Göç

AB yasa dışı göçü tartışacak

Akdeniz’de yüzlerce göçmenin hayatını kaybettiği tekne kazalarının ardından Avrupa Birliği liderleri acil toplanma kararı aldı.

Birleşmiş Milletler son dört ayda yasa dışı yollarla Avrupa'ya geçmeye çalışan 2 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. [Fotoğraf: Reuters]

avrupa birliği (ab) yönetimi, libya ve yunanistan açıklarında yüzlerce göçmeni taşıyan teknelerin batmasının ardından brüksel’de acil toplantı kararı aldı.

toplantıda insan kaçakçılarına askeri ve sivil operasyonlar düzenlenerek kaçak teknelerinin ele geçirilmesi konuşulacak. ab liderleri ayrıca, sayıları 5 bin ile 10 bin arasında değişen göçmenin avrupa birliği ülkelerine yerleştirilmesini tartışacak.

ab sınırlarındaki devriye güçlere verilen desteğin de iki katına çıkartılması hedefleniyor.

birleşmiş milletler’in verilerine göre 2014 başından bu yana yaklaşık 36 bin kişi yasa dışı yollarla ab’ye giriş yaptı. 2 bin’e yakın kaçak göçmen ise yolda hayatını kaybetti.

yüzlerce kişiyi taşıyan tekneler battı

son olarak pazartesi günü içinde suriyeli oldukları tahmin edilen ve yaklaşık 300 kişiyi taşıyan yelkenli tekne rodos adası’nın zefiros plajında kıyıya 50 metre uzaklıkta kayalara çarparak battı. olayda en az 20 kişi öldü.

hafta sonunda da yüzlerce göçmeni taşıyan bir tekne libya açıklarında batmıştı. başlatılan kurtarma operasyonunda şu ana kadar alınan bilgiye göre, 28'i sağ olmak üzere 52 kişi denizden çıkarıldı, 24 kişinin de cesedine ulaşıldı. diğer yüzlerce kişinin ölmüş olabileceği belirtiliyor.teknede 700 kişinin olduğu tahmin ediliyordu ancak kurtulanlardan biri 950 kişinin teknede olduğunu söyledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;