Ukrayna

ABD ve AB'nin Rusya’ya yaptırımı genişletildi

Rusya alt meclisi Duma, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını öngören anlaşmayı onayladı. Tepki gösteren ABD ve AB yaptırımları genişletti.

Konular: ABD, Avrupa, Rusya
450 kişilik Duma’da 446 milletvekili Kırım oylamasına katıldı. Sadece bir milletvekili ret oyu verdi. [Reuters]

amerika birleşik devletleri (abd) başkanı barack obama, kırım’ın rusya’ya bağlanmasının ardından moskova’ya yönelik yaptırımlarını genişletti. yaptırımlar, 20 rus devlet adamının yanısıra bir bankayı kapsıyor. abd, 17 mart pazartesi günü 11 ukraynalı ve rus yetkiliye yönelik yaptırım kararı almıştı.

beyaz saray’da konuşan obama, kırım’da yüzde 96,7 oy ile bağımsızlık kararı alınan referandumun yasadışı olduğunu söyledi. obama, rusya’nın ukrayna’nın güneyine ve doğusuna tehdit oluşturduğunu belirtti.

yaptırımlara karşılık vermeye hazırlanan rusya ise 9 abd’liye yönelik yaptırım listesi yayımladı. rusya’nın yaptırım listesinde abd temsilciler meclisi başkanı john boehner, obama’nın yardımcıları caroline atkinson, daniel pfeiffer ve benjamin rhodes'un yanısıra john mccain'in de aralarında olduğu abd’li senatörler var.

rusya devlet başkanı vladimir putin, rus işadamlarına seslenerek malvarlıklarını ülkelerine getirmelerini istedi.

ab'den ilave yaptırımlar

avrupa birliği (ab) liderleri de kırım'ı ilhakını kınadıkları rusya'ya ilave yaptırım kararı aldı. ab konseyi başkanı herman van rompuy, 12 ismin daha mal varlıklarının dondurularak vize yasağına dahil edildiğini duyurdu.

ab dışişleri bakanları kırım'daki referandumun ardından hafta başında brüksel'de toplanarak rus ve kırımlı 21 yetkiliye yaptırım kararı almıştı.

rompuy, 2014 haziran ayında düzenlenmesi öngörülen ab - rusya zirvesini iptal ettiklerini belirterek, moskova'nın ukrayna'yı istikrarsızlaştırma faaliyetlerini sürdürmesi halinde bir dizi ekonomik yaptırımlara başvuracaklarının sinyalini verdi.

van rompuy, avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı (agit) gözlemcilerinin ukrayna'ya yerleştirilmesi konusunda acilen mutabakat sağlanması çağrısında bulunarak, aksi takdirde ab gözlemci misyonu göndereceklerini ifade etti.

ab konseyi başkanı van rompuy, ukrayna ile ortaklık anlaşması'nın siyasi bölümünü sabah imzalayacaklarını sözlerine ekledi.

ban ki-moon rusya’da

diğer yandan bm’nin rusya ile diyalog girişimleri sürüyor. putin ile görüşen birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban ki-moon ise bm ve agit gözlemcilerinin ukrayna’ya gönderilmesi çağrısında bulundu.

duma’dan kırım onayı

16 mart pazar günü yapılan referandumda ukrayna’dan ayrılma kararı alan kırım, adım adım rusya’ya bağlanıyor. 18 mart salı günü imzalanan rusya’ya bağlanma anlaşması, rusya anayasa mahkemesi’nin ardından alt meclis duma’nın da onayını aldı. 450 kişilik duma’da 446 milletvekili oylamaya katıldı. sadece bir milletvekili ret oyu verdi.

rusya devlet başkanı vladimir putin’in kırımlı liderlerle yaptığı anlaşmayı 21 mart cuma günü üst meclis federasyon konseyi’nin onaylaması bekleniyor. iki meclis de anlaşmayı onaylayınca kırım bir geçiş süresinin ardından 1 ocak 2015’te tamamen rusya’ya bağlanacak.

şimdiden kırımlılara rusya pasaportu verilmeye başlandı. ayrıca kremlin, rus ordusuna katılmak isteyen ukraynalı askerlere izin veren kararnameyi imzaladı.

duma’da konuşan dışişleri bakanı sergey lavrov, “eminim ki bu anlaşmanın kabulü, kırım ve rusya’da yaşayan ve tarihsel dayanışma bağlarına sahip farklı kökenden insanlar için bir dönüm noktası olacak. bu halkların bir devlette birleşmesi, onların iyiliğini ve refahını artıracak, rusya’nın çıkarlarına hizmet edecek” dedi.

ukrayna ve batı’ya eleştiri

lavrov, ukrayna’da aylar süren gösterilerin ardından başa geçen yöneticileri eleştirerek “yetkililerin arkasını dayadığı milliyetçiler, yahudi düşmanları ve diğer aşırılıkçıların kanunsuzluğu bugüne kadar sürdü” şeklinde konuştu.

lavrov, rusya’ya kırım politikasından dolayı tepki gösteren devletleri de eleştirdi. “uluslararası hukuka uymaya çalışmaktansa küresel liderliklerini korumak ve üstünlüklerini göstermek istiyorlar” diyen lavrov, rusya dışındaki rusları korumak için siyasi, diplomatik ve yasal yöntemler kullanmaya devam edeceklerini belirtti.

kaynak: afp, aa ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;