Türkiye-ABD ilişkileri

ABD'ye göre YPG'liler 'cesur Kürt savaşçılar'

Ankara'da 28 kişinin hayatını kaybettiği saldırının YPG bağlantılı olduğunun ortaya çıkması Amerika'nın bu örgüte yönelik tutumunu değiştirmedi. ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby,"YPG'ye desteğe devam" mesajı verirken YPG'liler 'cesur Kürt savaşçılar' diye nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. [Fotoğraf: Reuters]

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü john kirby günlük basın toplantısında, ankara’daki saldırıyla ilgili soruları yanıtladı. amerikan yönetiminin, türkiye'nin saldırıyı gerçekleştiren salih neccar'ın ypg bağlantılı olduğunu gösteren açıklamalarının amerika'yı tatmin etmediği anlaşılıyor. kirby, abd'nin pyd'ye bakış açısını da "türkiye işid’e karşı önemli bir müttefiktir. bu, bir ülkeyi suriye sınırının öbür tarafındaki cesur kürt savaşçılarla eşit tutmak değildir" sözleri ile ifade etti.

abd dışişleri sözcüsü ,  "türkiye’nin sorumluluklarına olan saygımızla birlikte [anlara'daki saldırıda] sorumlunun kim olduğunu onaylayacak ya da reddedecek bir pozisyonda değiliz. bu bizim için halen ucu açık bir soru. anladığım kadarıyla devam eden bir soruşturma var” diye konuştu. kirby, “saldırıyı herhangi bir tarafa isnat edebilecek bir pozisyonum yok” diye konuştu.

kirby, "kürt savaşçıların yeni topraklar elde etme çabalarının işid'e karşı yapılan operasyonlara zarar verdiği yönündeki görüşümüzde bir değişiklik yok" diye de belirtti.

"cesur kürt savaşçılar"

abd’nin nato müttefiki ve işid'e karşı operasyonlarda önemli rol oynayan türkiye ile yakın ilişkisini devam ettirme niyetinden kimsenin şüphe duymamasını isteyen kirby, sözlerini şöyle sürdürdü:

"suriye içerisinde işid’e karşı savaşan en güçlü grup da kürt savaşçılar ve bunlara işid’e karşı yaptıkları operasyonlarda hava desteği sağlanmıştı. bu tür koalisyon destekleri işid’le mücadele devam ettikçe sürecek."

"abd’nin türkiye ile pyd'yi eşit gördüğü" yönündeki görüşlere de değinen kirby, “türkiye bir devlettir ve nato müttefikidir. biz bunu bu şekilde görüyoruz. türkiye işid’e karşı önemli bir müttefiktir. bu, bir ülkeyi suriye sınırının öbür tarafındaki cesur kürt savaşçılarla eşit tutmak değildir” diye konuştu.

"türkiye'nin hakkı var"

kirby, olayın çok açık şeklide terör saldırısı olduğunu ve masum kişilerin hayatlarını hedef aldığına dikkat çekerek, “türkiye'nin, dünyanın herhangi bir yerindeki terör saldırıları tehlikesiyle karşı karşıya olan ülkeler gibi bu saldırılara karşı halkını korumayı denemek için her şeyi yapma hakkı vardır” değerlendirmesini yaptı.

“(türkiye’nin kendini koruma hakkı var) sözleriniz bağlamında sorumlu gördükleri kişilerin peşinden gitme hakları var mı?” sorusuna kirby, “şu anda sınır ötesi gerilimden dolayı yaşanan sorunlardan önce de biz ypg’nin itidal göstermesini istedik. türkiye’ye de sınır ötesinden top atışlarını durdurmasını istedik" yanıtını verdi.

"yarı özerk bölgeyi desteklemiyoruz"

“türkiye, kürt grupların toprak ele geçirerek sınırına yaklaştığını düşünüyor ve bu durum onların kendi sınırlarını korumasına sebep oluyor” görüşüyle ilgili değerlendirmesi sorulan kirby, “türk hükümetinin bu gruplara yönelik kaygısını anlıyoruz. bu konuyu onlarla konuşmaya devam edeceğiz. suriye’de kürtler için yarı özerk bir bölgeyi desteklemiyoruz” dedi.

kirby, "türkiye ve abd arasında ypg dolayısıyla yaşanan tartışma, türkiye’nin koalisyonu bırakmasına yol açabilir mi” sorusu üzerine ise şunları söyledi:

"bunun cevabını ankara verebilir. biz elbetteki bunu görmek istemeyiz. söylediğimiz gibi, türkiye bu koalisyon çabalarının önemli bir parçası. gerek suriye’de işid’e karşı yapılan operasyonlar gerekse suriye’de devam eden iç savaş onlar için teorik bir tatbikat değil. gerçek, somut ve her gün devam eden bir şey. hâlâ sınırlarında bakmak için özen gösterdikleri 2 milyondan fazla mülteci var. çok ciddi baskı altındalar, bunu görmemiz gerekiyor."

"farklı cevap beklemek doğru değil"

abd dışişleri bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise türkiye ile abd arasındaki gerilimin düşmesini istediklerini söyledi. aynı yetkili, "türkiye ile ilişkilerimizin güçlenmesini istiyoruz" dedi.

bakanlık yetkilisi, "türkiye ile olan ilişkinin kötüye gitmesini istemeyiz. bizim suriye politikamızda bir değişiklik yok. dışişleri bakanlığı toplantılarında sorulan sorulara farklı bir cevap beklemek doğru olmaz. bizim politikamız belli, bu yüzden verilen cevaplar aynı" diye konuştu.

"biz failleri tespit edemedik"

beyaz saray ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı ben rhodes, abd’nin henüz ankara saldırısının faillerini tespit edemediğini ancak ypg’ye türkiye’yi hedef almaması yönünde baskı yaptıklarını söylemişti.

perşembe günü aralarında abd büyükelçisi john bass'in de olduğu birleşmiş milletler güvenlik konseyi'nin beş daimi üyesinin büyükelçileri türk dışişleri bakanlığı'na davet edilmiş, saldırıyla ilgili bilgi ve belgeler kendileriyle paylaşılmıştı. başbakan ahmet davutoğlu saldırıyı pkk'nın suriye kolu pyd'nin silahlı kanadı ypg mensubu salih necar'ın, pkk mensuplarıyla birlikte yaptığının "kesin bir şekilde ortaya çıktığını" açıklamıştı. saldırıyla ilgili şu ana kadar 14 kişi gözaltına alındı ancak cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, "bu 14 ile kalmayacak, gerisi de gelecektir" dedi.

ankara'daki saldırının ypg üyesi bir suriyeli tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılmasından sonra başbakan ahmet davutoğlu, ypg'yi terörist olarak görmeyen abd'ye yönelik sert mesajlar vermişti.

abd'nin pyd/ypg politikasında ise bir değişiklik yok. abd dışişleri bakanlığı sözcü yardımcısı maride harf, ekim 2014’te pyd’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamıştı.

washington yönetimi eylül 2015’te, pyd’nin silahlı kanadı ypg’yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti. bu açıklamayı da abd dışişleri bakanlığı sözcüsü john kirby yapmıştı.

kirby’ye ülkesinin bu tavrı geçtiğimiz hafta tekrar sorulduğunda da, "pyd'yi terör örgütü olarak görmüyoruz" görüşünü değiştirmediklerini tekrarlamıştı.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;