Cenevre-2

ABD'den Esed'e karşı yeni yöntem arayışı

Cenevre’deki barış görüşmeleri gündem tartışması nedeniyle kilitlenirken ABD Başkanı Obama Esed rejimine baskı için yeni bir yöntem arayışına girdiğini açıkladı. Obama 600 bin Suriyeli'nin sığındığı Ürdün'e de 1 milyar dolar borç sözü verdi.

ABD Başkanı Obama Suriye'deki krizin yakın zamanda çözülmesinden umutsuz. [Reuters]

kaliforniya’daki sunnylands çiftliğinde ürdün kralı abdullah’ı ağırlayan abd başkanı barack obama’nın gündeminde suriye’deki kriz vardı.

krizin yakın zamanda çözüleceğine inanmadığını söyleyen obama, insani yardımların ulaştırılmasında suriye rejimine baskı uygulamak için yeni yöntemler aradıklarını açıkladı.

obama “esed rejimine baskı uygulamak için atacağımız bazı ara adımlar olacak. sorunun diplomatik yollarla çözümü için uğraşan taraflarla çalışmayı da sürdüreceğiz” dedi.

obama atılacak bu yeni adımların ne olduğu hakkında bilgi vermedi.

bir gün önce pekin’den açıklama yapan abd dışişleri bakanı john kerry de, obama’nın kendisinden çıkmaza giren suriye konusunda yeni politikalar geliştirmesini istediğini açıklamıştı.

"hepimizden halen var olan ya da olmayan çeşitli seçenekler üzerinde düşünmemizi istedi" diyen kerry, obama'nın bu isteğinin henüz yerine getirilmediğini ancak bir değerlendirme yapıldığını açıklamıştı.

ürdün’de 600 bin suriyeli

obama savaştan kaçan 600 bin suriyeli’yi ağırlayan ürdün’e 1 milyar dolar borç sözü verdi.

amerikan başkanı ürdün’e yıllık yardım garantisi veren beş yıllık anlaşmayı da yenileyeceğini açıkladı. eylül ayında süresi dolacak anlaşma, ürdün’e her yıl 660 milyon dolar yardım sağlıyor. obama yenilenecek anlaşmanın hangi şartlarda olacağı ile ilgili detay vermedi.

politikada sertleşme sinyali

cenevre’deki rejim delegasyonu geçiş yönetimini konuşmaya yanaşmıyor. muhalifleri destekleyen abd yönetimi ise görüşmeleri tıkamakla suçladıkları rejime karşı daha sert bir politika uygulamaya başlayacağının sinyallerini veriyor.

gazetecilere bilgi veren beyaz saray yetkilileri, amerikan askerlerinin suriye’ye girmesi dışında tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi.

uzun süredir tartışılan seçeneklerden biri muhaliflerin silahlandırılması. bir beyaz saray yetkilisi bu seçeneğin ancak süreci ileri götürmeye yardımcı olacaksa uygulanabileceğini açıkladı.  

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;