Türkiye

1 Mayıs'ta Taksim'e çıkış yok

Meydana giden yollar trafiğe kapatılacak, metrobüs, metro ve denizotobüsü seferleri de yapılmayacak.

Haberin Öne Çıkanları

Sendikalar ısrarlı

Erdoğan Zeytinburnu'nu önerdi

Gerekçe yayalaştıma çalışması

Taksim Meydanı'nı yayalaştırma çalışmaları devam ediyor. [AA]

istanbul valiliği'nin, sendikaların 1 mayıs emek ve dayanışma günü'nü taksim'de kutlamalarına izin verilmeyeceğini açıklamasının ardından ulaşıma olağanüstü yasaklar getirildi.

trafiğe kapatılacak yollar ile iptal edilen seferler istanbul emniyet müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklama ile duyuruldu.

açıklamaya göre, çarşamba günü istanbul’da mecidiyeköy ortaklardan itibaren halaskargazi caddesi, cumhuriyet caddesi, yedikuyular caddesi, tarlabaşı bulvarı, sıraselviler caddesi, gümüşsuyu caddesi, taşkışla caddesi, taşkışla tünel, rumeli caddesi, abdulhak hamit caddesi trafiğe kapatılacak.

yazılı açıklamada, çarşamba günü sabah 05.00'ten itibaren tüm metrobüs seferlerinin de iptal edildiği belirtildi.

ayrıca saat 06.00'dan itibaren kabataş-taksim finüküler sistemi, şişhane-taksim ve taksim hacıosman ve levent-taksim istasyonları arası metro seferleri de yapılmayacak.

anadolu yakasından avrupa'ya deniz otobüsü yolcu seferleri de kaldırıldı. avrupa yakasından anadolu'ya yapılan seferlerde ise iptal yok.

istanbul valisi hüseyin avni mutlu, son dakikada izin verilmesi gibi bir durumun söz konusu olmayacağını belirtirken, "bu alanı yarın sabaha kadar güvenlikli bir alan haline getirmek mümkün değildir" dedi.

mutlu, cumhuriyet anıtı'na ve kazancı yokuşu'na çiçek bırakmak suretiyle sembolik tören yapmak isteyen gruplara ve sendika temsilcilerine müsaade edileceğini ancak meydanda herhangi bir toplanmaya izin verilmeyeceğini sölzerine ekledi.

sendikalardan açıklama

vali ve emniyet müdürlüğü’nün açıklamalarının ardından sendikalar adına açıklama yapan disk genel başkanı kani beko bir ay önce istanbul valisinin "taksim alanını bu yıl da açabiliriz" ifadesi üzerine başta taksim olmak üzere tüm türkiye'de kutlama hazırlıklarına başladıklarını ifade etti.

bu alanın kendileri için önemli olduğunu belirten beko, "sıradan alan olmadığını sayın vali ve başbakan'a ifade ettim. normal miting olsa kadıköy'de, kazlıçeşme'de diğer alanlarda da oluruz. bundan dolayı bizim açımızdan engel yok. ama bu alanda 1977 yılında bu otel teraslarında faşist katiller tarafından 36 arkadaşımız katledildi. bu arkadaşlarımız anısına 1 mayıs günlerini biz burada kutlamak istiyoruz” dedi.

beko "barış içinde, kardeşlik içinde 1 mayıs’ı kutlamak istiyoruz. işçileri polisle karşı karşıya getirmek istemiyoruz. sayın vali ve sayın başbakan’dan alınmış olan bu kararın kesinlikle gözden geçirilmesini, hakkı olan işçi arkadaşlarımızın taksim’de 1 mayıs kutlamalarına izin verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

başbakan recep tayyip erdoğan'ın pazartesi akşam sendika temsilcileriyle yaptığı toplantıdan da sonuç alınamamıştı. bölgede yalnızca kazancı yokuşuna karanfil bırakılmasına izin verileceğini belirten  erdoğan, kutlama için zeytinburnu'ndaki kazlıçeşme meydanı'nı önermişti.

gerekçe yayalaştırma çalışmaları

türkiye’de sendikalar 1 mayıs’ı, bayramın simgesi haline gelen taksim meydanı’nda kutlamak istiyor.

ancak valilik geçen hafta yapılan açıklamada taksim meydanı’ndaki mevcut yayalaştırma çalışmaları nedeniyle bu yıl kutlamaların burada yapılamayacağını belirtmiş, alternatif olarak kadıköy meydanı’nı sunmuştu.

sendikalar ise taksim meydanı’nın bu haliyle bile kadıköy meydanı’ndan daha çok insan kapasitesine sahip olduğunu öne sürüyor.

iki yıldır izin veriliyordu

1977'de, taksim'deki kutlamalar olaylı geçmiş, 34 kişi ölmüştü. dönemin devrimci işçi sendikaları konfederasyonu başkanı kemal türkler konuşma yaparken etraftan ateş açılmıştı.

o kargaşada panzerler kalabalığın arasına girmiş ve yüzlerce kişi kazancı yokuşu'nda sıkışmıştı.

bu nedenle, iki yıl öncesine kadar taksim’de kutlamaya izin verilmiyordu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;