Gülen örgütü soruşturmaları

'Yasadışı dinleme'de 6 tutuklama

Adana'da yasadışı dinlemelerle ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra savcılığa ifade veren polislerden 2'si serbest bırakılırken 6'sı tutuklandı.

Konular: Türkiye
8 Nisan'da dokuz polis memuru gözaltına alınmıştı. [AA]

yasadışı dinlemelerle ilgili düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen sekiz polisin ifadelerini soruşturmayı yürüten başsavcı vekili ali doğan aldı.

polis memurları mehtap avcı ve ramazan kasap savcılık sorgusundan sonra serbest bırakıldı. nöbetçi adana 1. sulh ceza mahkemesi'ne sevk edilen diğer 6 polis ise tutuklandı. 

6 polisin tutuklanma gerekçeleri usûlsüz dinleme, resmi evrakta sahtecilik, delillerin karartılması ve kaçma şüphesi olarak sıralandı. polislerin avukatlarından isa ayanoğlu tutuklama kararı ile ilgili olarak yarın bir üst mahkemeye itiraz edeceklerini açıkladı.

"gerekçe usûlsüz dinlemeler"

şüpheli polislerden ramazan kasap'ın avukatı ruhi hallaçoğlu, al jazeera'den murat eğilmez'e yaptığı açıklamada gözaltıların gerekçesinin usûlsüz dinlemeler olduğunu ve soruşturmanın tek dosya üzerinden yürüdüğünü söyledi. hallaçoğlu'na göre, soruşturma, sadece adana adliyesi'nde bazı hakim ve savcıların telefonlarının usulsüz dinlenmesiyle ilgili.

avukat hallaçoğlu, şüphelilerin ifadeleriyle ile ilgili de bilgi verdi. buna göre şüpheliler, ifadelerinde savcı ve hakimleri dinlediklerini bilmediklerini, dinlemeleri kendilerine verilen imei numaraları üzerinden yaptıklarını ve prosedüre göre imha ettiklerini söyledi. şüpheliler, terör suçlusu dinlediklerini sandıklarını belirtti.

avukat ruhi hallaçoğlu, soruşturmanın star gazetesi'nin yayımladığı dinleme listelerinde isimlerini gören adana adliyesi'nde görevli hakim ve savcıların şikayeti üzerine başlatıldığını söyledi.

"terör suçlaması yok"
emniyet müdür yardımcısı ismail bilgin'in avukatı isa ayanoğlu ise, müvekkili ile diğer şüphelilere 'özel hayatın gizliliği', 'mahkemelerin yanıltılması' ve 'resmi evrakta sahtecilik' suçlamalarının yöneltildiğini söyledi.
ayanoğlu açıklamasında şunları belirtti: 
"2012 yılına ait hakim ve savcıların da aralarında bulunduğu kişilerin farklı isimlerle dinlendiklerine ilişkin bir soruşturma söz konusu. star'daki dinleme listesi ihbar kabul ediliyor. birkaç gün sonra da başta adana 3. ağır ceza mahkemesi başkanı süleyman köse ile soruşturma savcısı şükrü uçkan listede isimlerini görüp şikayetçi oluyor. imei numaraları karşısına başka isimler yazılarak dinleme yapıldığı iddiası var."
soruşturmanın genişleyebileceğini vurgulayan ayanoğlu, bu tür önleme dinlemelerini mit'in de, jandarmanın da yaptığını belirterek, "bana göre star gazetesi suç işlemiştir. bu dinleme listelerinin yayınlanması suçtur. ben bu listelerin bilinçli olarak sızdırıldığını düşünüyorum" dedi.
görev yerleri değiştirilmişti

operasyon 8 nisan salı günü adana'da düzenlenmiş, aralarında terörden sorumlu eski adana emniyet müdür yardımcısı ismail bilgin ile istihbarat ve asayiş şubesi müdürlükleri yapmış ertuğrul yetkin'in de bulunduğu sekiz şüpheli gözaltına alınmıştı.

polislerin görev yerleri, 17 aralık operasyonunun ardından değiştirilmişti. 

4 istihbaratçı talimatla ifade verecek

adana cumhuriyet savcılığı, ankara talimat savcısı mustafa saylam’a, ankara’da dört istihbaratçı polisin ifadesinin alınması için talimat gönderdi.

talimat gereği mustafa saylam, dört istihbaratçıyı ifade çağırdı. önümüzdeki günlerde istihbaratçıların ifadeleri alınarak adana cumhuriyet savcılığı’na gönderilecek. 

başbakan operasyon mesajı vermişti
17 aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından, emniyet genel müdürlüğü teşkilatında binlerce polisin görev yeri değiştirilmişti. polis içinde, gülen cemaati'ne bağlı kişilerin bulunduğu iddiası başbakan erdoğan tarafından da üstü kapalı mesajlarla dile getirilmişti. erdoğan'ın seçim mitinglerinde sık sık kullandığı 'inlerine gireceğiz' sözleri, 'paralel yapı' olarak nitelediği cemaat'e karşı operasyon başlatılacağı mesajı olarak yorumlanmıştı.  

adana tir aramalarıyla da gündemdeydi

adana'da güvenlik ve yargı teşkilatı, 19 ocak'ta suriye'ye giden milli istihbarat teşkilatı'na (mit) ait tırların aranması ile de gündeme gelmişti. savcının talimatı ile jandarma tarafından durdurulan tırlar aranmak istenmiş, ankara'nın devreye girmesiyle aramaya izin verilmemişti.

başbakan erdoğan, tırların türkmenlere yardım taşıdığını belirterek, bu olayın da 'paralel yapının' organizasyonu olduğunu vurgulamış, savcıyı ihanetle suçlamıştı. kapatılan özel yetkili mahkemelerin savcıları ile bazı jandarma subayları başka görevlere ve illere atanmış, arama ile ilgili olarak da 'casusluk soruşturması' açılmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;