Irak

Almanya'dan da Peşmerge'ye askeri yardım

ABD, İngiltere ve Fransa'dan sonra Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Almanya'nın da IŞİD ile mücadele için Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne askeri teçhizat göndereceklerini açıkladı.

Konular: Ortadoğu
Almanya Savunma Bakanı, Peşmerge'ye yapacakları yardımı hazır hale getireceklerini söyledi. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

almanya birinci televizyonu’nun (ard) sabah programında konuşan leyen, "uluslararası hukuka göre resmi olarak irak hükümeti bizden yardım talebinde bulundu ve onlara verilecek ama pratik olarak doğrudan irak'ın kuzeyine gidecek" ifadesini kullandı.

alman hükümetinin gönderilecek askeri malzemeleri hazır hale getirdiğini belirten leyen, malzemeler arasında yatak, çadır, koruma yelekleri ve motorlu askeri araçlar olduğunu belirtti.

leyen askeri teçhizatın gönderilmesi konusunda türkiye’nin kendilerine yardımcı olabileceğini ifade etti.

‘türkiye sizi bu konuda destekliyor mu?’ sorusu üzerine leyen, "türkiye komşu ülke olduğundan yardımcı oluyor. türkiye, ülke olarak ve coğrafi açıdan önemli’ dedi.

ursula von der leyen, almanya'nın özellikle insani yardım ve askeri teçhizat konusunda rol oynayacağını vurguladı.

abd savunma bakanı hagel de, kuzey irak’taki gelişmeleri değerlendirmek ve sivillere yeni yardım yolları bulmak üzere 130 ordu danışmanının daha bölgeye gönderildiğini açıkladı.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü marie harf ise, işid ile savaşan irak'taki kürtlere silah yardımı sağladıklarını, daha fazlasını sağlamak için de çalıştıklarını söyledi.

fransa dışişleri bakanı laurent fabius da, ülkesi ve avrupa birliği üyesi ülkelerin işid’e karşı mücadele edebilmeleri için peşmerge ve irak güçlerine silah yardımı yapmayı planladıklarını söylemişti.

fabius, fransa 2. kanalı'na irak kürdistan bölgesel yönetimi’nin başkenti erbil’de yaptığı açıklamada, kürt kuvvetlerine kendilerini savunmaları için ‘güvenli yollarla’ askeri mühimmat gönderilmesi gerektiğini de dile getirmişti.

al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;