Amerika

ABD'den rekor silah satışı

Kongre tarafından açıklanan rapora göre, ülke geçen yıl 66 milyar dolar değerinde silah sattı. En büyük alıcı ise Suudi Arabistan.

Konular: Rusya

Haberin Öne Çıkanları

Büyük artış

75 bin kişiye istihdam

Rusya ikinci sırada

ABD'nin 2011'de silah satışındaki payı yüzde 78 oldu. [AFP]

abd'nin 2011 yılına ait silah satış rakamları açıklandı. kamuoyuna açıklanan kongre raporuna göre, washington geçen yıl silah satışından elde ettiği geliri üçe katladı.

2010'da 21,4 milyar dolar değerinde silah satan abd geçen yıl ise satışlardan 66 milyar dolar gelir elde etti. 2009'da ise bu rakam 31 milyar dolardı. 

abd'nin en büyük müşterisi suudi arabistan oldu. washington bu ülkeye geçen yıl 33 milyar dolar değerinde silah sattı. riyad yönetiminin satın aldığı silahlar arasında onlarca f-15 savaş uçağı ve çeşitli füzeler de bulunuyor. 

kongre araştırması servisi tarafından hazırlanan rapora göre, washington'ın arap yarımadası'ndaki diğer iki büyük müşterisi ise birleşik arap emirlikleri ve umman. bu iki ülke de, iran'ın bölgede nüfuz sahibi olmaya yönelik çabalarını kaygıyla izliyor. 
 
beyaz saray memnun
 
abd'nin silah satışlarının rekor düzeye ulaşması, obama yönetimini ise memnun etti.
 
beyaz saray, artan silah satışlarının amerikan ekonomisini önemli oranda canlandırdığını bildirdi. 
 
amerikan yönetimi, sadece suudi arabistan'a satılacak silahların, ülkede 75 bin kişiye istihdam yaratacağını açıkladı. 
 
abd, arap ülkelerinin yanı sıra asya ülkeleri ile de milyarlarca dolarlık silah anlaşmalar yapıyor. washington, 2011'de çin'le de, bu ülkeye toplam değeri 4 milyar doları aşan nakliye uçakları satılması konusunda anlaşmaya varmıştı. 
 
abd'nin geçen yıl dünyada silah satışındaki payı yüzde 78'di. bu kategoride abd'yi açık farkla rusya izliyor.
 
moskova geçen yıl 4.8 milyar dolar değerinde silah satmıştı.  
 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;