IŞİD

Akdoğan'dan 'askeri destek' yorumu

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "IŞİD'e karşı askeri desteğe hazırız" mesajının devletin görüşünü yansıttığını söyledi. "Farklı yöntemlerle askeri operasyonun içinde yer alabilirsiniz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında bir görüş farklılığının bulunmadığını söyledi. [Fotoğraf: AA]

başbakan yardımcısı yalçın akdoğan, medya temsilcilerine, cumhurbaşkanı erdoğan'ın işid'e karşı oluşturulan koalisyona verilecek destek için "katkımız askeri, siyasi her türlü desteği kapsar" sözleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

akdoğan, cumhurbaşkanı ile hükümet arasında bir görüş farklılığının bulunmadığını vurguladı. "cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu düşünceler türkiye cumhuriyeti devletinin düşüncesini, görüşünü yansıtır. oradaki vurgu da teröre karşı ortak mücadele hassasiyetini yansıtmaktadır, bu işbirliğinin önemini yansıtmaktadır, türkiye'nin buna açık olduğunu yansıtmaktadır" dedi. 

akdoğan, askeri işbirliğinin, lojistik, istihbarat gibi farklı başlıklar da içerdiğini belirten akdoğan şöyle konuştu:

"kurşun sıkacak mısınız, sıkmayacak mısınız başka bir şeydir; askeri olarak işin içinde olmak başka bir şeydir. farklı yöntemlerle askeri operasyonun içinde yer alabilirsiniz. teorik olarak söylüyorum. bu ne olmalıdır, ne kadar olmalıdır; bunlar birtakım değerlendirmeler neticesinde verilebilecek kararlardır. türkiye şuraya kadar işin içinde olur veya olmaz şeklinde bir şey söylemem doğru olmaz."

'terörle mücadele' için işbirliği arayışında olan ülkenin türkiye olduğunu vurgulayan akdoğan, "türkiye'nin işid'e karşı tutumu çok öncesinden belliydi. yani daha önceki yıllarda terör örgütü olarak bakanlar kurulu'nca kabul edilmiş. işid'in terör örgütü olduğunu deklare etmiş bir hükümet var. türkiye'nin bu örgüte dönük tavrı, pozisyonu, burada bir bulanıklık yok. son dönemde, 'işte işbirliği, destek var'; bunlar çok ucuz medya manipülasyonlarıdır" dedi. 

kerry'ye tepki

akdoğan, abd dışişleri bakanı kerry'nin 'türkiye'yi daha ön saflarda görmek istedikleri' yolundaki açıklamalarına ise tepki gösterdi. "hadi bakalım, türkiye adım atsın anlayışı yanlıştır. sen türkiye'ye ev ödevi vermeye yetkili değilsin" diye konuştu.                                                                                                                               

'türkiye elinden geleni yapıyor'
akdoğan, türkiye'nin abd'de ikna edildiği yorumlarının doğru olmadığını söyledi. işid sorununun ortadan kaldırılması için daha kapsamlı bir plan gerektiğini de vurguladı.
akdoğan, türkiye'nin "yabancı savaşçılar" olarak adlandırılan konuyla ilgili elinden geleni yaptığını belirterek, bazı rakamları da paylaştı. "4 ayda 479 şahıs şüpheli görülmüş, bunlardan 445'i ile mülakat yapılmış, bunların 107'si ülkeye sokulmamış. bütün bu kontrollerde 6 bin kişi bloke edilmiş, bin kişi sınır dışı edilmiş" dedi.
meclis'e gelecek tezkereler
başbakan yardımcısı akdoğan, suriye ve irak hakkında süreleri dolmak üzere olan tezkerelerle ilgili soruları da yanıtladı. 2 ekim'de meclis'te görüşülmesi beklenen tezkereler hakkında çalışmaların sürdüğünü belirterek, şunları söyledi.
"tek tezkere mi olsun, iki tezkere mi olsun, yeni bir muhteva mı olsun; bu değerlendirilen bir konu. sayın başbakanımız muhtemelen bunun yine iki tezkere şeklinde olabileceğini söyledi. ama belki biraz daha muhtevası yeniden ele alınabilir. yani tek bir örgütü tanımlamak yerine farklı örgütleri de işin içine katabilecek bir şekilde muhteva kazandırılabilir. bu çalışma şu anda daha tamamlanmadı. "
tuğluk'a 'nankör' tepkisi
başbakan yardımcısı yalçın akdoğan, suriyeli sığınmacıların gelişi sırasında yaşanan gerilimde askere taş atan bağımsız van milletvekili aysel tuğluk'a da tepki gösterdi. akdoğan şu ifadeleri kullandı:
"bir tarafta siz 140 bin kürt'ü kabul etmişsiniz, kapınızı, gönlünüzü açmışsınız. bir taraftan da içeride birileri ha bire gerilim üretiyor. bunlar (çözüm süreci) süreç açısından doğru şeyler değil, sürecin ruhuna uymuyor. eski türkiye manzarasıdır, bir eski bir milletvekilinin taş atması. bu nasıl bir nankörlüktür? karşıdaki insanı bağrına basan mehmetçik'i siz öbür tarafta taşlayacaksınız, bu çok büyük bir nankörlüktür. siyasetçi taş atar mı? siyasetçi fikrini ortaya koyar. fikri bazen kaya gibi sert olur ama taş atmaz, kurşun sıkmaz." 
 
kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;