Türkiye

1 Mayıs, bayram gibi kutlandı

Başta İstanbul Taksim Meydanı olmak üzere, Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleşen Emek ve Dayanışma Günü gösterileri, büyük çapta bir gerginlik yaşanmadan tamamlandı.

Haberin Öne Çıkanları

Şişili'de gerginlik

Ölenler anıldı

Ankara'da iki farklı kutlama

türkiye’de  '1 mayıs emek ve dayanışma günü' ülkenin farklı kentlerinde önemli bir gerginlik yaşanmadan kutlandı.

pek çok kentte kutlamalar hiçbir olay yaşanmadan tamamlanırken istanbul ve ankara’da kısa süreli gerginlikler yaşandı. diyarbakır başta olmak üzere diğer kentlerde de 1 mayıs olaysız sona erdi.

Dünyada 1 Mayıs

kutlamaların merkezi istanbul’daki taksim meydanı’nda onbinlerce kişinin yanısıra, devrimci işçi sendikaları konfederasyonu (disk) ve kamu emekçileri sendikaları konfederasyonu’nun (kesk) çağrısıyla 100’e yakın parti ve sivil toplum kuruluşu yer aldı.

the marmara oteli önüne, konuşmaların yapılabilmesi ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi için kurulan platformun üst kısmında ''birlik, mücadele, dayanışma 1 mayıs, işçiyiz, emekçiyiz, haklıyız'' yazısı yer alırken, iki yanına türkçe ve kürtçe ''yaşasın 1 mayıs'' yazılı pankartlar asıldı. platforma kurulan dev ekranlardan da önceki 1 mayıslara ilişkin görüntüler yansıtıldı.

'1 mayıs 1977' anıldı

1 mayıs 1977'de taksim meydanı'ndaki kutlamalarda hayatını kaybedenlerin anısına kazancı yokuşu'nda saygı duruşunda bulunuldu ve taksim cumhuriyet anıtı'na çelenk bırakıldı.
burada bir açıklama yapan disk genel başkanı erol ekici, 1 mayıs'ı anlamına uygun olarak kutlamak isteyen tüm bileşenlerle taksim meydanı'nda bulunduklarını söyledi.

şişli’den taksim’e yürüyen gruplar arasında galatasaraylılar, fenerbahçeliler, beşiktaşlılar ve trabzonsporlular da yer aldı. pankart açan taraftarlar, “yaşasın renklerin kardeşliği” sloganları eşliğinde yürüdü.

büyük bir olayın yaşanmadığı gösteriler sırasında ufak çapta gerginlikler meydana geldi. maskeli bir grup, büyükdere ve halaskargazi caddelerindeki bazı banka şubeleri ile işyerlerine taş ve sopalarla saldırıp, camlarını kırdı. otobüs duraklarına zarar veren grup, daha sonra ara sokaklara kaçarak dağıldı.


ankara'da sıhhiye ve tandoğan'da kutlama yapıldı. [aa]

istanbul valisi hüseyin avni mutlu, istanbul emniyet müdürlüğü’nde oluşturulan kriz merkezinden takip ettiği 1 mayıs kutlamalarının sona ermesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. taksim meydanı’ndaki kutlamaların huzur içinde geçtiğini, bir olumsuzluk yaşanmadığını ifade eden mutlu, "1 mayıs’ın, günün anlamına uygun, işçilerin arzu ettiği şekilde ve sorunsuz kutlanmasına sevindik. sadece şişli’de üzücü ve arzu etmediğimiz olay yaşandı. 70-80 kişilik grup tarafından 21 işyerinin camlarına yönelik saldırı oldu. bununla ilgili çalışmamız sürüyor. işçilerin, emekçilerin bu özel günlerini kutluyorum. güvenlik güçlerimize de teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

'anti-kapitalist müslüman' yürüyüş

anti-kapitalist müslüman gençlik adlı grubun üyeleri de istanbul fatih camisi’nde sabah namazı kıldıktan sonra 1 mayıs yürüyüşüne geçti. grup üyeleri, ‘kölelere özgürlük’ sloganının türkçe, kürtçe, ermenice ve arapça yazılı olduğu dev pankart taşıdı.

antikapitalist müslüman gençler adına konuşan ihsan eliaçık, 40 yıl önce dönemin mukaddesatçı müslüman gençlerinin, 6’ncı filo’yu protesto etmek isteyenleri taşlamak için camilerde bir araya geldiğini söyledi.

eliaçık, “biz bu zihniyetin yönlendirdiği islami anlayışla ayrıldığımızı, reddi miras yaptığımızı bu kortejle duyuruyoruz” dedi.

muhafazakarlara, solculara, sosyalistlere bir mesaj verdiklerini ifade eden eliaçık, bu hareketin her geçen gün büyüyeceğini belirtti.

eliaçık, “balınız iyi olsun, arınız bağdat'tan gelir. önemli olan zamanın sözünü söylemektir. en tehlikeli fikir zamanı gelen fikirdir ve bu fikrin zamanı gelmiştir” şeklinde konuştu.

ankara'da alternatif kutlama

ankara’da 1 mayıs işçi bayramı ise, çeşitli emek ve meslek örgütleri tarafından tandoğan ve sıhhiye meydanları olmak üzere iki farklı noktada kutlandı.

kutlamalar için hak-iş ve memur-sen üyesi emekçiler tandoğan meydanı'nı doldururken, disk, kesk tmmob ve ttb'nin çağrısıyla alanlara inen emekçiler sıhhiye meydanı'nda toplandı.

sıhhıiye meydanı’ndaki gösterilerde sabahın erken saatlerinde polis ve göstericiler arasında küçük çapta gerginlik yaşandı.


diyarbakır'da 32 yıl sonra 1 mayıs kutlandı. [aa]

otobüslerle gelen yaklaşık 500 kişiyi polis kordona aldı. kordonu geçmek isteyen gruba polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

tandoğan'daki kutlamalara çalışma ve sosyal güvenlik bakanı faruk çelik de katıldı.

diyarbakır'da 10 bin kişi

diyarbakır’da 1 mayıs ise, sendikalar, sivil toplum örgütleri tarafından bdp ve dtk’nın desteğiyle istasyon meydanı’nda kutlandı. kentte 32 yıl aradan sonra yapılan ve yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı miting öncesinde polis sıkı güvenlik önlemleri alarak, alana girenleri tek tek aradı. bir polis helikopteri de sürekli havadan kontrol yaptı.

saygı duruşu ile başlayan mitingde disk, türk-iş, kesk ve tmmob adına konuşmalar yapıldı. yapılan konuşmalarda tekel işçileri ve tutuklu sendikacılar konusuna vurgu yapıldı. konuşmaların türkçe ve kürtçe yapıldığı mitingde pkk’yı simgeleyen flamaların da olduğu görüldü. buna karşılık tertip komitesinin sık sık uyarı anonsu yaparak belirlenen pankart ve flamaların dışındakilerin indirilmesini istedi.

van bağımsız milletvekili ve demokratik toplum kongresi (dtk) genel başkan yardımcısı aysel tuğluk bir konuşma yaptı. türkiye’deki işçi sınıfının uludere’de meydana gelen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği olay karşısında yeterli tepkiyi vermediğini belirten tuğluk, işçi sınıfının ve kürt siyasi mücadelesinin birbirine destek olması gerektiğini vurguladı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;