Cenevre-2

Cenevre'ye çözümsüzlük hakim

Cenevre'de ikinci turu yapılan Suriye barış görüşmelerinin üçüncü tura kalması beklenirken, taraflar birbirlerini suçlamaya devam ediyor.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikdad ise muhalefetin mantıklı bir gündemi olmadığını, ilk konuşulması gerekenin 'terör' olduğunu savundu. [Reuters]

suriye'deki iç savaşın tarafları, bm ve arap birliği suriye özel temsilcisi lahdar brahimi ile yaptıkları görüşmeden sonra ayrı ayrı açıklama yaptı. "görüşmeler tıkanmış durumda" diyen muhalefet sözcüsü luay safi, suriye'deki iç savaşa çözüm arayışıyla toplanan cenevre-2 konferansında "siyasi çözüme yanaşmayan" mevcut rejim delegasyonu ile aşılamayacak bir noktaya geldiklerini söyledi.  

cenevre'deki müzakerelerin bir sonuç getirmediğini, geçiş hükümetiyle ilgili herhangi bir uzlaşmaya varılamadığını söyleyen suriye muhalif ve devrimci güçler koalisyonu (smdk) sözcüsü luay safi "suriye için siyasi çözümden başka bir çözüm yoktur" dedi.

safi, rusya'ya pazar günü birleşmiş milletler güvenlik konseyi'nde (bmgk) ele alınacak insani yardımla ilgili karar tasarısını veto etmeme çağrısı da yaptı. 

safi "suriye'deki krizin siyasi çözümünde etkili olan ülkelerden, özellikle rusya, abd ve suriye'nin dostları ülkelerinden, rejime baskı yapmalarını bekliyoruz" dedi.

mikdad: mantıklı gündemleri yok

brahimi ile görüşmesinden sonra rejim delegasyonu adına konuşan suriye dışişleri bakan yardımcısı faysal mikdad ise muhalefetin mantıklı bir gündemi olmadığını, ilk konuşulması gerekenin terör olduğunu savundu.

muhalifleri geçici hükümet fikrinde fazla ısrar etmekle suçlayan mikdad "terör meselesi halledildikten sonra geçici hükümeti kesinlikle konuşabileceğimizi söylüyoruz" dedi.

rusya ile sık sık görüştüklerini söyleyen mikdad, moskova yönetimi ile hiçbir fikir ayrılıkları olmadığını açıkladı. 

mikdad, "rusya ile aramızdaki ilişkiler derin ve güçlüdür. rus dostlarımızla beraber müzakerelerin başarıya ulaşması için elimizden geleni yaptı" dedi.

al jazeera'nin ulaştığı bilgilere göre bm ve arap birliği suriye özel temsilcisi lahdar brahimi, ilerleyen saatlerde suriye rejim delegasyonu ile bir görüşme yapacak. eğer bu görüşme olumlu geçerse brahimi cumartesi günü taraflarla son oturumu yapacak.

abd dışişleri bakan yardımcısı wendy sherman ise muhalefet delegasyonu ile akşam saatllerinde toplantı yapacak. rusya dışişleri bakanı yardımcısı gennady gatilov ise moskova'ya döndü. 

üçüncü tura koşul

hafta başından beri isviçre'nin cenevre kentinde süren barış görüşmelerinin ikinci turunda muhalefet ve rejim delegasyonları iki gündür yüz yüze görüşmüyor. 

görüşmelerde rejim delegasyonu önce "terör" konusunun konuşulması gerektiğini, muhalifler ise gündemin "geçiş yönetimi" olması gerektiğini savunuyor. 

cenevre'de 22 ocak'ta başlayan görüşmelerin ikinci turunun da somut bir sonuç alınamadan bitmesi, görüşmelerin üçüncü tura uzaması bekleniyor. 

muhalifler ise üçüncü turun olması için somut bir ilerleme sağlanması ve rejime bu konuda baskı yapılmasının garantisini istedi, "müzakerelerden çekilme tehdidinde bulunmuyoruz" dedi. 

obama'dan alternatif çözüm arayışı

abd dışişleri bakanı john kerry pekin ziyaretinde yaptığı açıklamada, abd başkanı barack obama'nın suriye'de gittikçe kötüleşen insani durum karşısında kendilerinden yeni bir politika geliştirmelerini istediğini söyledi.  

"hepimizden halen var olan ya da olmayan çeşitli seçenekler üzerinde düşünmemizi istedi" diyen kerry, obama'nın bu isteğinin henüz yerine getirilmediğini ancak bir değerlendirme yapıldığını açıkladı. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;