İşgal sonrası Afganistan

Afganistan'da ilk tur sonuçsuz

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu, 6 Nisan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin resmi sonuçlarını açıkladı. Hiçbir adayın yüzde 50 oya ulaşamaması nedeniyle, en yüksek oyu alan iki aday ikinci turda yarışacak.

Konular: Afganistan
Afganistan seçimlerine kadınların katılımında büyük artış oldu. [AFP - Arşiv]

nisan ayı başında cumhurbaşkanlığı seçimi için sandığa giden afganistan'da kesin sonuçlar açıklandı. hiçbir adayın yüzde 50 oy çoğunluğuna erişememesi nedeniyle afganlar 14 haziran'da ikinci tur için sandığa gidecek.

en yüksek oyu alan iki aday abdullah abdullah ve eşref gani yarışacak. ikinci turun sonuçları 22 temmuz'da duyurulacak.

afganistan bağımsız seçim komisyonu'nun paylaştığı kesin sonuçlarda, eski muhalefet lideri abdullah abdullah'ın yüzde 45 oyla birinci geldiği, dünya bankası'nın eski ekonomisti eşref gani'nin yüzde 31.6 oyla ikinci olduğu açıklandı. komisyon 26 nisan tarihinde kesin olmayan ilk sonuçları açıklamıştı. bu sonuçlarda da aday abdullah önde çıkmıştı.

sonuçların çarşamba günü açıklanması bekleniyordu. ancak komisyona gelen çok sayıda şikayet başvurusunun raporlanması beklendiği için sonuçların açıklanması perşembe gününe sarktı.

rekor katılım sağlandı

yaklaşık 12 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede 7 milyon kişi oy kullanmış ve bu seçim afganistan tarihinin en yüksek katılımlı seçimlerinden biri olmuştu.

taliban'ın tehditlerine rağmen seçim günü sivilleri hedef alan büyük bir saldırı da olmamıştı.

binlerce kişi öldü

2009’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini hedef alan saldırılarda 30 sivil ve 26 asker hayatını kaybetmişti.

birleşmiş milletler'e (bm) göre, 2009’dan beri afganistan’da 14 bin sivil hayatını kaybetti. sadece 2013'te 3 bine yakın kişi ölürken, 5 bin 656 kişi de yaralanmıştı.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;