Afganistan

Afganistan'da Abdullah önde

Oyların yüzde 82,6'sının sayıldığı ülkede, eski dışişleri bakanı Abdullah Abdullah'ın yüzde 43'lük oyla birinci sırada geliyor.

Konular: Afganistan
Eski dışişleri bakanının önde gittiği seçimlerin nihai sonuçları 14 Mayıs'ta açıklanacak. [Reuters]

afganistan'da oylar sayılmaya devam ediliyor. bağımsız seçim komisyonu 34 seçim bölgesindeki oyların yüzde 82,6'sının sayıldığını açıkladı.

son sonuçlara göre, eski dışişleri bakanı abdullah abdullah, yüzde 43,8'lik oy oranıyla birinci sırada. abdullah'ı yüzde 32,9'la eski finans bakanı eşref gani takip ediyor. 

bağımsız seçim kurulu başkanı ahmed yusuf nuristani, "oyların yalnızca yüzde 17,5'lik kısmı sayılmadı. ilk turda herhangi bir adayın galip gelmeme ihtimali halen mevcut" dedi. 

cumhurbaşkanlığı için sekiz aday var. adaylar arasında, iki eski dışişleri bakanı abdullah abdullah ve eşref gani ile eski finans bakanı zalmay resul öne çıkıyordu.

yüzde 50 oy çoğunluğu şart

adayların cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturabilmesi için yüzde 50'nin üzerinde oya sahip olması gerekiyor.

en yüksek oy alan iki isim de yüzde 50'nin altında oy alırsa, bu iki isim için halk yeniden oy kullanacak.

seçimle ilgili sonuçlara yönelik itirazlar 27 nisan'a kadar iletilecek. nihai sonuçlar ise 14 mayıs'ta açıklanacak.

üç yılda binlerce ölü

yaklaşık 12 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede 7 milyon kişi oy kullanmış ve bu seçim afganistan tarihinin en yüksek katılımlı seçimlerinden biri olmuştu.

taliban'ın tehditlerine rağmen seçim günü sivilleri hedef alan büyük bir saldırı da olmamıştı.

ancak ülkede 2009’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini hedef alan saldırılarda 30 sivil ve 26 asker hayatını kaybetmişti.

birleşmiş milletler'e (bm) göre, 2009’dan beri afganistan’da 14 bin sivil hayatını kaybetti. sadece 2013'te 3 bine yakın kişi ölürken, 5 bin 656 kişi de yaralanmıştı.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;