Türkiye

Asansörlerin yarıya yakını 'uygunsuz'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından denetlenen asansörlerin yüzde 41'i 'uygunsuz' bulundu.

Konular: Türkiye
Güneydoğu’da_riskli_asansörler
MMO mühendisleri günde en az 5 asansörü kontrol ediyor. [Fotoğraf:Faruk Yüce/Al Jazeera]

ocak-haziran döneminde denetlenen 40 bin 141 üründen uygunsuzluğu en yüksek grup, yaklaşık yüzde 41 ile asansörler oldu.

bilim, sanayi ve teknoloji bakanlığı'nın yayımladığı verilere göre, yılın ilk yarısında yapılan piyasa gözetimi ve denetimlerinde sanayi ürünleri güvenliği ve denetimi genel müdürlüğü sorumluluğundaki 40 bin 141 sanayi ürününden 7 bin 784'ünün insan sağlığını, can ve mal güvenliğini tehdit ettiği belirlendi.

söz konusu ürünler için 1 milyon 416 bin 777 lira idari ceza uygulandı.

denetimlerde uygunsuzluğu en yüksek ürün yüzde 40,58 ile asansörler oldu. incelenen 971 asansörden 394'ünün insan sağlığını, can ve mal güvenliği için risk oluşturduğu tespit edildi.

en fazla para cezası asansörlere

denetimlerde sanayi ürünlerinin 462'si teste gönderildi, 29 marka-model ürün hakkında ise toplatma kararı verildi. insan sağlığını, can ve mal güvenliğini tehdit eden unsurların giderilmesi amacıyla iki bin 12 ürün için süre tanındı.

en fazla ceza uygulanan ürünler ise 877 bin 681 lirayla asansörler, 158 bin 833 lirayla elektrikli ekipmanlar ve 157 bin 424 lirayla taşınabilir basınçlı ekipmanlar oldu.

denetlenen her 100 üründen 20'si uygunsuz bulundu.

asansör kazaları can alıyor

istanbul'da 10 işçinin hayatını kaybettiği kazadan sonra asansörlerin ne kadar güvenli olduğu daha fazla sorgulanmaya başlandı.

7 eylül'de mecidiyeköy'de yıkılan ali sami yen stadı'nın arazisine yapılan ve daha önce de iki defa yangın çıkan inşaatın asansörü 32. kattan zemine çakılmış, 10 işçi hayatını kaybetmişti.

istanbul cumhuriyet başsavcılığı'na gönderilen bilirkişi raporunda inşaat firması, asansörü yapan şirket ve teknik yetkililer kusurlu bulundu.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;