Görüş
Yeni sezona damga vurabilecek 10 genç
Spor yazarı Uğur Meleke, 'doğuştan dijital' olarak değerlendirdiği 90'lar neslinden yeni sezonda ön plana çıkabilecek 10 genci seçti. Listede ilk sıra bir teknik direktöre ait.
görüşlerimizi göz ucuyla takip edenler bilirler, şu sıralar 30’lu yaşlarda olan neslin biraz daha fazla oynaması taraftarıyım doğrusu. çünkü bu “doğuştan dijital” 90’lar nesli, bir öncekiler kadar istikrarlı değil, sorumluluk duyguları biraz eksik. ama yine de playstation jenerasyonunun içinde de pırlanta arayışımız sürüyor şüphesiz. bu yazının da ana fikri bu: acaba gelecek yıl kendinden söz ettirecek 90’lar nesli oyuncuları kimler olabilir türkiye’de?
10) uğur çiftçi (g.birliği)
doğrusu bu yazıda genç oyuncu tanımını biraz geniş aldık. söz konusu hollanda ya da portekiz futbolu olsa artık tecrübeli sayılabilecek birçok oyuncuya genç demek durumunda kalıyoruz bu ülkede. çünkü hem şans bulmakta gecikiyorlar, hem de biraz geç olgunlaşıyorlar galiba.
uğur çiftçi de geç olgunlaşanlardan. bir yıl önce sol bekteki sürpriz çıkışıyla a milli takım’a yükselen bir trend yakaladı. sonra tosiç’in sol beke dönüşüyle sol açıkta da şans bulmaya başladı. ama garip bir şekilde hırçınlaştı, uyumsuzlaştı. ben gerek ligdeki rize, gerek kupadaki bursa maçlarındaki kırmızı kartlarını ona hiç yakıştıramadım. dilerim tekrar etmez bir daha bu davranışları.
hem bek sertliğine sahip, hem de hücuma iyi çıkan bir oyuncu. tosiç’in vedasıyla ilk 11’deki yerini de sağlamlaştıracak. gelecek sezon daha olgun bir futbolla pekala tekrar terim’in dikkatini çekebilir uğur...
9) barış yardımcı (g.antep)
yeni sezonun ilk günü 23 yaşına girecek barış… ama süper lig tecrübesi açısından henüz çok taze. önceki sezonun başında 1. lig’den bile değil, 2. lig’den hatayspor’dan antep’in yolunu tuttu. ve iki kademe birden atlayıp antep’in sağ bekine ambargo koydu. hem çabuk, hem kontrollü, hem de zaman zaman ileriye etkili çıkıp asistler yapabiliyor. antep’te geçtiğimiz sezon iyi iş çıkaran okan buruk’a türk futbolunun da bir teşekkür borcu var, böyle tecrübesiz adamları gözü kapalı 11’e koyabildiği için.
8) kâmil çörekçi (eskişehir)
ligde bu sezon bir başka etkili sağ bek performansını gösteren genç adam da kâmil’di. kıbrıs kökenli, londra’da yetişen bir genç kâmil. millwall forması giyerken alt yaş gruplarında bolca milli oldu ama eskişehir’de altı ay tarık’ın arkasında yedek beklemek zorunda kaldı. hem veysel hem tarık’ın büyüklerin yolunu tutmasıyla eskişehir’in yeni sağ beki olan kâmil, 2014-15 sezonunda kırmızı-siyahlıların en istikrarlılarındandı. o da çabuk, o da sert. eğer biraz daha çalışır ve atletik kapasitesinin yanına teknik beceri ekleyebilirse, eskişehir’de veysel ve tarık’ı unutturması mümkün. bir ay önce hakkında west ham’a transfer haberleri çıkması heyecan vericiydi ama görünen o ki yeni sezonda onu eskişehir’in sağ bekinde izleyeceğiz.
7) sinan bakış (kayseri)
1994 doğumlu gurbetçi santrfor sinan, aslında geçtiğimiz sezon kayseri’nin as oyuncularından biri değildi. iki tecrübeli bobo ve nobre’den ona çok kolay sıra gelmedi tabiatıyla. ama özellikle türkiye kupası’nda şans bulduğunda dikkat çekici işler yaptı sinan. orta sahayla pas bağlantısına katılıyor, gezen dolaşan bir forvet özelliği gösteriyor. hava toplarında da etkili. bu yıl kayseri’nin santrfor havuzunun temelden değişeceği göz önüne alınırsa sinan daha fazla şans bulabilir süper lig’de.
