Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

'Ağır silahlar Erbil'e ulaşmadı'

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı herhangi bir ülkeden henüz istedikleri ağır silahları alamadıklarını duyurdu. Sadece ABD değil, bütün ülkelerden silah beklediklerini açıkladı.

Konular: Irak, Ortadoğu
Peşmerge güçleri Irak'ın kuzeyinde IŞİD'e karşı savaşıyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]
irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) peşmerge bakanlığı genel sekreteri cabbar yaver, herhangi bir ülkeden henüz istedikleri ağır silahları alamadıklarını bildirdi.

yaver, kürdistan demokrat partisi'nin (kdp) resmi sitesinde yayımlanan açıklamasında, peşmergenin irak şam islam devleti (işid) örgütüne karşı tek başına savaştığını söyledi.

"çok istemelerine rağmen henüz bir ülkeden ağır silahlar alamadıklarını" aktaran yaver, "sadece abd'den değil, bütün dünya ülkelerinden askeri yardım bekliyoruz. çünkü bölgenin güvenliği çok tehlikeli bir durumda. kürt ve hıristiyan kardeşlerimiz, büyük bir insani trajediyle karşı karşıya. işid terör örgütü her gün masum insanları öldürüyor" ifadelerini kullandı.

irak ordusunun çekilmesinin ardından bölgede tek başlarına kaldıklarını anlatan yaver şöyle devam etti:

"irak hükümetiyle bin 500 kilometrelik sınır hattımız boyunca güvenlik vardı. ancak 10 haziran'dan sonra irak ordusunun çekilmesiyle tek başımıza kaldık. şimdi işid’le aramızda bin 50 kilometrelik bir sınır oluştu." 

yaver artık savunma pozisyonunda olmayacaklarını, 'teröristlere' her yerde saldıracaklarını kaydetti.

peşmergenin istediği silahlar

kürt yönetimi, işid'e karşı topraklarını korumak için peşmergeyi güçlendirmek istiyor. bunun için tanklar, savaş helikopterleri, uçaksavarlar, roketatarlar, tahrip gücü yüksek bombalar ve personel taşıyıcı zırhlılar talep ediyor.  

ikby başbakanı neçirvan barzani, söz konusu silahları abd'den almak için washington'da temaslarda bulundu. ancak abd, kürtlerin talebine henüz bir yanıt vermedi. 

peşmergeler işid'le çatışıyor

peşmerge güçleri irak’ın kuzeyinde, kürdistan bölgesel yönetimi başkenti erbil’in yaklaşık 40 kilometre güneybatısında işid ile çatışıyor.

peşmerge bakanlığı genel sekreteri yaver, "taktiğimizi savunmadan saldırıya çevirdik. şimdi işid ile mahmur'da çatışıyoruz" demişti.

yaver hafta sonunda kuzeye doğru harekete geçen işid üyelerine karşı bağdat yönetimiyle askeri işbirliğinin de yeniden kurulduğunu söyledi.

yaver, irak ezidilerinden yaklaşık 50 bin kişinin işid saldırısından kaçarak sincar dağı’na sığındığını, pek çoğunun açlıktan öldüğünü ve 24 saat içinde kurtarılmazlarsa geri kalanların da açlıktan öleceklerini söyledi. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;