. modeli hayata geçirecekler arasında aselsan’ın yanı sıra diğer savunma sanayii şirketlerinin de olacağı belirtiliyor.

ilk etapta yapılacaklar

sfgs kapsamında ilk etapta sınır bölgesinin belli bölümlerinde modüler duvar inşa edilecek, tel kafesler güçlendirilecek, aydınlatma yapılacak. bakanlar kurulu’na yapılan sunumda toplam maliyeti 233 milyon lira olarak öngörülen önlemlerden, ödenek temini halinde ilk olarak modüler duvar inşasına başlanacağı kaydedildi.

bu kapsamda, gaziantep sınırında 51, hatay sınırında 36, şanlıurfa sınırında 18, mardin sınırında 44 km’lik modüler duvar planlanıyor. 

benzer şekilde gaziantep sınırında 103, hatay sınırında 58, şanlıurfa sınırında 84 ve mardin sınırında 32 km’lik yol yapılacak.

bunun dışında şanlıurfa sınırında 32 ve mardin sınırında da 24 km alanda tel kafesler güçlendirilecek.

gaziantep sınırında 72, hatay sınırında da 46 km bölüm aydınlatılacak. 

mevcut durum neydi?

bugüne kadar fiziki güvenlik önemleri kapsamında türkiye - suriye sınırında 365 km hendek kazıldı. 70 km toprak set, 7 km beton duvar ve 22 km akordeon engel inşa edildi.

sınır hattında 145 km tel engel yenilendi, 90 km tel engel kuruldu.

devriye faaliyetleri için sınırın 270 kilometrelik bölümü aydınlatıldı; 1280 kilometrelik devriye yolu ıslah edildi.

suriye sınırına personel takviyesi yapıldı. türkiye’nin sınırlarını koruyan toplam 40.000 askerin yüzde 50’si suriye sınırında görevlendirildi.

sınırda görev yapan taktik tekerlekli zırhlı eraçların (ttza) yarısı, insansız hava araçları (iha) ve insanlı keşif uçaklarının (iku) yüzde 90’ı suriye sınırında görevlendirildi.

hükümet sözcüsü bülent arınç, bakanlar kurulu’ndan sonra yaptığı açıklama alınan önlemler için şunları söylemişti:

"sınır güvenliğindeki risk sıralaması şüphesiz kaçakçılar, sığınmacılar ve teröristlere yöneliktir. terör tehdidine karşı özelikle suruç saldırısı üzerinde, türkiye ve suriye halklarını birbirinden ayırmayacak, sadece teröristlerin giriş çıkışlarını engelleyecek, insani amaçlı geçişleri kolaylaştırabilecek, yabancı savaşçıları engelleyecek bir çalışma gereklidir. daeş'i bir tehdit olarak gördüğümüze göre özellikle onların bulunduğu yerlere göre en acil yerden başlayarak sınır güvenlik sistemimiz takviye edilecektir, teröristlerin geçiş noktalarının engellenmesi amacıyla fiziki engeller alınacaktır."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;