IŞİD

ABD IŞİD'i havadan izleyecek

ABD ordusu, IŞİD'i Suriye'de İHA'lar ile havadan izlemeyi planlıyor. Suriye'de 'askeri eylem' konusunda henüz karara varılmadığını söyleyen Beyaz Saray ise, IŞİD'e karşı farklı seçenekler kullanılabileceğini açıkladı.

Konular: ABD, Suriye, Irak, Ortadoğu

abd ordusu, suriye'deki işid faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi alabilmek için casus uçaklar kullanmaya hazırlanıyor. insansız hava araçları (iha) yoluyla bölge hakkında daha fazla istihbarat toplamak isteyen ordu, uydular ve yerel muhbirlerden gelen bilgileri bu şekilde doğrulayacak. 

afp ajansının haberine göre, kimliğini açıklamayan bir abd hükümeti yetkilisi, gözetleme faaliyetinin kısa süre içinde başlayacağını ve beşar esed hükümeti'nden de bu konuda izin almayı düşünmediklerini açıkladı. abd'nin wall street journal gazetesi ise ordunun bu kararını, "hava saldırısına ön hazırlık" olarak yorumladı.

abd başkanı obama, suriye'ye hava saldırıları ihtimalini tamamen rafa kaldırmasa da beyaz saray şimdilik askeri bir eylem düşünülmediğini açıkladı.

abd'li gazeteci james foley'nin infaz görüntülerinin yayınlanması üzerine işid'e karşı mücadelede yeni bir adım atan abd ordusu, örgütün suriye'deki güçlerine de müdahale edilmediği sürece başarısız olunacağını açıkladı.

abd'nin bu yıl temmuz ayında suriye'de işid'in elindeki rehineleri kurtarmak için operasyon düzenlediği ancak yanlış istihbarat nedeniyle başarısız olduğu ortaya çıktı.

'askeri eylem tek çözüm değil'

Beyaz Saray Sözcüsü, Başkan Obama'nın henüz Suriye'de IŞİD'e karşı askeri operasyon kararı almadığını söyledi.
[[Fotoğraf: Reuters]]

beyaz saray sözcüsü josh earnest, abd'nin irak'tan sonra suriye'de de irak şam islam devleti (işid) hedeflerine karşı operasyonlar düzenlemesi konusunda, “suriye'de herhangi türden bir askeri eylem yürütme yönünde bir karar alınmadı” dedi.

başkan obama'nın işid'in oluşturduğu tehdide karşı koyma konusunda ciddiyetini koruduğunu söyleyen earnest, bunun için askeri gücün tek araç olmadığını, farklı yöntemlerin de değerlendirildiğini söyledi.

meseleye kalıcı bir çözümün, etkili ve kapsayıcı bir irak hükümetinin aktif katılımını gerektireceğini söyleyen earnest, suriye'de bir süredir inşa etmeye çalıştıkları ılımlı muhalefetin de işid gibi radikal unsurların etkisini azaltmada etkin rol oynayabileceğini belirtti.

beyaz saray sözcüsü ayrıca işid'in istikrar bozucu eylemlerinin tehdidi altındaki diğer bölge ülkelerinin ve uluslararası camianın da üstlenebileceği roller bulunduğunu aktardı.

‘suriye’de işid’e karşı kazanımlar elde edilmeli’

abd genelkurmay başkanı martin dempsey'nin “suriye'de işid’in üzerine gidilmeden yenilgiye uğratılamayacağı” sözleri hatırlatılınca, ernest şunları söyledi:

"elbette işid'i yenilgiye uğratmak için suriye'de işid'e karşı kazanımlar elde etmelisiniz. ancak bundan ille de hemen, bu hedefi başarmak için suriye'de güçlü bir amerikan askeri eyleminin gerektiği şeklinde bir neticeye varmanız gerekmez."

örgüte katılan batılıların oluşturduğu tehditten endişe duyduğunu dile getiren earnest, "bu yabancı savaşçıların batı ülkelerine geri dönmeleri ve abd'de ya da batılı müttefiklerimizde şiddet veya terör eylemlerine girişmelerinden endişeliyiz" diye konuştu.

sözcü, başkan obama'nın bir yıl önce esed rejimine karşı askeri eylemde bulunmak için kongre'den onay istediği koşullarla suriye'deki işid mevzilerine karşı saldırı düzenlenmesinin değerlendirildiği şimdiki koşulların birbirinden farklı olduğunu ifade etti:

"şu anda konuştuğumuz şey, esed rejimi hakkında değil, hem irak hem de suriye'de faaliyet gösteren işid'in oluşturduğu tehdit hakkında."

abd’nin irak’ta işid hedeflerine yönelik hava saldırılarına örgütten yanıt olarak abd’li gazeteci james foley’nin infaz görüntüleri gelmişti.

abd ile her yerde savaşacağını söyleyen işid, elindeki diğer rehinelerin kaderinin ise başkan obama’nın kararına bağlı olacağını söylemişti.

kaynak: aa 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;