Türkiye
Karşı Lig'den muhalif goller
Karşı Lig, kadın ve erkek sporcuların birlikte top oynadığı küfürsüz, hakemsiz, ekonomik çıkarların hükümsüz olduğu bir turnuva. Muhalif kimliği öne çıkan takımların mücadele ettiği ligin ilk şampiyonu 24 Mayıs’ta belli olacak.
endüstriyel futbola, ırkçılığa, milliyetçiliğe, cinsiyetçiliğe, her türlü nefret söylemi ve ayrımcılığa karşı kuruldu. ismiyle müsemma denir ya, tam öyle: karşı lig...
karşı lig, tümüyle bir amatör organizasyon. üstelik hakemsiz, maçı kendi kendilerine yönetiyorlar. “fair play” ya da diğer adıyla “dürüst oyun” ilkeleri sonuna kadar geçerli. katılan futbolcuların tamamı bu ilkeleri içselleştirdiğinden, herhangi bir sorun çıkmıyor, en azından şu ana kadar çıkmadı. manifestosunun ilgili maddesinde hakemsizlik meselesi şöyle açıklanıyor:
“aktif lisanslı oyuncu oynatmak konusunda karşı lig olumlu bir eğilim taşımamaktadır. karşı lig daha çok ‘mahalle futbolu’ ruhunun modern versiyonunu inşa etme çabasını gösterir. dolayısıyla ‘senin oyuncun da öyle diyor’ dendiğinde hakeme ihtiyaç duymaz, hatta ‘oyuncun öyle diyor’a, sonsuz bir güven duyar”.
'futbol borsada değil arsada güzel!'
ligde hiçbir ekonomik çıkar yok. hiçbir para birimi geçerli değil. hatta oynadıkları saha için de para ödemiyorlar. maçları kalamış’ta kadıköy belediyesi gençlik merkezi’nin iki halı sahasında oynuyorlar. 7’şer kişilik takımlar, 15’er dakikalık iki devre oynuyor. karşı lig takımlarının bir ismi, bir forması, toplamda -asgari 14 azami 20- kişiden oluşan kadroları var. ilk sezonun maçları 15 mart’ta başladı.
kızlı - erkekli
karşı lig takımlarının en önemli özelliklerinden birisi takımların kadın ve erkek sporculardan karma olarak kurulması. takımlar maç yaparken kural gereği her iki takımda da eşit sayıda kadın oyuncu bulunması gerekiyor. bu kadın futbolcuların bir kısmı hayatında ilk kez top oynuyor. ama ilerleme kaydettiklerini anlatıyorlar. onlardan biri merve erboğa. “forza yeldeğirmeni” takımında top koşturuyor. daha önce bu sporla hiç ilgisi yokken, hatta futbol maçı izlemekten de hoşlanmazken kendisini sahada bulanlardan. onun için karşı lig muhalif bir etkinlik olarak başlayıp giderek önemli bir hal aldı:
“gezi’den sonra yoğurtçu parkı forumu ve ardından da mahalle forumlarına ayrıldık. karşı lig bizim diğer forumlarla kaynaşmamızı sağlayan bir şey aslında. başlangıçta işin futbol boyutunu çok önemsemedim ama 6 hafta geçti, ben de kendi adıma futbola dair bir şeyler öğrenmeye başladım. diğer kadın arkadaşlar için de öyledir eminim. futbol ile hiç alakası olmayan, top oynamayı bilmeyen arkadaşlar da var”.
cinsiyetçi ifadelere ve küfre taviz yok
karşı lig endüstriyel futbola olduğu kadar cinsiyetçi ifadelere ve küfüre de karşı. maçlar sırasında kazara ağzından kötü bir söz kaçıran olsa da hemen özür diliyor. forza yeldeğirmeni’nin bir diğer kadın oyuncusu şule akın, bir gol atarak tamamladığı maçın ardından karşı lig’in felsefesini şöyle anlatıyor:
“futbol tam da erkek egemen söylemin kullanıldığı yerlerin başında geliyor. erkekler tribüne gidip 'iki küfür edip rahatlayalım' diyor. burada ise biz birlikte futbol oynuyoruz. birlikte top oynamak güzel bir şey. bizim kadınlar olarak burada olmamız işe yarıyor. bir arkadaş bugün topa kötü vurunca küfür etti, sonra kendi kendine ‘küfür etmiyoruz, pardon’ dedi. yavaş yavaş olacak. küfür reflekse dönüşmüş. bir anda insanların bu reflekslerinden kurtulmalarını beklemiyoruz. ama burada bir adım atabileceğimize inanıyoruz.”
kadınlar sadece birer futbol oyuncusu değil, aynı zamanda takım içinde kadronun oluşturulmasına karar verici konumda. şule akın, forza yeldeğirmeni takımının kadrosunda halihazırda 10 kadın oyuncu olduğunu söylüyor:
“forza’nın spartak istanbul ile oynadığı maçta her iki takımın da sadece 2’şer erkek oyuncusu vardı. diğer 10 futbolcunun tamamı kadındı.”
sonra sözü spartak istanbul’dan ayşegül babalık alıyor. “bizim burada yaptığımız endüstriyel futbola karşı alternatif yaratmak. mümkün olduğu kadar her şeyi, dayanışarak,
“yıllardır bir takımın taraftarı olan, kombine kart alıp her maça giden erkek arkadaşlar bile çok heyecanlı. neden olmasın, belki bir gün gelecek, o takımlar bırakılacak ve buradaki gibi alternatif takımlar öne çıkacak...”
veganların topu suni deriden
dikkat çeken takımlardan birisi de veganspor. veganlık, hayvansal herhangi bir ürünü tüketmeyi reddeden bir beslenme kültürü. veganlar et yemedikleri gibi, süt, yumurta, tereyağı gibi hayvansal ürünleri de tüketmiyor. dolayısıyla veganspor’un maçlarında meşinden top yerine suni deriden üretilen futbol topu kullanılıyor. karşı lig, gelecek sezondan itibaren turnuvada kullanılacak bütün topların veganların oynadığı toplardan seçilebileceğini açıkladı.
karşı lig; küfürsüz, hakemsiz, ekonomik çıkarların hükümsüz olduğu bir lig. ligin ilk şampiyonu ise 24 mayıs’ta belli olacak.
Yorumlar