6) ismail ayaz (kasımpaşa)
kasımpaşa’nın bu sezon en önemli sorunlarından biri, iyi bir 11’leri olmasına rağmen kulübelerinin süper lig’in birçoğundan zayıf olmasıydı. yedeklerden önemli bir katkı alamadılar, asların performansı düşünce çözüm üretemediler. 1995 doğumlu ön libero ismail ayaz, kasımpaşa’nın kadroyu geliştirme çabalarının bir parçası. önder özen’le birlikte ilk kez ilk 11 şansı buldu ve kerem gibi bence lüzumundan fazla sert mevkidaşının önünde seneye daha fazla dakika alacaktır ismail...
5) serhan yılmaz (gaziantep)
okan buruk’un türk futboluna bir başka hediye çabası serhan. 1995 doğumlu, enli boylu güçlü bir santrfor. buruk özellikle sezon başında muhammet’in sakatlığında oğulcan’la birlikte serhan’a da iyi dakikalar verdi ama muhammet’in dönüşüyle doğal olarak serhan da biraz geri plana düştü. kupada oynadığı etkili maçlara bakarak, gelecek yıl daha fazla şans bulabileceğini düşünüyordum serhan’ın. tabii ptt 1.lig’e kiralamazsa...
4) abdülaziz demircan (kayseri)
24 yaşında, bu listenin de en yaşlı futbolcusu o. ama bir kaleci için herhalde hâlâ genç olduğunu söyleyebiliriz. geçtiğimiz sezonun ikinci devresinin başında waterman düzenli oynamaya başladı, ama o beşiktaş maçında hollandalı kalecinin kırmızı kartı sonrası oyuna girip yaptığı etkili üç kurtarışla dikkat çekti. yeni sezonda kayseri’ye transfer olup süper lig’de kalması, onun için olumlu bir gelişme.
3) oğulcan çağlayan (erciyes)
o da süper lig’den ayrılma şanssızlığı yaşayanlardan... sezona antep’te başlamıştı ama devre arasında dört yıllık bir kontratla erciyes’in yolunu tuttu. özellikle fatih tekke’nin takımın başına gelişiyle daha fazla dakika aldı, takımını kurtarmaya yetmese de kritik goller attı. edinho, vleminckx, zoua gibi önemli forvetleri olan bir takımda 1996 doğumlu bir gencin ilk 11’e çıkması zaten başlı başına önemli bir hikâye. hakkındaki transfer söylentileri doğru olsa olmasa da, süper lig’e dönse de dönmese de, durmaması, gelişmeye devam etmesi gerek.
2) irfan can kahveci (g.birliği)
listenin en yüksek futbolcu basamağı burası. aslında bu basamakta bursasporlu emre taşdemir de olabilirdi, ama ona milliyet’te sezonun yetmediği adamlar yazısında yer verdiğim için, burada bu basamağı irfan can’a teslim etmeyi daha doğru buldum.
1995 doğumlu bir oyuncunun bu kadar yüksek özgüven, bu kadar iyi oyun görüşü ve şut cesareti olması beni heyecanlandırıyor. sezon boyunca petrovic, tomic, hleb gibi milli futbolcularla forma savaşı verdi ama yaşı için hiç fena sayılmayacak düzeyde iyi dakika aldı. hleb, konya’da recep’in dakikalarına darbe vurmuştu, gençler’de de irfan’ın dakikalarını azalttı. ama irfan can sakin olmalı, yılmamalı. çünkü onun oynayacağı çok daha uzun yıllar, yapacağı asistler, atacağı goller var önünde.
1) cüneyt dumlupınar (karşıyaka)
listenin tepesinde bir teknik direktör olması, benim için de beklenmedik bir durum. ama 1980 doğumlu, oyuncusu serdar kulbilge’den genç bir teknik adamın kayseri’yi bitime üç hafta kala şampiyon yapıp süper lig’e çıkarmasını görmezden gelemezdik.
dumlupınar, 2013-14’te süper lig’de de kayseri’yi geçici süre çalıştırmış, o kısa fırsata bir galatasaray galibiyeti sığdırmıştı. bu yıl da türkiye kupası gruplarında fenerbahçe’yi, ikinci turunda beşiktaş’ı mağlup ederek kartlarını üst düzey oynayabildiğini cümle aleme ispat etti. üstelik türkiye kupası maçlarında yedi, sekiz as oyuncusunu kullanmadan bunu başarması da çılgınca!
dumlupınar, 20 oyuncuyu hazır ve mutlu tutmayı başaran nadir teknik adamlardan. futbola bir sakatlık sonucu erken veda etmenin açlığını teknik adamlığına başarı olarak yansıtmış bir emekçi. beşiktaş’a karşı yaptırdığı başarılı pres her teknik adamın harcı değil. bu sezonu karşıyaka’da geçirecek genç teknik adamın çok kısa süre içinde ismini ülkeye çok daha fazla duyuracağına inanıyorum ben.
uğur meleke, milliyet gazetesi spor yazarı.
bu makalede yer alan görüşler yazara aittir ve al jazeera’nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Yorumlar