Gülen örgütü soruşturmaları

3. Daire-Hükümet kavgası

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Gülen Cemaati ile ilgili olduğu iddia edilen hakim ve savcıları himaye etmekle suçladığı HSYK 3. Dairesi'nin Başkanı Ahmet Hamsici, yargı mensuplarının korkutulmaya çalışıldığını söyledi.

HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici yazılı açıklama yaptı. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

hükümet ile hakimler ve savcılar yüksek kurulu (hsyk) 3. dairesi arasında gerginlik var. hsyk 3. dairesi, hakimler ve savcılar hakkında soruşturma yapılmasına gerek olup olmadığına karar veren, bu konudaki soruşturmaları yürüten daire.

hsyk başkanı ahmet hamsici, adalet bakanı bekir bozdağ'ın daireyi gülen cemaati ile ilgili olduğu iddia edilen hakim ve savcıları himaye etmekle suçlamasının ardından yazılı açıklama yaptı.

hamsici yargının, istenilen kararları çıkarma adına ideolojik bir araç olarak kullanma çabaları olduğunu savundu; bunun yargıya olan güveni azalttığını vurguladı. hamsici, yargı kararlarının, yargıç ve savcıların kişilik ve kimlikleri üzerinden sorgulanır hale geldiğini kaydetti.

hsyk başkanvekili hamsici yargının belli kişi ve grupların hedeflerini gerçekleştirecekleri bir araç olmadığını belirtti:

"yargı, karşıtlarını sindirmek ve ortadan kaldırmak için silah olarak kullanılamayacağı gibi, hukuka aykırı eylem ve işlemlerin aklanması için de kalkan olarak kullanılamaz. bu bağlamda, yargı karşısında herkes eşittir... yargı, suç işleyene tolerans göstermez ama siyasi irade tarafından da bir silah olarak kullanılamaz."

hamsici hsyk'nın yayınladığı ve soruşturmalarda izlenecek usûl ve kaidelere ilişkin genelgelerin yasama organı tarafından ortadan kaldırıldığını savundu. 

hamsici, gözaltındaki kişilerin suçlu olarak kamuyonu duyurulması, basın önüne çıkarılması, bu kişilerin basınla sorulu cevaplı görüştürülmeleri ve teşhir edilmelerine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. 

'yargı mensupları korkutulmak isteniyor'

hamsici, emniyet'in ardından yargıya yönelik de operasyon yapılacağı haberleriyle hakim ve savcıların korkutulmaya çalışıldığını savundu. "bazı hakim ve savcıların isimleri de zikredilerek gözaltına alınacağı ve tutuklanacağı yönündeki planlı ve organize bir şekilde kamuoyu oluşturularak yargının baskı altına alınmaya çalışıldığı görülmektedir" dedi.

hamsici yargı mensuplarının suç işlemesi halinde izlenecek yöntemi anlattı ve uyardı: 

"buna göre hakim ve savcı hakkında disiplin ve ceza soruşturması başlatılabilmesi için hsyk ilgili dairesinden izin alınması şarttır. bu izin alınmadan yapılacak her türlü işlem anayasa ve yasalara aykırılık teşkil edeceğinden ilgililerin hukuki ve cezai sorumluluğu doğacaktır."

'hukuk tanımazlık'

hsyk başkanvekili hamsici, yargı mensuplarının hukuk işletilmeden korkutulmaya çalışıldığını savundu, bunun bir algı operasyonu olduğunu savundu: 

"yargı mensuplarını, yine birtakım yargı mensupları ve onun emrindeki adli kolluk görevlileri eliyle korkutmaya çalışmak en basit ifadesiyle hukuk tanımazlıktır. bu şekilde, ısrarla birtakım hakim ve savcılar hakkında gözaltına alınacakları ve tutuklanacakları yönünde yapılan haberler bilinçli ve maksatlı olup, yürütülmekte olan algı operasyonunun bir parçasıdır."

hamsici yargı mensuplarının itibarına zarar verilmemesi için özel gayret gösterilmesi gerektiğini belirtti, "aksi takdirde telafisi yılları alacak zararların ortaya çıkması kaçınılmazdır. aksi halde kimse kendisini hukuki güvencede hissetmeyecektir" dedi.

