2014 Yerel seçim

Ağrı’da seçim tekrarlanacak

AK Parti’nin itirazı üzerine oyların yeniden sayıldığı Ağrı'daki seçimlerin iptaline karar verildi. Ağrı'da yerel seçimler 1 Haziran'da yeniden yapılacak.

5 Nisan Cumartesi günü Ağrı’daki oyların yeniden sayılmasını protesto eden gruplar, Doğubayazıt'taki MOBESE kameralarına zarar vermişti. [AA]

barış ve demokrasi partisi’nin (bdp) yerel seçimlerin iptali yönündeki itirazını değerlendiren merkez ilçe seçim kurulu başkanlığı, itirazı kabul ederek kararı il seçim kurulu'na gönderdi. ağrı il seçim kurulu da yerel seçimlerin iptal edilerek 1 haziran’da yeniden yapılmasını kararlaştırdı.

karar üzerine açıklama yapan bdp adayı sakık, 24 sandıkta yapılan sayımda 150’ye yakın oyla önde olmalarına rağmen seçimin yeniden yapılması için talepte bulunduklarını söyledi. gerekçe olarak ise oyların yeniden sayılmasında gördükleri noksanlıkları ve ortamın gerginleşmesini gösterdi.

Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık
[[Fotoğraf: AA / Arşiv]]

sakık’tan ‘süreç’ vurgusu

twitter hesabından da açıklama yapan sakık, seçimlerin yenilenmesi için başvuruda bulunduklarını belirterek “her anında önde olduğumuz ve kazandığımız seçimler sonrasında, şehrin kuşatılmasıyla birlikte haklı başarımıza gölge düşürülmek istenen bir süreç yaşadık. bin oyun, bir başkanlığın akacak bir damla kandan daha önemli olmadığının bilinciyle hakkımızdan feragat ederek seçimlerin yenilenmesi için başvuruda bulunduk. son bir yıldır süren barış sürecini ve yapılan görüşmeleri önemsiyoruz. 1 haziran'da yapılacak seçimlerde akp'ye hodri meydan diyoruz.” ifadelerini kullandı.

'hedefimize ulaştık'

AKP Ağrı Belediye Başkan adayı Hasan Arslan [AA]

ak parti ağrı belediye başkan adayı hasan arslan ise bdp’den 4 gün önce kendilerinin seçimin iptalini istediklerini dile getirdi.

arslan, “seçimin şaibelerle dolu olduğunu izah ettik. kamuoyunun rahatlaması ve bizlerin de amacı olan şaibenin ortadan kalkması noktasında talebimiz vardı. bu da oluştuğu için hedefimize ulaştık” dedi.

seçimlerin iptal kararı üzerine saat 05.00'te seçim güvenliği koordinasyon merkezi'ne gelen ağrı valisi mehmet tekinarslan da basın açıklaması yaptı.

vali tekinarslan, "30 mart'ta yaşanan yoğun tipi ve kar yağışına rağmen alınan tedbirlerle birlikte ağrı’da oy verme işlemleri tamamlanarak, seçim sonuçları merkez ilçe dışında diğer ilçe ve beldelerimizde netleşmiştir. merkezde seçime katılan adayların ve siyasi partilerin yasal başvuruları neticesinde il seçim kurulu tarafından yeniden sayılmasına karar verilmiştir. 4 nisan'da yeniden başlanan oy sayımı tarafların seçimin iptali yönündeki dilekçeleri üzerine il seçim kurulu tarafından iptal edilmiştir. yenilenecek seçimlerde adaylara başarılar diliyorum." dedi.

tekrar sayma gerginliğe yol açtı

ağrı belediyesi’ni 10 oy farkla barış ve demokrasi partisi adayı sırrı sakık kazanmış, ak parti seçim sonuçlarına itiraz etmişti. ağrı il seçim kurulu, 4 nisan’da belediye başkanlığı ve meclis üyeliği seçimleri için kullanılan tüm oy pusulalarının yeniden sayılmasına karar vermişti.

sayım 5 nisan cumartesi günü sabah 9'da başlatıldı. polis, doğubayazıt ilçesi'nde kararı protesto eden gruplara müdahale etti. kentteki gerginlik yüzünden saat 4'e kadar 196 sandıktan 18'i sayılabildi.

kaynak: aa ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;