Türkiye

2 bin 745 hâkim ve savcı hakkında gözaltı kararı

Darbe girişiminin ardından 2 bin 745 hâkim ve savcı hakkında gözaltı kararı verildi. Anayasa Mahkemesi üyeleri Alparslan Altan ve Erdal Tercan gözaltına alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü üyeliği suçundan 140 Yargıtay, 48 Danıştay ve 5 HSYK üyesi hakkında gözaltı kararı aldı.

Konular: Türkiye
[Fotoğraf: AA]

darbe girişiminin ardından sabah saatlerinde toplanan hâkimler ve savcılar yüksek kurulu (hsyk) 2. dairesi 2 bin 745 hâkim ve savcıyı açığa aldı. hsyk, hakkında gözaltı kararı bulunan 5 üyesinin de üyeliğini düşürdü.

darbe girişimine ilişkin soruşturma başlatan ankara cumhuriyet başsavcılığı, tüm "ağır ceza cumhuriyet başsavcılıklarına" yazı göndererek, "aynı örgüte üye oldukları değerlendirilen" idari ve adli yargıda görev yapan toplam 2 bin 745 hâkim ve savcının gözaltına alınması ve haklarında soruşturma yürütülmesini istedi.

hâkim ve savcıların 541'i ilk derece idari yargıda, 2 bin 204'ü ilk derece adli yargıda görevli. 

hsyk’nın 22 temmuz 2015’te yayımladığı rapora göre türkiye’de 14 bin 993 hâkim ve savcı bulunuyor.

2 aym üyesi gözaltında

darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturma kapsamında, evinde arama yapılan anayasa mahkemesi üyesi alparslan altan ile erdal tercan gözaltına alındı.

15 -16 temmuz askeri darbe girişimi sonrasında açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan iki anayasa mahkemesi üyesini de 11. cumhurbaşkanı abdullah gül atamıştı.

aym'nin en genç başkanvekili olarak bilinen alparslan altan, 29 mart 2010'da gül tarafından mahkemeye atanmıştı. altan üye olabilmesi için 6 yıl önce sadece birkaç günlüğüne denizcilik müsteşarlığı müsteşar yardımcılığı görevine getirilmişti. daha sonra da 'üst düzey yöneticiler' kontenjanından üye seçilmişti. dershane yasasına iptal yönünde oy verdiği bilinen alparslan altan'ın görev süresi 2033’te dolacaktı.

gözaltına alınan diğer üye prof. erdal tercan ise 7 ocak 2011'de gül tarafından atanmıştı. medeni usûl hukuku uzmanı olan tercan, akdeniz üniversitesi hukuk fakültesi dekanlığı görevi sırasında, mahkeme üyeliğine seçilmişti. tercan'ın imam nikâhı cezasının iptali, balyoz ve youtube dosyalarında ise ihlâl kararlarına katıldığı, dershane yasasında da iptal yönünde oy kullandığı basına yansımıştı. tercan'ın görev süresi ise 2023 yılında bitecekti. 

yüksek yargıda 193 üyeye gözaltı kararı

ankara cumhuriyet başsavcılığı, terör örgütü üyeliği suçundan 140 yargıtay, 48 danıştay ve 5 hsyk üyesi hakkında gözaltı kararı aldı. bu kararın ardından yüksek yargıdaki ilk gözaltılar danıştayda yaşandı. danıştay başkanı zerrin güngör'ün danıştay üyelerini toplantıya çağırması üzerine, danıştay genel kurul salonu'nda bulunan 10 danıştay üyesi, hizmet binasına gelen polis ekipleri tarafından isimleri tek tek okunarak gözaltına alındı.

danıştay üyelerinin ardından, 11 yargıtay ve 4 hsyk üyesi de gözaltına alındı.

danıştay başkanı zerrin güngör, darbe girişimine tepki gösterdi. danıştay üyeleriyle birlikte danıştay'da yaptığı basın açıklamasında "ülkesine ve milletine ihanet içinde olan bu hainlerin en kısa sürede adalet karşısında hesap vereceklerinden ve en ağır şekilde cezalandırılacaklarından hiç kimsenin kuşkusu olmasın. hukukun üstünlüğü, demokratik ve anayasal düzenin korunması, huzur ve güvenin sağlanması hususunda halkımızın gösterdiği hassasiyet ve kararlı irade, her türlü takdirin üstündedir" dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;