Türkiye

22 ilde 3 örgüte operasyon: 590 gözaltı

22 ilde IŞİD, PKK ve DHKP/C örgütlerine operasyon düzenleniyor. 590 kişi gözaltına alındı. İstanbul'daki operasyonlar sırasında Bağcılar'da çıkan çatışmada bir kişi öldü. Ölen kişinin 'DHKP/C üyesi olduğu ve canlı bomba eylemi hazırlığı yaptığı' şüphesiyle arandığı öğrenildi.

Konular: Türkiye, PKK, IŞİD
[Fotoğraf: AA-Arşiv]

işid, pkk ve dhkp/c örgütlerine yönelik sabah saatlerinde başlayan ve 22 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda 590 kişi gözaltına alındı. 

istanbul'da 5 bin polisle 26 ilçede 140 adrese operasyon düzenlendi. edirne ve bursa gibi çevre illerden de destek için özel harekât ve çevik kuvvet polisleri istanbul'a geldi. 

başbakan davutoğlu, gözaltındaki 297 kişiden 37’sinin yabancı uyruklu olduğunu, operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmatın ele geçirildiğini söyledi. 

davutoğlu, "bazı grupların bu hafta sonu gösteri yapacağı bilgisini aldık. polisimize kesin talimatımız var. işte şimdi, iç güvenlik yasasıyla aldığımız tedbirlerin önemi anlaşılıyor. herkes izinli gösteri yapabilir ama kimse yüzünü kapatıp silahlı gösteri yapma hakkına sahip değildir. bunlara kesin müdahale edilecektir. sonra kimse neden müdahale edildi diye sormasın. tek tek hepsi takip edilecek ve cezaya çarptırılacaklar" diye konuştu.

bağcılar'daki çatışmada bir kişi öldü

operasyonun yapıldığı ilçelerden biri olan bağcılar'da çatışma çıktı. yeni mahalle bülbül sokak'taki bir adrese baskın düzenleyen polise içeriden ateş açıldı. anadolu ajansı'nın haberine göre, çatışma sonrası dhkp/c üyesi olduğu tespit edilen bir kadın öldürüldü. 

ölen kişinin dhpk/c üyesi olduğu ve canlı bomba eylemi hazırlığı yaptığı iddiasıyla aranan günay özarslan olduğu öğrenildi. 

al jazeera'nin ulaştığı bilgilere göre, özarslan, en son 2014'te gözaltına alınıp tutuklandı ve daha sonra tahliye edildi. 

istanbul'da halis bayancuk dahil 103 gözaltı 

istanbul'da işid'e yönelik operayonlar güngören, başakşehir, pendik ve sultangazi'de yoğunlaşıyor. 

istanbul'daki üç örgüte yönelik operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı 103'e yükseldi. gözaltına alınanlar arasında işid'in istanbul'daki bir grubunun sorumlusu olduğu iddia edilen ve ''ebu hanzala'' kod adıyla bilinen halis bayancuk da var. bayancuk, el kaide'ye yönelik operasyonda 2014'te gözaltına alınmıştı. anadolu ajansı, bayancuk'un, işid'in bazı basın organlarında köşe yazıları yazdığı ve örgüte eleman kazandırmak için çalışmalar yaptığını duyurdu. bayancuk ile eşinin gözaltına alındığı bağcılar'daki evde yapılan aramada, örgütsel dokümanlar ve dijital malzemeler bulundu.

istanbul'daki operasyonlarda gözaltına alınan diğer şüphelilerin adreslerinde ise 5 tabanca, 5 pompalı tüfek, çok sayıda mermi, 1 şok cihazı, 1 dürbün ve çöl ortamında kullanılmak amacıyla hazırlanmış askeri kamuflajlar ele geçirildi.

ankara'daki operasyonlarda 14 kişi gözaltına alındı. bunlardan 9'u işid, 5'i ise pkk'nın gençlik yapılanması üyesi oldukları şüphesiyle gözaltında. 

başbakanlık'tan açıklama

başbakanlık operasyonlarla ilgili açıklama yaptı. açıklamada, "24 temmuz 2015 tarihinde emniyet genel müdürlüğü birimlerince daeş terör örgütü, pkk terör örgütü ve iltisaklı yapılanmalar ile diğer marjinal sol örgütlere karşı yapılan çalışmalarda, terör örgütlerinin talimatları doğrultusunda kamu düzenini tehdit eden faaliyetlerde bulunan, vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize karşı silahlı eylem gerçekleştiren ve eylem hazırlığı içinde olduğu değerlendirilen çok sayıda kişiye yönelik eş zamanlı olarak 13 ilde operasyon yapılmıştır. bu kapsamda şu ana kadar terör örgütlerine mensup toplam 251 kişi gözaltına alınmıştır.  gözaltına alınanlar hakkında adli süreç devam etmektedir" denildi.

güvenlik zirvesinin ayrıntıları

başbakanlık’tan yapılan açıklamada ayrıca, perşembe günü başbakan ahmet davutoğlu başkanlığında toplanan güvenlik zirvesiyle ilgili ayrıntılar verildi.

toplantıda, "daeş terör örgütüne yönelik bugüne kadar yurtiçinde yapılan operasyonlar detaylı bir şekilde ele alınmış, söz konusu terör örgütünün ülke içindeki faaliyetleri ve oluşturduğu tehdit değerlendirilmiş ve bundan sonra alınacak ilave tedbirler kararlaştırılmıştır" denildi.

başbakanlık suruç'ta 32 vatandaşın öldüğü saldırı ve 5 güvenlik görevlisinin şehit edildiği olaylar ile devam eden soruşturmalar çerçevesinde cuma sabahı operasyonların başlatıldığını belirtti.

açıklama, "türkiye cumhuriyeti devleti, dün olduğu gibi bugün de ayrım yapmaksızın daeş terör örgütü, pkk terör örgütü ve diğer uluslararası terör örgütleri ile çok boyutlu mücadelede kararlıdır. milletimizin huzuru ve güvenliği için her türlü tedbir alınmaktadır" ifadeleriyle son buldu.

izmir'de işid ve “paralel” operasyonu

izmir emniyet müdürlüğü'ne bağlı polis ekipleri sabaha karşı işid'e operasyon başlattı. önceden belirlenen adreslere yapılan baskınlarda işid'le bağlantılı 4 kişi gözaltına alındı.

izmir polisi ayrıca “paralel yapıya” yönelik başka bir operasyon da düzenledi. bu operasyonda da 15 kişi gözaltına alındı.

bursa'da ydg-h operasyonu: 10 gözaltı

bursa’da ise pkk'nın gençlik yapılanması yurtsever devrimci gençlik hareketi’ne (ydg-h) üye olduğu gerekçesiyle 10 kişi evlerinde gözaltına alındı.

bu kişiler, pazartesi günü şanlıurfa'nın suruç ilçesinde 32 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıdan sonra bursa'da yapılan protestolarda polise taş ve şişe atmakla suçlanıyor. ayrıca yıldırım ilçesinde yol kesip geçen araçlara taş attıkları ve çocuklara para karşılığı taş attırdıkları da diğer suçlamalar.

kaynak: başbakanlık, aa, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;