İşgal sonrası Afganistan

Afganistan'da siviller vuruldu

Kunar eyaletinde hedefi şaşıran NATO hava saldırısı sonucu 12 sivil hayatını kaybederken, Zabul'daki bombalı saldırı beş ABD'liyi öldürdü.

Haberin Öne Çıkanları

NATO inceleyecek

Beş ABD'li öldü

ABD 2014'te çekilecek

Zebul'daki saldırı, bomba yüklü araç ile gerçekleştirildi.
Zebul'daki saldırı, bomba yüklü araç ile gerçekleştirildi. [AP]

afganistan’ın doğusunda yer alan kunar eylaetinde, taliban üyelerini hedef alan nato hava saldırısı hedefini şaşırınca, sivil binalara isabet eden bombalar sonucu 11 çocuk ile bir kadın öldü. aynı gün ülkenin güneyindeki zabul eyaletinde de bomba yüklü bir aracın havaya uçurulması sonucu beş abd’li yaşamını yitirdi.

kunar valiliği sözcüsü vasefullah vasefi, hava saldırısı sırasında sivil yerleşimlerin vurulduğunu ve söz konusu ölümlerin meydana geldiğini aktardı. ölen kişilerin yıkıntı altında kalarak  can verdiği belirtiliyor.

afganistan’da görev yapan nato kuvvetlerinin sözcüsü luca carniel, 12 sivilin öldüğü yönündeki haberi duyduklarını ve konuyu araştırdıklarını söyledi.

afganistan’da sivil halk, nato hava saldırılarının sivil ölümlere neden olmasından dolayı öfkeli. afganistan devlet başkanı hamid karzai, afgan birliklerinin nato’ya hava saldırısı çağrısı yapmasını yasaklamıştı.

beş abd'li öldü

aynı gün ülkenin güneyindeki zabul’da ise beş amerikalı, bombalı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. abd dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, üç asker, bir diplomat ve bir sivil savunma bakanlığı çalışanı, bulundukları konvoyu hedef alan bomba yüklü aracın infilak etmesi sonucu hayatlarını kaybetti. ülkenin doğusundaki ayrı bir saldırıda ise bir abd'li sivil öldü. 

pakistan sınırında bulunan zabul, taliban'ın güçlü varlığı olan kandahar eyaletinin yakınında yer alıyor. bu son sekiz ayda en fazla abd askerinin öldüğü saldırı oldu.

nato’nun afganistan’da, çoğu abd'li olmak üzere 100 bin kadar askeri bulunuyor. bu askerlerin büyük kısmı 2014 sonuna kadar ülkeyi terk edecek. bu tarihten itibaren ülkede güvenlik, nato tarafından eğitilen 352 bin afgan polisine bırakılacak.

abd liderliğindeki nato güçleri, 2001 yılında afganistan'a girerek, el kaide ve taliban’a karşı mücadele başlatmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;