Kürt sorunu

Anadilde savunmanın komisyonu değişti

TBMM'ye sunulan yasal düzenlemenin Adalet Komisyonu'ndan önce İnsan Hakları Komisyonu'nda da görüşülmesine karar verildi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Süreç uzadı

Eylemde 64. gün

Tercüman şartı

Anadilde savunma hakkı için 700'ün üzerinde mahkum açlık grevini sürdürüyor. [AFP]

türkiye'de mahkemelerde anadilde savunma yapma hakkı tanıyan tasarı, perşembe günü meclis insan hakları komisyonu'nda görüşülecek.

açlık grevi yapanların talepleri arasında yer alan tasarının adalet komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyordu, ancak meclis başkanı cemil çiçek, düzenlemeyi önce insan hakları komisyonu'na gönderdi.

tasarı, perşembe günü insan hakları komisyonu'nda gürüşülecek ardından adalet komisyonu'na gidecek. komisyonların ardından tasarı, genel kurul'da oylanacak. 

anadilde savunma hakkıyla ilgili düzenleme, önceki gece yarısı 13 maddeden oluşan “cmk ile ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı” adlı paketin parçası olarak tbmm başkanlığı’na sunulmuştu. düzenleme, salı sabahı da tbmm adalet komisyonu’na sevk edilmişti. 

yasa çıktığında sanıklar, kendilerini hangi dilde daha iyi ifade edecekse mahkemede o dili konuşabilecek.  tasarının ‘tercüman bulundurulacak haller’ başlıklı maddesinde yapılan düzenlemeyle, meramını anlatabilecek ölçüde türkçe bilen sanık, iddianamenin okunup esas hakkında mütalaanın verilmesi üzerine sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapabilecek. bu durumda sanık, savunma yapacağı oturumda tercümanını hazır bulundurmak zorunda olacak. 
 
adalet bakanlığı'na göre 67 cezaevinde 688 tutuklu ve hükümlü eylemde. bunlar pkk üyesi hükümlüler ve çatı örgütü kck üyeliği ile suçlanan tutuklular. bdp yetkilileri ise, 72 cezaevinde 10 bini aşkın mahkumun eylemde olduğunu belirtiyor.
 
tasarıyla ayrıca, kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan evli hükümlüler, 3 ayda bir kez olmak üzere 3 saatten 24 saate kadar eşleriyle ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın görüşme yapabilecek.
 
tasarı, 'ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettirememe' halini de infazın ertelenmesi nedenleri arasına alıyor. 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;