Türkiye

Arınç-Gökçek kavgası

Ankara'da gündemi bir anda değiştiren Melih Gökçek-Bülent Arınç kavgası; Gökçek'in Arınç'ı Twitter üzerinden, 'Cemaat' ile işbirliğiyle suçlayıp istifaya çağırmasıyla başladı. Ardından Arınç'ın sert cevabı geldi. Kim ne dedi, hatırlayalım.

Konular: Türkiye, AKP
Gökçek ile Arınç arasındaki tartışma yargıya taşındı. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

ankara büyükşehir belediye başkanı melih gökçek, pazartesi günü öğleden sonra twitter hesabından başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü bülent arınç'ı hedef alan uzunca ve madde madde bir açıklama yaptı. gökçek'in arınç'ı hedef almasının nedeni, arınç'ın cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'ı izleme heyeti üzerinden hükümetin işlerine karışmakla eleştirmesiydi.

gökçek, arınç'ı "paralel yapı" dediği fethullah gülen cemaati ile işbirliği yapmakla suçladığı twitter'daki açıklamasında özetle şunları söyledi:

  • ak partimizde fitne ateşini yakmak isteyenler var.
  • okyanus ötesindeki güçler ve onun maşalarının tek amacı liderimizi yok etmek.
  • paralel yapı içinde hep bir laf dolaşıp duruyordu; 'ak parti'ye son anda öyle bir darbe vuracağız ki altından kalkmaları mümkün olmayacak'. bizi içimizden vurmak istediler. ve bu darbeyi bülent arınç'la gerçekleştirdiler.
  • hükümetin bakanlarının bu konuda olaydan aşırı rahatsız olduğunu ben yakinen biliyorum. olaydan en çok üzüntü duyan kişi ise sayın başbakanımız ahmet davutoğlu’dur.
  • bülent arınç'ın kızı ve damadı doç. dr. ekrem yeter fanatik paralelcidir.
  • arınç'ın çıkışının hükümetle filan ilişkisi yoktur. sadece zaman ve konu beklenmiştir. arınç'ın çıkışı paralel yapının talimatıyla olmuştur.
  • arınç artık ak parti’nin sözcüsü olamaz. bizi temsil edemez. bülent arınç'a şu andan itibaren düşen görev, önce hükümet sözcülüğünden sonra da başbakan yardımcılığından derhal istifa etmesidir. ancak ben istifayı paralel yapının ‘sonuna kadar direneceksin’ talimatı nedeniyle çok zayıf bir ihtimal olarak görüyorum.
  • bu takdirde görev hükümete düşecektir. bülent arınç görevden alınmalıdır.

gökçek mesajlarını, "bülent arınç… seni istemiyoruz" diyerek tamamladı.

Ahmet Davutoğlu, Melih Gökçek ve Bülent Arınç. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

"terbiyesizce... istifamı isteyecek kadar haysiyetli değil"

hükümet sözcüsü, gökçek kendisine bunları söylerken bakanlar kurulu toplantısındaydı. toplantıdan sonra açıklama için kürsüye geçti ve sert sözlerle gökçek'e cevap verdi. arınç, açıklamalarına "terbiyesizce" dediği gökçek'e, "benim görevden alınmamı isteyecek kadar haysiyetli bir insan değildir" dedi.

bülent arınç gökçek'i, ankara'yı gülen cemaati'ne "parsel parsel" satmakla suçladı. iddialarını 8 haziran'da yani seçimden hemen sonra "100 madde" halinde açıklayacağını söyledi:

"biz kimin nerede havlayacağını, hangi işler çevireceğini biliriz. biz gözü açık adamız, siyaseti iyi biliriz."

"belediye başkanlığı adaylığında ve seçimlerde oy isterken bu yapının kucağında oturmuştur. bu yapıya ankara'yı parsel parsel satmıştır. yurt yerleri vermiştir, zengin işadamlarına okullar yaptırmıştır. imar planlarında değişiklikler yaptırmıştır. şunları yaptırmıştır, bunları yaptırmıştır. 30 mart seçimlerine kadar da ağzından da bu paralel yapıyla ilgili bir tek kötü cümle çıkmamıştır."

Bülent Arınç ve Melih Gökçek. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

arınç'ı mahkemeye veriyor

arınç'ın cevabından sonra da melih gökçek geri adım atmadı; kendisine yönelik ithamları nedeniyle arınç'ı dava edeceğini belirterek; "hesabını mahkemede vereceksin" dedi.

gökçek twitter'dan şunları söyledi:

"senelerdir yaptığın açıklamalarla hep partinin başına dert oldun. partide 10 kişiye sor, 9'u bunu teyit eder. her kırdığın potu parti temizlemek için günlerini harcar."

"son olarak sanki başbakanımızın tarafındaymış gibi gözüküp, cumhurbaşkanımızı eleştirip araya fitne sokmaya çalıştın. ve bunu sanki hükümet adına yapıyormuş gibi gözüktün."

"konuşmanda şöyle bir cümle kullandın; 'gökçek'le ilgili 100 konuyu seçimden sonra konuşmak isterim.' kastının ne olduğunu ve delillerini mahkemede senden öğreneceğim... sen bir adım geri kalırsan sana yazıklar olsun... mahkemede hesap sormayan gökçek namerttir."

gökçek sözlerini, "bundan sonra partimin prensipleri gereği konuyla ilgili konuşmayacağım" diyerek bitirdi.

"savcılar göreve"

arınç ile gökçek arasında yaşanan bu kavga meclis'in de gündemine oturdu. torba yasa görüşmeleri sırasında konuşan muhalefet milletvekillerine göre, arınç'ın açıklamaları "savcıları göreve çağıran sözler"di.

mhp isparta milletvekili nevzat korkmaz, "türk ceza kanunu'nun devleti zarara uğratmaktan tutun, kamu arazilerini usûlsüzce peşkeş çekmek, imar ve ihale yolsuzlukları yapmak gibi birçok maddesini ilgilendiren ve bu konuda cumhuriyet savcılarını göreve çağıran sözler" dedi.

chp ankara milletvekili gökhan günaydın ise ankara büyükşehir belediyesi'nin 10 yıllık konsolide bütçe büyüklüğünün 45 milyar lira olduğunu belirterek, 40 kilometrelik metro hattına gökçek'in ayırabildiği paranın 10 yıl boyunca 828 milyon lira olduğunu ifade etti. günaydın, "bütçesinin 50'de birini metro hattına ayıramayan, 10 yılda metro açamayan ve bunun için ulaştırma bakanlığı'ndan 3 milyar lira ilave para almak zorunda kalan bir büyükşehirden bahsediyoruz. 828 milyon lirayı metroya ayırdı da geriye kalan 44 milyar lirayı kim götürdü? bunun cevabını başlaması gereken soruşturmalar elbette verecek" diye konuştu.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;