İşgal sonrası Afganistan

ABD Afganistan'da çözüm arayışında

ABD Başkanı Obama, Afganistan'da cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları üzerinde yürüyen anlaşmazlıkları sonlandırma çabasında. Obama, Abdullah ve Eşref Gani ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı yarışını Eşref Gani'ye kaptıran Abdullah Abdullah sonuçları kabul etmiyor. [Fotoğraf: Reuters]

abd başkanı barack obama, afganistan cumhurbaşkanı adaylarından abdullah abdullah ve eşref gani ile telefon görüşmesi yaptı.

beyaz saray'dan yapılan açıklamada, obama'nın her iki adaya da sükûnet çağrısında bulunduğu ve siyasi diyalog ihtiyacını hatırlattığı belirtildi.

obama her iki görüşmede de, abd'nin seçimlerde hile yapıldığına dair tüm iddiaların kapsamlı şekilde incelenmesini beklediğini ifade etti.

abd başkanı her iki afgan adaya, ulusal birliği baltalayacak adımlardan kaçınılması ve afganistan'ı bir araya getirebilecek bir hükümeti ortaya çıkaran bir çözüm için birlikte çalışılması gerektiği mesajını verdi. obama, şiddete ve anayasaya aykırı yollara başvurmanın da hiçbir haklı gerekçesinin olmadığını vurguladı. obama bu tür eylemlerin, abd'nin afganistan'a yardımlarının sonlanması sonucunu doğurabileceği uyarısı yaptı.

itirazların seçimlere gölge düşürdüğü afganistan'daki "paralel hükümet" önerilerine de salı günü abd dışişleri bakanı kerry'den eleştri gelmişti. kerry, yönetimi ele geçirmek için atılacak yasadışı bir adımın, abd'nin afganistan'a desteğini bitireceğini söylemişti.

afganistan bağımsız seçim komisyonu'nun önceki gün açıkladığı ikinci tur seçim ilk sonuçlarına göre, iki adaydan eski maliye bakanı gani oyların yüzde 56,44'ünü, abdullah abdullah ise oyların 43,56'sını almıştı. ancak abdullah, seçimleri kendisinin kazandığını söyleyerek sonuçları kabul etmiyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;