İsrail - Filistin sorunu

Arap Birliği olağanüstü toplandı

İsrail'in Kudüs'e yönelik saldırıları nedeniyle Kahire'de olağanüstü toplanan Arap Birliği, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarının, uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini bildirdi.

İsrail polisi Mescid-i Aksa'da Filistinlilere müdahale etti. [AFP]

arap birliği, filistin'in çağrısı üzerine israil'in kudüs'e yönelik saldırıları karşısında atılabilecek adımları görüşmek için kahire'de olağanüstü bir toplantı düzenledi.

birliğin toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada, "israil'in, kudüs ve mescid-i aksa'da gerilimi tırmandırması, uluslararası güvenlik ve barışı tehdit ediyor" denildi.

birlik, birleşmiş milletler daimi üyelerine "israil'in, müslüman ve hristiyanların dini duygularına yönelik umursamaz uygulamalarının" önüne geçmek için net bir tavır almaları çağrısında bulundu.

arap birliği'nin filistin'den sorumlu genel sekreter yardımcısı muhammed sabbih, salı günü israil'in küudüs'e yönelik saldırıları nedeniyle olağanüstü toplantı kararı alındığını açıklamıştı.

sabbih, "ürdün'ün, kudüs'te bulunan müslüman ve hıristiyanlara ait mabetler üzerindeki muhafızlık görevinin sonlandırılması ve bu görevi israil'in devralması çabaları kudüs'teki durumu daha da tehlikeli bir hale soktu" diye konuşmuştu.

israil güvenlik güçleri salı günü sabah saatlerinde mescid-i aksa’da toplanan filistinlilere sert müdahalede bulundu. göz yaşartıcı gaz bomba ve plastik mermilerin kullanıldığı müdahale sonucu çok sayıda filistinli gözaltına alındı.

ürdün tepki gösterdi

bu arada ürdün yönetimi, israil'e, kudüs'te bulunan müslüman ve hıristiyanlara ait mabetler üzerindeki "muhafızlık rolünün" kaldırılmasına yönelik girişimlerde bulunmasının, iki ülke arasında "diplomatik sorunlara" yol açacağı mesajını iletti.

anadolu ajansı'nın diplomatik kaynaklardan aldığı bilgiye göre, ürdün hükümeti, muhafızlık görevinden taviz vermeyeceği ve israil'in bu konuda olumsuz yönde adım atması halinde iki ülke arasında "diplomatik krizin" yaşanabileceği konusunda israil yönetimine uyarılarda bulundu.

israil parlamentosu knesset'te, mescid-i aksa'nın israil kontrolüne alınmasını görüşmek için bir oturum düzenlenmesine karar verilmişti. ancak mabetlerin yönetimi ve muhafızlığı görevini yürüten ürdün'ün tepki göstermesi üzerine toplantı iptal edilmişti.

ürdün, 1924 yılından itibaren kudüs'te bulunan müslüman ve hıristiyanlara ait mabetlerin yönetimi ve muhafızlığı görevini sürdürüyor. mescid-i aksa'nın imamı ürdün evkaf bakanlığı tarafından atanıyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;