Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

Adli kolluk yönetmeliği değişti

Yolsuzluk operasyonunun ardından emniyet içinde çok sayıda polis müdürünün görev yerlerini değiştiren Hükümet, savcılar ve onlara bağlı güvenlik güçlerinin çalışma usullerinde de değişiklik yaptı.

17 aralık'taki yolsuzluk operasyonunu basından öğrenen hükümet yeni önlemler aldı. emniyet ve yargıdaki tasfiyelerin ardından savcı ve polisin görev tanımlarında da değişiklik yapıldı. 

resmi gazete’de yayınlanan yeni adli kolluk yönetmeliğine göre, adli kolluk görevlileri yani polisler, suç ihbar ve şikayetlerini bundan böyle savcılara değil, “derhal” cumhuriyet başsavcılığı’na ve amirlerine bildirecekler. 

başsavcıdan habersiz soruşturma yok

adli kolluk görevlilerine, yakalanan kişiler ve uygulanan tedbirleri de ‘derhal' cumhuriyet başsavcılığı’na bildirme zorunluluğu da getirildi. soruşturma açılacaksa da bu ancak cumhuriyet başsavcısının emri doğrultusunda yapılacak. yani son yolsuzluk operasyonunda olduğu gibi herhangi bir savcı cumhuriyet başsavcısından habersiz soruşturma açamayacak.  

yeni yönetmelikle cumhuriyet savcısı da durumdan valiyi ya da kaymakamı haberdar etmek zorunda. değişiklik yeni yönetmeliğe şu ifadelerle eklendi: “en üst dereceli kolluk amiri adli olayları, suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumakla ve bu konuda gerekli tedbirleri almakla görevli ve yetkili olan mülki idare amirine derhal bildirir."

değişiklik, 3 ayrı soruşturmayı kapsayan son yolsuzluk operasyonunda çokça tartışılan bir konuya temas ediyor. istanbul’daki savcılar 17 aralık sabahı içişleri bakanlığı’na haber vermeden operasyon başlatmış, üç bakan oğluyla bir belediye başkanı dahil 71 kişi göz altına alınmıştı. 

operasyondan başbakan, adalet bakanı ve içişleri bakanı'nın  haberdar edilmemesi hükümetin tepkisini çekmişti. ancak muhalefet, yargının hükümetlerin yapabileceği yolsuzluk gibi suçları soruşturabilmek için bağımsız olması gerektiğini savunmuş, savcıların bakanlara ve polis amirlerine bilgi vermesine gerek olmadığını vurgulamıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;