IŞİD
ABD'nin son Irak pişmanlığı
Irak'taki mevcut krize çözüm bulamayan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, asıl hatanın 2003 yılındaki Irak işgaliyle yapıldığını itiraf etti. Kerry'ye göre, savaş kararının ardından bölgenin üstüne kara bulut çöktü.
bölünmenin eşiğindeki irak'ta milli birlik hükümeti kurulması için mekik diplomasisi yürüten ancak bölge aktörlerinden istediği yanıtları alamayan abd dışişleri bakanı john kerry, abd'nin irak savaşı kararının 'vahim bir hata' olduğunu söyledi.
çin merkez televizyonu'na (cctv) konuşan abd dışişleri bakanı john kerry, abd'nin bugün hâlâ savaşın sonucu olan sorunlarla baş etmeye çalıştığını ifade etti:
"irak savaşının vahim bir hata olduğunu ve abd yönetiminin irak savaşının yol açtığı problemlerle bugün dahi uğraşmak zorunda kaldığını düşünüyorum. savaşın o günlerden bugüne getirdiği çok büyük kalıntılar var. verilen kararın ardından bölgenin üstüne çöken kara bir bulut adeta. şimdi çok yoğun biçimde çalışıyoruz. başkan obama'nın kararı, bu durumu değiştirmeye çalışacağımızın garantisiydi ve irak'ta askerlerin çekilmesi de bundan dolayıydı."
abd, birlik hükümeti kurulmasını istiyor
kerry aynı söyleşide irak'ın önceliğinin ülkenin farklı mezhepleri arasında dengeyi koruyacak bir birlik hükümetinin kurulması olduğunu söyledi:
"şimdi iraklıları güçlendirmek için çok yoğun biçimde çalışıyoruz. iraklılar birlik ve temsil esaslarına dayanması gereken hükümetlerinin kim olacağına karar vermek zorundalar. bu hükümet halkı bir araya getirmeli ve kürtler, şiiler ve sünnilerle olan ilişkileri reformlarla düzenlemeli. ülkedeki bütün siyasi gruplar oluşturulacak bu siyasi süreç ve yapıda ihtiyaçlarının karşılandığını hissetmeli."
irak bölünmenin eşiğinde
irak’ta uzun süredir devam eden kaos, işid’in 10 haziran salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’u ve ardından tikrit'i ele geçirmesi sonrasında daha da şiddetlendi. işid ülkenin kuzeyinde ve batısında birçok bölgeyi elinde tutuyor.
işid’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.
abd'nin de uzun süre desteklediği irak başbakanı nuri maliki, sünnileri dışlayıcı politikalar izlemekle ve ülkeyi bölünmenin eşiğine getirmekle suçlanıyor.
savaşın bilançosu
işgalin gerçekleştiği mart 2003'ten bu yana 135 binden fazla sivil öldü. toplamda tahmin edilen ölü sayısı ise 186 binden fazla.
2005-2008 yılları arasında en kanlı mezhep kaynaklı çatışmalar gerçekleşti. abd askerlerinin 2012 yılında irak'ta çekilmesinin ardından 2013'te mezhep çatışmaları yeniden şiddetlendi.
kaynak: al jazeera, reuters
Yorumlar