Ukrayna

Kiev'de etnik kimlik mitingi

Ukrayna'daki etnik grupların temsilcileri Bağımsızlık Meydanı'nda toplanıp Rusya'yı kınadılar ve uluslararası topluma çağrıda bulundular. Kırım Tatarları da ‘tek millet, tek devlet’ sloganı attı.

Konular: Avrupa, Rusya
Ukrayna'daki etnik grupların temsilcileri Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda miting düzenledi. [Deniz Berktay-AJT]

ukrayna’nın başkenti kiev’deki protesto gösterilerinin merkezi olan bağımsızlık meydanı’nda bu kez ukrayna’nın çeşitli etnik gruplarının temsilcileri bir araya geldi. eyleme katılanlar yaptıkları ortak açıklamada, uluslararası toplumu, ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması konusunda duyarlı olmaya çağırdılar.

Mitinge Kırımlı Tatar sanatçılar da katıldı. [AJT]

mitingde sahne alan kırım tatarı sanatçılar, tatarca şarkılar seslendirirken, bir taraftan da, kırım tatar türkçesiyle, ‘tek millet, tek devlet’ sloganı attılar ve ukrayna’ya bağlı olduklarını vurguladılar.

mitinge katılan ukrayna etnik gruplar asamblesi başkanı ve ukrayna azerbaycanlılar birliği başkanı rovşen tagiyev, al jazeera’ye yaptığı açıklamada, ukrayna’daki bütün etnik grupların temsilcilerini bünyesinde barındıran ukrayna etnik gruplar asamblesi olarak, ukrayna’nın toprak bütünlüğüne bağlı olduklarını belirtti.

rusya’nın kırım’a yönelik müdahalesinin ukrayna’daki bütün etnik gruplar için kaygı uyandırdığını kaydeden tagiyev, uluslararası toplumdan ise bekledikleri tepkiyi göremediklerini söyledi. tagiyev, özellikle ukrayna'nın toprak bütünlüğünün garantörü devletlere seslendi:

Ukrayna Azerbaycanlılar Birliği Başkanı Tagiyev, Deniz Berktay'ın sorularını yanıtladı.

“biz, bütün uluslararası örgütlere çağrıda bulunuyoruz: ukrayna, 1994 yılında budapeşte anlaşması’nı imzalayarak, nükleer devlet olmaktan vazgeçti ve elindeki nükleer silahları teslim etti. bunun karşılığında ingiltere, abd ve rusya, ukrayna’nın toprak bütünlüğünü güvenceye aldı. fakat bugün, ukrayna’nın toprak bütünlüğünün garantörü olan rusya, kırım’ı işgal etmiş durumda. uluslararası toplumun şu ana kadar rusya’nın bu tutumuna verdiği tepkiler, çok cılız. biz, uluslararası toplumdan, daha somut eylemler göstermesini bekliyoruz.” 

tagiyev, kırım’da son haftalarda meydana gelen olayların bölgedeki etnik gruplar için tehdit oluşturup oluşturmadığı yönündeki soruyu ise “şu anda bölgedeki etnik grupların durumunun birdenbire kötüleştiğini söyleyemeyiz. fakat, çeşitli sinyaller alıyoruz. yarın bölgede ne olacağını bilemeyiz” diye yanıtladı.

mitinge ayrıca, ukrayna’da batı yanlısı çizgiyi savunan çeşitli kiliselerin temsilcileri katıldı. al jazeera’ye konuşan protestan mezhebine bağlı ukrayna evanjelik kilisesi başrahibi sergey balyuk, rusya’nın bir slav devleti olmaktan çok, tatar-moğol altınordu devleti’nin devamı olduğunu söyledi ve "ukrayna’nın en temel önceliği moskova’nın boyunduruğundan kurtulmaktır” dedi.

kaynak: al jazeera 

Deniz Berktay

1977 doğumlu deniz berktay, ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi uluslararası ilişkiler bölümü'nden mezun oldu. cumhuriyet gazetesi, bbc türkçe, deutsche welle türkçe, doğan haber ajans'nda ve ukrayna muhabiri olarak trt'de görev yaptı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;