Bilim-Teknoloji
67P kuyrukluyıldızında oksijen bulundu
Rosetta uzay aracının gözlemlediği 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızında oksijen molekülleri tespit edildi. Yeni keşif, Güneş Sistemi'nin oluşumu hakkında yeni bilgiler sunabilir.
Konular:
Bilim-Teknoloji
avrupa uzay ajansı'na (esa) bağlı rosetta uzay aracının yörüngesinde bulunduğu 67p kuyrukluyıldızında organik molekül izlerinin ardından oksijen molekülleri olduğu tespit edildi. yeni keşif, güneş sistemi'nde hayatın nasıl oluştuğu hakkında bilim insanlarına yeni bilgiler sunabilir.
almanya'nın bern üniversitesi'nden kathrin altwegg, rosetta'nın ağustos 2014'ten bu yana gözlemlediği 67p'de en ilginç keşfi yaptıklarını belirtti. altwegg, "ilk başta doğruluğundan emin olamadık çünkü oksijen kuyrukluyıldızda olmasını beklediğimiz moleküllerden değildi. tüm modeller oksijenin hidrojenle etkileşime geçeceğini ve tükeneceğini göstermişti" dedi.
bilim insanları, 67p'de yapılan keşfin ardından dünya'daki biyo-yaşamın izi olan moleküler oksijen ve metanın dış gezegenlerdeki yaşamı araştırmaktaki rolünün değişebileceğini söyledi. altwegg, "67p'de hem moleküler oksijen hem de metan var ancak yaşam yok. muhtemelen ikisi çok iyi biyo-izler değiller" ifadesini kullandı.
gökbilimciler, oksijen moleküllerinin 67p'nin tüm yüzeyine ve içine yayılmış olması gerektiğini, aksi takdirde yüzeyindeki moleküllerin çoktan tükenmiş olacağını belirtti. michigan üniversitesi'nden andre bieler, güneş sistemi'nin doğduğu 4,6 milyar yıl öncesine ait önemli bilgiler belirdiğini söyledi.
bieler, "kuyrukluyıldızlardaki buz buharlaşmadan kalacak kadar az ısıya maruz kalmış. bu çok titiz bir oluşum sürecine işaret ediyor" ifadesini kullandı. bieler bir sonraki sorunun, 67p'deki oksijenin nasıl bu kadar uzun süre tükenmediğini anlamak olduğunu söyledi.
kaynak: discovery news, al jazeera
Yorumlar