Kürt sorunu

Açlık grevinde süre daralıyor

Türk Tabipleri Birliği, bağımsız hekim heyetlerinin cezaevlerine girip muayene yapabilmesi için Adalet Bakanlığı'na çağrıda bulundu.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

700 mahkum eylemde

Şivan Perwer'den destek

Karayılan'dan açıklama

2000 yılındaki açlık grevlerini bitirmek için yapılan 'Hayata Dönüş' operasyonunda 30 mahkum ölmüştü. [AA-Arşiv]

türkiye genelindeki cezaevlerinde 12 eylül'de başlayan açlık grevlerinde 700 mahkumun sağlık durumları, endişeleri artırıyor. özellikle eylemde 66 günü geride bırakan 65 mahkum kritik eşiğe ulaşırken, cezaevlerinden her an ölüm haberlerinin gelebileceği uyarısında bulunan türk tabipleri birliği (ttb), bağımsız hekim heyetlerinin görevlendirilmesini istedi.

tbb üyesi bir grup, bu taleplerini duyurmak için ankara'da adalet bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. ttb adına konuşan dr. özdemir aktan, bilgilendirme ve muayene amacıyla cezaevlerine gitme taleplerini defalarca bakanlığa ilettiklerini ancak şimdiye kadar bir yanıt alamadıklarını ifade etti. 

aktan, "hükümet yetkililerinden beklentimiz, çözümü zorlaştıracak açıklamalar yerine insani ve vicdani bir perspektifi acilen hayata geçirmeleridir" dedi.
 
açıklamaya katılan kamu emekçileri sendikaları konfederasyonu da (kesk), sorunun çözümü için devreye girmek istiyor.
 
gruptakiler, açıklamanın ardından bakanlığın önüne beyaz çelenk bıraktı.
 
perwer'den sembolik açlık grevi
 
bir süredir türkiye'nin başlıca gündem maddesi olan ve uluslararası toplum tarafından da takip edilen açlık grevlerine farklı kesimlerden de destek gelmeye devam ediyor. kürtlerin en önemli sanatçılarından müzisyen şivan perwer de, eylemlere destek için irak'ın erbil kentinde bir günlük sembolik açlık grevi yaptı.
 
mesut barzani'nin lideri olduğu irak kürdistan demokrat partisi'nin (ikdp) yayın organı olan peyamner'de yer alan habere göre, perwer'le beraber bir grup sanatçı da bir günlük grev yaptı.
 
açlık grevindeki mahkumların taleplerine kulak verilmesini isteyen perwer, yaptığı açıklamada türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan'ın "biz yaratanı sevdiğimiz için yaratılanı seviyoruz" sözüne göndermede bulundu. 
 
karayılan: biz başından beri karşıydık
 
öte yandan, pkk'nın liderlerinden murat karayılan, mahkumların açlık grevi kararına karşı devreye girdiklerini ancak ikna edemediklerini söyledi. örgüte yakınlığıyla bilinen fırat haber ajansı'na (anf) konuşan karayılan, cezaevlerindeki pkk üyelerinin kendi iradeleriyle greve başladıklarını ifade etti.
 
ölüm orucu kararını saygıyla karşılamak durumunda kaldıklarını belirten karayılan, eyleme zorla müdahale edilmesinin daha büyük olaylara yol açabileceğini öne sürdü.
 
eylemciler, cezaevinde ömür boyu hapis cezasını çeken pkk lideri abdullah öcalan'ın koşullarının iyileştirilmesini ve avukatlarıyla görüştürülmesini, kürtçe'nin mahkemelerde ve okullarda serbest olmasını talep ediyor.
 
türkiye'de 2000 yılında yapılan açlık grevlerini bitirmek için 'hayata dönüş' operasyonuyla, güvenlik güçleri cezaevlerine müdahale etmişti. 
 
20 ekim tarihinde başlayan açlık grevlerininin bir ay sonra ölüm orucuna dönüşmesi üzerine, 19 aralık tarihinde 20 cezaevine birden operasyon başlatılmıştı. operasyonlarda ikisi asker 30'u mahkum 32 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;