Türkiye

ABD'den Türkiye'ye 'Çin füzesi' tepkisi

Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi için Çinli firmayla görüşmeye başlaması ABD'yi rahatsız etti. Washington, konuyla ilgili ciddi kaygılarını Ankara’ya iletti. Çinli firma, İran’la ilişkileri nedeniyle ABD’nin yasaklılar listesinde.

ABD Dışişleri sözcüsü, Washington'un endişelerini aktardı [AFP]

türkiye’nin balistik füzelere karşı kurulacak hava savunma sistemi için çin devlet firması ile görüşmelere başlaması, abd’de rahatsızlık yarattı. abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, bu 'rahatsızlığı' günlük basın toplantısında dile getirdi.

psaki bir soru üzerine, “türk hükümetine, nato sistemleriyle veya kolektif savunma kapasitesiyle uyumlu çalışmayacak bir füze savunma sistemiyle ilgili olarak abd’nin yaptırım uyguladığı bir şirketle anlaşma görüşmelerine yönelik ciddi kaygılarımızı ilettik. görüşmelerimiz devam edecek” dedi. 

türk hükümetinin yaptırım uygulanan bir firma ile ortaklığının nato ile ilişkiler açısından ne sonuçlar doğrurabileceği sorusuna ise psaki, bu noktada bu sorunun farazi olduğunu, anlaşma kesinleşirse bu konuda konuşabileceklerini söyledi. psaki, yönetimin kaygılarının yüksek düzeyde iletildiğini de belirtti.

başbakan erdoğan başkanlığında toplanan savunma sanayii icra komitesi geçen hafta, türkiye’nin ulusal füze ve hava savunma sistemi için, çin devletine ait cpmiec firmasıyla görüşmelere başlama kararı almıştı. firma, iran’a füze teknolojisi sattığı iddiasıyla 2006’dan beri abd’nin yaptırımlarına tabi. şirketin abd’li firmalarla iş yapması da yasadışı sayılıyor.

"türkiye başkasına bakmadan karar alabilecek güçte"

başbakan yardımcısı bülent arınç, hafta başındaki bakanlar kurulu toplantısı sonrasında, ihale prosedürünün tamamlanmadığını, ama türkiye'nin savunmasını ilgilendiren bir konuda çok önemli kararları başkasına bakmadan alabilecek güçte olduğunu söyledi. 

arınç, “başka bir ülke bu konuda, 'benim onlarla ihtilafım var, ben onları kara listeye, kırmızı listeye almıştım. siz nasıl olur da bunlara ihale verirsiniz' demesi mümkün değil. kaldı ki abd yetkilileri bu konuda saygılı bir ifade kullanmışlardır. o şekilde yorum yapılabilecek türkiye'yi suçlayan bir ifade söz konusu değildir” demişti. 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;