IŞİD

ABD, IŞİD'i bir kere daha vurdu

Cuma günü Erbil yolundaki IŞİD mevzilerini iki kez bombalayan ABD ordusu, IŞİD'e yönelik 4 yeni hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

Konular: ABD, Ortadoğu
Obama, "Çözümü Iraklılar bulacak, biz destekleyeceğiz" dedi. [Fotoğraf: Reuters]

abd merkez kuvvetler komutanlığı (centcom) saldırıların sincar yakınlarında ezidi sivillere ateş açan irak şam islam devleti (işid) militanlarına yönelik olduğunu açıkladı. savaş uçakları ve insansız hava araçları, işid'e ait zırhlı personel taşıyıcıları ve bir kamyonu vurdu.

centcom, cumartesi 18.00'de başlayan saldırılarda hedeflerin başarıyla vurulduğunu belirtti.

bu saldırılar, abd ordusunun işid’e yönelik düzenlediği üçüncü saldırı dalgası oldu.

ayrıca abd ordusu, sincar dağı'nda mahsur kalan iraklı sivillere üçüncü kez insani yardımda bulundu.

bir c-17, iki c-130 uçağı, 3 bin galonun (yaklaşık 14 bin 500 litre) üzerinde içme suyu ve 16 bin adedin üzerinde hazır yemekten oluşan toplamda 72 konteynerlik malzemeyi bölgeye bıraktı. operasyona bölgedeki bir amerikan savaş uçağı da eşlik etti.

'abd ancak çözüme destek olabilir'

abd başkanı barack obama, amerikan uçaklarının işid hedeflerini vurması hakkında bir kez daha konuştu. ülkesinin irak'taki güvenlik ve istikrar sorunuyla ilgili önümüzdeki dönemde atacağı adımlarla ilgili ipuçları verdi. 

beyaz saray'da gazetecilere konuşan obama, işid'e yönelik askeri operasyonla ilgili bir süre öngörmediklerini, abd vatandaşlarının güvenliği sağlanana  kadar ve bölgedeki insani krize katkı sağladığı sürece devam edebileceğini söyledi.

"asıl önemsediğimiz takvim irak'ta kapsayıcı ulusal bir hükümet kurulması konusundadır" diyen obama, ülkedeki sorunların ancak böyle çözülebileceğini belirtti. 

konuşmasında bir kaç defa abd'nin tek başına bir çözüm olamacayacağının altını çizen obama, "bize ve uluslararası topluma düşen, iraklıların bulacağı çözüme destek olmaktır" diye konuştu. 

bağdat yönetiminin bu mesajı alması gerektiğini belirten obama, irak ordusuna ve kürt peşmerge güçlerine askeri desteklerinin süreceğini kaydetti. 

obama, abd muharip güçlerinin işid'e karşı irak topraklarında görev almayacağını da bir kez daha vurguladı. 

'işid hızlı ilerledi'

işid'in irak'taki işgalinin istihbarat kaynaklarının beklentisinden hızlı olduğunu belirten obama, hava operasyonunda örgütün erbil'e karşı kullanabileceği silah ve cephaneliğinin yok edildiğini söyledi 

obama'ya göre irak'ta çözümün haftalar içinde gerçekleşmesi mümkün değil. abd başkanı "uzun vadeli bir çözüm planı olacak" dedi. 

kaynak: al jazeera, reuters ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;