Bakü Avrupa Oyunları
Oyunlar Azerbaycan'da neyi değiştirdi?
Azerbaycan, Avrupa Oyunları için ciddi bir para harcadı. Son yıllarda spor turizmindeki atak görüntüsüyle dikkat çeken Azerbaycanlılar, bu yatırımların meyvesini gelecekte çok iyi alacaklarını düşünüyorlar.
azerbaycan’ın başkenti bakü, tarihte ilk kez düzenlenen avrupa oyunları’na ev sahipliği yapıyor. bu, azerbaycan’da şu ana kadar düzenlenen en büyük spor organizasyonu. ama azeriler daha fazlasını istiyor.
güney kafkasya’nın en büyük ülkesi son yıllarda yaptığı spor yatırımlarıyla dikkat çekiyor. burada, 2002’den bu yana tam 36 uluslararası turnuva düzenlendi. gelecek sene formula 1, iki sene sonra 57 ülkenin katıldığı islami dayanışma oyunları ve 2020’de 3 grup bir de çeyrek final maçıyla 2020 avrupa futbol şampiyonası bakü’de gerçekleştirilecek.
dünyanın en iyi kulüplerinden atletico madrid’in formasına da verdiği göğüs reklamıyla ‘azerbaycan’ı ziyaret edin’ diyen ülkenin amacı sporun gücünü kullanarak hem turizmi artırmak hem de ülke olarak böyle organizasyonları gerçekleştirecek kadar güçlü olduklarını kanıtlamak.
azerbaycan’ın nüfusu 9.5 milyon ve ülkenin 3’te biri başkent bakü’de yaşıyor. turizm bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre de geçen sene azerbaycan’ı 3 milyon turist ziyaret etti. bu rakamın bu sene sonuna kadar yüzde 10 artması bekleniyor.
guliyev: oyunlar azerbaycan turizmini 6-7 yıl öne attı
millenium turizm, ülkenin en büyük turizm acentalarından biri. sahibi ruslan guliyev de bugünlerde her zamankinden daha yoğun. ülkede şu an her zamankinden çok yabancı turist var. guliyev, avrupa oyunları’nın bakü’ye çok değer katacağına inanıyor:
"avrupa oyunları, azerbaycan'ın tarihine altın harflerle yazılacak. hem ülkenin tanıtımına hem turizm endüstrisine büyük katkısı olacak. bu oyunlar azerbaycan turizminin gelişmesini 6-7 yıl öne attı. alt yapılar değişti, yollar yapıldı, eğlence merkezleri, oteller açıldı. gelen misafirlere, sporculara azerbaycan'ı tanıtmak bizim için çok önemli. bu medeniyetimizi göstermek için çok mühim. azerbaycan yalnızca bakü'den ibaret değildir. diğer illeri de çok güzeldir ve burası dünyaya açılan yeni bir turizm destinasyonudur. kültür ve turizm bakanlığı'nın talimatıyla biz herkes için şehir dışına kısa turlar planlıyoruz. herkesi misafir gibi ağırlıyoruz. hizmet kalitesini de en üst seviyede tutuyoruz"
ruslan guliyev’e göre azerbaycan’da otel anlamında da hızlı bir gelişim var. “5 sene önce 200-300 otel vardı. şimdi otel sayısı 500’ün üzerindedir” diyen turizmciye göre yapımı devam eden 40 büyük otel de bulunuyor:
“turizm acentalarının sayısı artıyor. turist sayısı artıyor. biz bu sene sezonun sonuna kadar 3 milyon turist bekliyoruz. nüfusu 9.5 milyon nüfusu olan memleket iin iyi bir rakamdır. ama rakamdan daha çok kaliteye önem veriyoruz. yalnız bakü değil, kebele, gence, lenkeran, nahçıvan gibi çok önemli kültür merkezleri var. azerbaycan spor hizmetlerinde dünyaya çok güzel bir örnek olacaktır. azerbaycan'ı avrupa'nın spor başkenti yapmak istiyoruz”
bakü üç sene önce eurovision’u düzenledi. ve bu organizasyon şehrin dönüşümünün başlangıcı olarak gösteriliyor. bu yarışma için şehirde birçok sinema, tiyatro, kütüphane ve modern yapılar inşa edildi.
avrupa oyunları gibi 50 farklı ülkeden 6000’den fazla sporcunun geldiği organizasyonlar da şehirlerde büyük değişiklikliklere neden olabiliyor. her büyük organizasyon öncesi olduğu gibi bu oyunlar da çok fazla para harcandığı için belirli kitleler tarafından eleştiriliyor.
safarov: gelecekteki turnuvalar için artık yeni binaya ihtiyacımız yok
elçin safarov ise bakü avrupa oyunları organizasyon komitesi'nin yönetim kurulu üyesi. safarov'un verdiği bilgilere göre oyunlar için 60 televizyon kanalıyla anlaşma yapıldı ve 100'den fazla ülkede de canlı yayınlanıyor. azerbaycan'ın en önem verdiği konulardan biri de bu, oyunların ülke tanıtımını iyi yapması.
"olimpiyat stadı'nın yakınındaki atlet ve medya köyü yeni inşa edildi. 13'ünde atletler kalıyor. 4'ü de medya mensupları için yapıldı" diyen safarov atlet köyü'nün 3755, medya köyü'nün ise 1464 odalı olduğunu söyledi. her binada onlarca görevli çalışıyor. bu iki köy için de yüzlerce kişi istihdam edildi. öncelik ise temizlik işçilerinde.
azerbaycan'da oyunlar 12 farklı spor merkezinde gerçekleştiriliyor. bunların 5'i ise yeni yapıldı.
safarov'a göre bu oyunların azerbaycan'a en büyük katkılarından biri de eğitim olacak. oyunların organizasyonu için binlerce gencin eğitildiğini söyleyen yönetici, ileride alacakları turnuvalara daha hazır olacaklarını ve eğitim ve kadro problemi yaşamayacaklarını ifade etti. safarov, gelecekteki turnuvalar için artık yeni bina yapmaya da gerek kalmadığı düşüncesinde.
oyunlar için ilk etapta sporcuların ailelerinin, meraklı sporseverlerin sporcular ve gazetecilerin bakü'ye geldiğini söyleyen safarov, azerbaycan'ın turizm açısından asıl artışı şimdi değil, 2-3 sene içerisinde göreceğini belirtti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar