Türkiye

Asker göndermeye 'Esed' şartı

Başbakan Davutoğlu, ABD'nin Esed yönetimini hedef alması durumunda; Türkiye'nin, Suriye'de bir kara harekâtına katılabileceğini söyledi.

Amanpour, Davutoğlu ile röportajına ilişkin fotoğrafı da Twitter'dan paylaşmıştı. [Fotoğraf: Twitter]

cnn televizyonunda abd'li televizyoncu christiane amanpour'un sorularını yanıtlayan başbakan ahmet davutoğlu, abd stratejisinin esed yönetimini kapsaması durumunda, suriye'ye olası bir kara harekâtına katılabileceklerini söyledi.

amanpour'un "sizi anladığımdan emin olmak için soruyorum. 'türkiye belirli şartlar altında suriye'ye kara birliği sokmaya hazır' mı diyorsunuz?' sorusuna davutoğlu "ötekiler de üzerine düşeni yaparsa" yanıtını verdi. başbakan, "eğer net bir strateji varsa her şeyi yapmaya hazırız. sınırlarımızda suriye rejimini istemiyoruz. ulusal stratejimiz var; ilki göçmenlerin durumuyla ilgili olan insani politika. ikincisi ise askeri operasyon. sınır güvenliğimiz için gerekli tüm askeri önlemleri almaya hazırız” ifadelerini kullandı. 

abd'yi ve uluslararası toplumu yıllarca tehlikeye karşı uyardıklarını söyleyen davutoğlu, "o zamanlar belki adı işid değildi fakat bölgede baskıcı rejime karşı radikal gruplar güç kazanmaya başlamıştı. o günlerde suriye rejimine karşı gelmeyenler şimdi işid tehlikesiyle karşı karşıya. şu anda bile bazı görüşmelerde işid’e karşı esed’le işbirliği yapmak gibi öneriler getiriliyor. şeytana karşı başka bir şeytanla işbirliği yapmak çözüm değildir" diye konuştu.

davutoğlu, türkiye'nin ılımlı muhaliflere destek verdiğini ve silah yardımı yaptığını hatırlatan amanpour’a, "biz ılımlı muhalefete destek verdiğimizi gizlemedik. pyd başta olmak üzere diğer gruplar da esed’e karşı muhaliflere destek verseydi, işid diye bir örgüt olmayacaktı" diye konuştu.

türkiye'nin şartlarını yineledi

kobani'ye yardım için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen davutoğlu, "onlar bizim kardeşlerimiz. ama eğer kobani’ye müdahale ihtiyacı var diyorlarsa, biz de tüm suriye’de, tüm sınırımızda böyle bir ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz" dedi. 

davutoğlu, türkiye'nin uluslararası koalisyona katılmak için koyduğu şartları yineledi. başbakan, işid’e karşı askeri koalisyona suriye içinde uçuşa yasak ve güvenli bölgeler oluşturulması halinde katılacaklarını ifade etti. 

biden'a cevap verdi

abd başkan yardımcısı joe biden'in türkiye'ye yönelik 'sınır kontrolü' eleştirilerine yanıt veren davutoğlu şu ifadeleri kullandı:

"bizim beklediğimiz iki şey var: adalet ve empati. abd’nin meksika’yla sınırı var ve iki tarafta da büyük iki ülke var. tüm sınırı kontrol etmek mümkün mü? ülkemize 1,6 milyon insan geldi. bu da zorluğu ortaya koyuyor. sınırı kapatmak bizim kültürümüze ters. ama kapatmış dahi olsaydık, o zaman emin ol, yine eleştiriliyor olurduk."

psaki: işid’e odaklanmış durumdayız

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki’ye, günlük basın brifinginde, başbakan ahmet davutoğlu’nun cnn international’a verdiği mülakatta, “abd’nin suriye devlet başkanı beşşar esed’i hedef alması halinde suriye’ye kara birlikleri gönderebileceklerini” söylediği hatırlatıldı. psaki, “bizim pozisyonumuz değişmedi. işid’e odaklanmış durumdayız. suriyeli muhalifleri desteklemeyi kesinlikle sürdürüyoruz” yanıtını verdi.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;