Afganistan

Afganistan ikinci tura gidiyor

Cumhurbaşkanlığı seçiminin İlk turunda adayların yüzde 50 oy çoğunluğunu sağlayamaması nedeniyle, ikinci turda eski dışişleri bakanı Abdullah ve eski finans bakanı Gani tekrar yarışacak.

Konular: Afganistan

Haberin Öne Çıkanları

Resmi sonuçlar 14 Mayıs'ta

İkinci tur 7 Haziran'da

Abdullah önde

İlk tura ait nihai sonuçlar ise 14 Mayıs'ta açıklanacak. [Reuters]

afganistan'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için halk ikinci turda yeniden oy kullanacak.

adayların hiçbirinin yüzde 50 oy çoğunluğuna erişemediği ilk turun ardından, bu kez en yüksek oy alan eski dışişleri bakanı abdullah abdullah ve eski finans bakanı eşref gani yarışacak. 

bağımsız seçim komisyonu'nun paylaştığı bilgiye göre, ilk turda abdullah yüzde 44,9'luk oyla birinci geldi, abdullah'ı yüzde 31.5 ile gani takip etti. 

ancak komisyon tarafından paylaşılan sonuçlar nihai değil. nihai sonuçlar ise 14 mayıs'ta açıklanacak.

halk ikinci tur içinse 7 haziran'da sandığa gidecek. 

rekor katılım sağlandı

yaklaşık 12 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede 7 milyon kişi oy kullanmış ve bu seçim afganistan tarihinin en yüksek katılımlı seçimlerinden biri olmuştu.

taliban'ın tehditlerine rağmen seçim günü sivilleri hedef alan büyük bir saldırı da olmamıştı.

binlerce kişi öldü

ancak ülkede 2009’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini hedef alan saldırılarda 30 sivil ve 26 asker hayatını kaybetmişti.

birleşmiş milletler'e (bm) göre, 2009’dan beri afganistan’da 14 bin sivil hayatını kaybetti. sadece 2013'te 3 bine yakın kişi ölürken, 5 bin 656 kişi de yaralanmıştı.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;