Mısır'da isyan

212 gündür açlık grevinde

Mısır'da darbe karşıtı gösterilere katıldıktan sonra tutuklanan Muhammed Sultan işkence gördüğü ve tutuklu bulunduğu için 212 gündür açlık grevinde. Sağlık durumu giderek kötüleşen Muhammed Sultan'ın durumuna dikkat çekmek isteyen ailesi ve arkadaşları dünya çapında eylemler yaptı.

Küresel Eylem Günü Türkiye İnisiyatifi, Muhammed Sultan için İstanbul Galatasaray Meydanı'nda toplandı. [Fotoğraf: Güray Ervin / Al Jazeera Türk]

küresel eylem günü türkiye inisiyatifi adına açıklamayı avukat cihat gökdemir yaptı. açıklamada, "tüm dünya ülkelerin liderlerini, uluslararası kuruluşların yöneticilerini ve özellikle sultan'ın vatandaşı olduğu abd başkanı barack obama'yı sorumluluklarını yerine getirmeye ve insan haklarına uygun davranmaya davet ediyoruz" denildi.

muhammed sultan 26 yaşında bir mısır asıllı amerikan vatandaşı. mısır’ın seçilmiş cumhurbaşkanı muhammed mursi’ye karşı rabia meydanı'nda eylemlere katıldıktan sonra 25 ağustos 2013’te tutuklandı. gözü kapalı olarak beş ayrı karakol ve hapiste sorgulandı. işkence gördü. rabia meydanı'nda kolundan yaralandı ama arandığı için hastaneye gidemedi. yakalandıktan sonra yarasına anestezi yapılmadan müdahale edildi.

212 gündür açlık grevinde

muhammed sultan uzun süre mahkemeye çıkarılmadan tutuklu kaldı. mahkemeye çıkarıldığında ise aleyhine somut bir delil sunulamadı. 26 ocak 2014 tarihinde medyayı yanlış bilgilendirmekten dolayı suçlanarak, delil yetersizliğine rağmen tutukluluk süresi 45 gün daha uzatıldı. muhammed sultan bunun üzerine hem kendisine yapılan işkence ve tutuklamaya hem de hapishanelerde şahit olduğu darbe karşıtlarının durumuna dikkat çekmek için 28 ocak’ta açlık grevine başladı. yaklaşık 10 gündür de su grevine devam ediyor. hapishanenin hastanesinde tutulan muhammed sultan’ın sağlık durumu gittikçe kötüleşiyor.

muhammed sultan için global day of action 

ailesi ve arkadaşları muhammed sultan’ın durumuna dikkat çekmek için tutuklandığı gün olan 25 ağustos gününü uluslararası eylem günü (global day fo action) ilan etti. birçok ülkede muhammed sultan’ın durumuna dikkat çekmek için eylemler düzenlendi.

obama’ya mektup yazdı

amerikan vatandaşlığı da olan muhammed sultan, abd başkanı barack obama’ya durumunu anlatan bir mektup yazarak yardım istedi. ancak bir cevap alamadı. amerikan pasaportu ile girdiği için mısır’da amerikan elçiliği'nden yardım istedi ve amerikan büyükelçiliği'ne, dışişleri bakanlığı'na, kongre'ye de mektuplar gönderdi. ancak bir cevap alamadı. mısır’daki amerikan konsolosluğu'ndan alt düzeyde bir isim kendisini bir, iki kez ziyaret etti, ancak onu kurtarmak için hiçbir adım atılmadı.

“silah kullanmadan kendimi anlatmanın en iyi yolu bu”

muhammed sultan 26 nisan 2014 tarihinde kaldığı tora cezaevi'nden yazdığı mektupta neden açlık grevi yaptığını şöyle açıklamıştı:

“içişleri bakanlığı'ndan bir yetkili, benim ismimi bu dosyaya aktardı ve ben mısır tarihinde üçüncü büyük davanın içine alınmış vaziyetteyim. ben ve avukatlarım, davam hakkındaki bilgileri gazetelerden öğreniyoruz. bütün insani, sosyal ve sağlık haklarım ihlal edilmiş vaziyette ve beni hiç kimse dinlemiyor. işkence gördüm, dövüldüm ve darp edildim. zulme karşı gelmek için silah kullanmadan elimde olan en iyi metot bu. ben ölümden korkmuyorum. ben özgür yaşamak istiyorum ve özgür ölmek. şayet özgürlüğün bedeli ölüm ise öyle olsun. sırf dr. salah sultan'ın oğlu olduğumdan dolayı arkadaşlarım olan bir doktor, bir avukat ve bir gazeteci tutuklanmış vaziyette ve ben vicdan azabı çekiyorum.”

mısır’da ve uluslararası camiada bilinen bir lider olan muhammed sultan’ın babası da darbe yönetimi tarafından aranıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;