'korkmaya gerek yok...'

hsyk başkanvekili hamsici açıklamasında hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve bağımsızlık ilkelerini hatırlattı: 

"kuvvetler ayrılığı ilkesi devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmez. üstünlük ancak anayasa ve yasalardadır. yargının yasama ve yürütmeden bağımsızlığının sağlandığı bir sistemde özgürlük adına korkmaya gerek yoktur. buna karşın yargının yasama ve yürütmenin kontrolü ve etkisinde olduğu, bu organların yargıyı yönlendirdiği bir sistemde özgürlük adına her şeyden ama her şeyden korkmak gerekir."

bozdağ hsyk 3. dairesi'ni suçlamıştı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ [Fotoğraf: AA / Arşiv]

bu açıklamanın öncesinde a haber'e konuşah adalet bakanı bekir bozdağ, "hukukun dışına çıkmış hakim ve savcılar varsa, hukukun onlar hakkında da işlemesi lazım" demiş, ahmet hamsici'nin başkanı olduğu hsyk 3. dairesi'ni suçlamıştı. bozdağ'ın sözleri şöyle: 

"bu soruşturmalar yürümeli hukuk içinde işlemeli, gerçekler ortaya çıkmalı, gerçek failler gereken cezaları almalıdır. bu soruşturmalar yürüyor, hakim ve savcılarla ilgili kısımda elbette farklı bir prosedür var. orada hukukun dışına çıkmış hakim ve savcılar varsa, hukukun onlar hakkında da işlemesi lazım. pek çok iddialar üzerine incelemeler var. ama hsyk’da maalesef 3. daire bu incelemeler konusunda büyük bir blokaj da uyguluyor şu anda. oradan bir himaye de görüyorlar. onlar öneride bulunmadan bir inceleme ve soruşturmanın başlama imkan ve ihtimali yok.  ama hukukun dışına çıkanlarla ilgili, mutlaka hukukun işlemesinde fayda vardır. aksi takdirde, türkiye’yi biz bir hukuk devletine çeviremeyiz, getiremeyiz." 

"sakın başbakanın etrafındaki herkesi dinliyorsunuz. bu yargı eliyle kurulmuş bir tuzak gibi. insanları dinliyorsunuz, yargıdan karar alıyorsunuz ve örgüt olmayan şeyi örgüte dönüştürüyorsunuz. bu da size nihayetsiz ve süresiz dinleme imkanı getiriyor. siz birini bir örgütten dinliyorsanız, 3 ay dinlediniz sonra neler buldunuz bir bakmak lazım, 3 ay daha uzatılıyor, ondan sonra her ay uzatma yapılıyor. dosyada bir şey yok. tesadüfen deliller, onlar arşivleniyor. bir bakıyorsunuz bazı medya organlarına bunlar servis ediliyor. yargı görevi yapanlar, yargıyı ve hukuku bu tür hukuk dışılıkların içerisine sokamazlar."

"şu an da bir yasal çalışmamız yok. hsyk ile ilgili türkiye’de çok ciddi eleştiriler var. bu eleştirilerden hsyk’nın ben de başkanı olarak fevkalade rahatsızım" diyen bozdağ şöyle devam etti.

"çünkü bizim hakim ve savcılarımız, milletin hakim ve savcılarıdır. savcılar cumhuriyet adına savcılık yaparlar, hakimler millet adına karar verirler.  eğer bir ülkede hakimler ve savcılar, fethullah gülen’in hakimleri, savcıları ya da başka bir cemaatin hakimleri, savcıları olarak anılır hale gelmişse, işte orada yargının bağımsızlığından, hukuk devletinden, tarafsız ve bağımsız bir yargıdan bahsetme imkanı maalesef yoktur."

hsyk'da ekim'de seçim var

bozdağ'ın bu sözlerle tepki gösterdiği hsyk'da ekim ayında seçim var. adlî ve idari yargıdan, savcı ve hakimlerin oylarıyla 22 kişilik kurulun 10 üyesi seçilecek. kurulun diğer üyelerinden 4'ü cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. yargıtay üyeleri arasından 3, danıştay üyeleri arasından 2, adalet akademisi üyeleri tarafından da 1 isim daha seçilecek.

kaynak: al jazeera, a haber

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;