Portre

Portre: Sırrı Sakık

Kürt siyasetinin tecrübeli isimlerinden Sakık, art arda iki dönem milletvekilliğinden sonra yerel siyaseti seçti. 1 Haziran 2014'te tekrarlanan seçimde Ağrı Belediye Başkanı seçildi.

Sırrı Sakık, Ağrı'da 1 Haziran'da tekrarlanan seçimi 3 bine yakın oy farkıyla kazandı. [Fotoğraf: AA]

30 mart 2014 yerel seçimlerine barış ve demokrasi partisi'nin (bdp) ağrı belediye başkan adayı olarak giren sırrı sakık, ilk sonuçlara göre seçimi 10 oy farkla kazandı. akp'nin itirazları üzerine oylar yeniden sayıldı. sayımlarda bir oy çuvalının yırtık çıkması üzerine ysk, ağrı'da seçimlerin tekrarlanmasına karar verdi.

1 haziran 2014'te yenilenen seçimde bdp'li sırrı sakık yüzde 50,9 oyla ağrı belediye başkanı seçildi. sakık, seçimin ardından yaptığı ilk açıklamada "bugün bu topraklarda kazanan tek şey barış olmuştur. onun için bu barış sürecini çok önemsiyoruz" dedi.

meclis'e ilk kez 1991'de girdi

sırrı sakık, kürt siyasetinin önemli temsilcileri arasında yer alıyor. 1 ağustos 1957 tarihinde muş’un yürecik köyü'nde doğdu. liseden mezun olmasının ardından cumhuriyet ve vatan gazetelerinde muhabirlik görevi üstlenen sakık, turizm alanında işletmecilik yaptı.

sakık, tbmm'ye ilk kez 1991'de halkın emek partisi'nin (hep) itifak yaptığı sosyaldemokrat halkçı parti (shp) listesinden muş milletvekili olarak girdi. 1994 yılında dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından bir yılı aşkın süre hapis yattı.

demokrasi partisi ve demokratik toplum partisi (dtp) kurucu üyesi olan sakık, 22 temmuz 2007 genel seçimlerinde dtp'den muş milletvekili seçildi. 2011 seçimlerinde ise bu kez dtp'nin kapatılmasının ardından geçtiği barış ve demokrasi partisi (bdp) milletvekili olarak meclis'e girdi.

sert üslup

meclis'teki son iki döneminde de idare amiri olarak görev yapan sırrı sakık zaman zaman sert açıklamalarıyla gündeme geldi.

2012’nin son çeyreğindeki bdp’nin dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışmalarında, "bu kararı verenler tarihin çöplüğünde olacaklar" açıklamasında bulundu.

aynı dönem, sakık'ın 'devletin bir dönem kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgelerde şiddet ve işkence uyguladığını' savunmasıyla başlayan tartışma sonunda, akp milletvekili mehmet metiner'e bardak fırlatmaya teşebbüs etmişti.

sakık, chp grupbaşkanvekili muharem ince ve bağımsız milletvekili tayfun içli gibi isimlerle de kürt sorunu'na yönelik yaklaşımla ilgili tartışmalarda oldukça sert üslubuyla hatırlanıyor.

şemdin sakık'ın kardeşi

sırrı sakık’ın erkek kardeşi şemdin sakık, pkk'nın bir dönemki iki numaralı ismi olarak biliniyor. kardeşinin, aile, devlet ve ağalık sisteminin baskısıyla pkk'ya katıldığını söyleyen ağabey sakık, örgütün dağ kadrosunda 18 yıl kaldığını belirtiyor. 

'parmaksız zeki' kod adıyla bilinen şemdin sakık, 13 nisan 1998'de kuzey irak'ın duhok kentinde düzenlenen bir askeri operasyonda kardeşi arif sakık ile birlikte yakalanarak türkiye'ye getirildi.

sakık, diyarbakır devlet güvenlik mahkemesi'nde 'devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylemler yapmak' suçundan idam cezasına çarptırıldı, cezası daha sonra ömür boyu hapse çevrildi.

diyarbakır e tipi cezaevi'nde kalan sakık'ın, pişmanlık ve topluma kazandırma yasalarından yararlanmak için yaptığı başvurular mahkeme tarafından reddedildi.

2010'da bir suikast girişimine hedef olan şemdin sakık’ın, son olarak ergenekon davası'nda gizli tanık olarak "deniz" kod adı ile ifade verdiği ortaya çıktı.

kuzey irak'ta 1998 yılında yakalanarak, türkiye'ye getirilen ve pkk'nın bir dönem iki numaralı ismi olarak geçen şemdin sakık, yazdığı kitabında kendisini yakalayan grubun başında ‘yeşil’ kod adlı mahmut yıldırım'ı ima ettiği öne sürdü.

sırrı sakık’ın kuzeni nevzat sakık ise 2006 yılında, uyuşturucu ticareti yapmak suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

kuzen sakık, 2 mayıs 2004 yılında 16,5 kilogram eroin bulundurmak ve yine aynı yıl 3 kilogram eroinin sahibi olmak suçundan istanbul devlet güvenlik mahkemesi tarafından yargılanmaya başlamıştı. mahkeme, 2004 yılında firar olan nevzat sakık hakkında gıyabi tevkif kararı çıkarmıştı.

oğlunun intiharı

2012 yılına gelindiğinde, sırrı sakık’ın ailesini yeniden basına taşıyan bir olay gerçekleşti. sakık’ın 25 yaşındaki sidar intihar etti. savcılığın, şüpheli olarak nitelendirdiği ölümle ilgili geniş çaplı araştırma başlatılırken, bdp'den yapılan açıklamada sidar sakık'ın bunalım neticesinde kendisini balkondan attığı ifade edildi.

oğlunun vefatının ardından, kendisini arayan başbakan recep tayyip erdoğan’a, “evlat acısı çok ağır. akan kanı ancak siz durdurabilirsiniz” dedi.

2012 aralık’ta tbmm genel kurulu’nda devam eden bütçe görüşmeleri sırasında mhp grup başkanvekili oktay vural’ın annesinin hayatını kaybettiği haberi üzerine, akp, mhp ve chp grup başkanvekillerinin söz alarak vural’a başsağlığı dilemesine tepki gösterdi. sakık, gözyaşları ile "yaramı deştiniz. bizden biri, kürtler bir yakınını kaybettiğinde niye aynı hassasiyeti göstermiyorsunuz. ayıptır, günahtır" diye konuştu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;