Türkiye

Atatürk Havalimanı'nda terör saldırısı

Atatürk Havalimanı'nda 42 kişinin hayatını kaybettiği, 239 kişinin de yaralandığı üç ayrı canlı bomba saldırısında güvenlik zafiyeti olup olmadığıyla ilgili Başbakan Yıldırım açıklama yaptı. Yıldırım, saldırganların güvenlikten geçemeyince dönüp valizlerinden aldıkları silahlarla ateş açtıklarını söyledi. Havalimanlarında ilave tedbirler alınacağını da ekledi.

Konular: Türkiye

çankaya köşkü'nde arnavutluk başbakanı edi rama ile ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan başbakan binali yıldırım, atatürk havalimanı’ndaki saldırıyla ilgili konuştu. yıldırım, saldırıyı işid'in yaptığına dâir düşüncelerinin devam ettiğini söyledi. başbakan, "birkaç gün içinde soruşturma tamamlanır, saldırganların kimliği dâhil açıklanır" dedi.

yıldırım, güvenlik zafiyeti olup olmadığıyla ilgili de değerlendirme yaptı. güvenlik zafiyeti olmadığını belirterek şunları söyledi:

"teröristler normal güvenlik sisteminden geçemeyince, tarayıcılardan, polis kontrolünden, güvenlik kontrolünden geçemeyince geri dönüp valizlerindeki uzun namlulu silahlarla gelişigüzel orada kontrol yapan insanlara ateş ederek içeri girebilmiştir. biri dışarıda kendisini patlatmış, diğeri de dışarıdaki panikten yaralanarak içeri girip içeride patlatmıştır."

başbakan yıldırım, özellikle havalimanlarının girişlerinde ilave tedbirler alınacağını, özel yetiştirilmiş güvenlik elemanlarının artırılacağını da ekledi.

içişleri bakanı efkan âlâ da, saldırıyla ilgili eldeki bilgilerin işid’i işaret ettiğini söyledi; "ancak kesin bir şey yok. elde ettiğimiz bilgi ve şahıslar var. bütün bağlantılar dikkatle değerlendiriliyor. bunun sonucunda kesinleşecektir" dedi. âlâ ayrıca, eldeki bilgilerin saldırganların yabancı olduğuna dâir olduğunu da belirtti.

başbakanlıkça, istanbul atatürk havalimanı'nda meydana gelen terör saldırısı nedeniyle bir gün süreyle milli yas ilân edildiği duyuruldu. bütün yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilecek.

atatürk havalimanı'nda gerçekleşen 3 ayrı canlı bomba saldırısında ölen ve yaralananlarla ilgili istanbul valiliği de açıklama yaptı. 

açıklamada, "41 kişinin hayatını kaybettiği belirlenmiştir. hayatını kaybedenlerden 37 kişinin kimliği tespit edilmiş, bunlardan 10’unun yabancı uyruklu, 3’ünün ise çifte vatandaş olduğu anlaşılmıştır. hayatlarını kaybeden 19 kişi yakınlarına teslim edilmiştir" denildi.

sağlık bakanı recep akdağ, hastanede yatan 128 yaralı olduğunu, bunlardan 41'inin yoğun bakımda tedavi gördüğünü açıkladı.

saldırıda ağır yaralanan 22 yaşındaki merve yiğit, tedavi altında tutulduğu bahçelievler'deki özel bir hastanede çarşamba akşamı hayatını kaybetti. yiğit'in vefatıyla birlikte saldırıda ölenlerin sayısı 42'ye yükseldi.

ölü ve yaralıların uyrukları

al jazeera'nin edindiği bilgilere göre, ölenlerden 5'i suudi, 2'si irak, 1'i tunus, 1'i özbekistan, 1'i çin (doğu türkistan), 1'i iran, 1'i ukrayna, 1'i de ürdün vatandaşı. bunlardan 3'ü çifte vatandaş.

yaralılar arasında ise 18 suudi, 12 özbek, 4 iran, 3 suriye, 2 irak, 2 ukrayna, 1 abd, 1 fransız, 1 alman, 1 nijerya, 1 filistin, 1 kanada ve 1 kırgız vatandaşı var. geri kalanlar türkiye cumhuriyeti vatandaşı.

"ilk tespitler deaş'ı işaret ediyor"

binali yıldırım saldırının gerçekleştiği atatürk havalimanı'na gitti, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı ve şunları söyledi:

[[Fotoğraf: AA]]

"güvenlik güçlerimizin yaptığı tespitlerde emareler deaş’ı işaret etmekle beraber bu konuda çalışmalar halen devam etmektedir. teröristler bir ticari taksiyle gelmişlerdir. canlı bombaların ayrıca silah bulundurmaları olayın vahametini artırmıştır. kaçan bir terörist olduğu değerlendirilmemekte. her 3 canlı bombanın ateş ettikten sonra kendilerini patlattıkları yönünde ilk bulgular var. ölen ve yaralananlar arasında muhtemelen yabancı uyruklu da vatandaşımız da var."

"havaalanı trafiği başladı"

"şu ana kadar 36 kişi hayatını kaybetmiştir. ayrıca çok sayıda yaralanma meydana gelmiştir. hayatını kaybeden bütün sivil insanlara rahmet diliyorum. yaralılara da acil şifalar diliyorum. bu saldırı masum insanları hedef alan alçakça, planlanmış bir terör eylemidir. ülkemizin bölücü terörle mücadele verdiği bir dönemde ayrıca komşularımızla normalleşme sürecinin başladığı bir anda böylesine alçakça bir terör eyleminin gerçekleşmesi manidardır. terör bütün ülkeleri tehdit eden bir olaydır ve mücadelede küresel işbirliği sürdürülmelidir. hangi cenahtan gelirse gelsin ülkemiz bu alçakça saldırının üstesinden gelecek güce sahiptir... 2:20 itibariyle havaalanı trafiği başladı."

başbakan yıldırım, daha sonra atatürk havalimanı'ndaki taksiciler kooperatifini ziyaret etti. patlamalardan birinin taksicilerin yolcu beklediği geliş kapısında meydana geldiğini ve en fazla vefatın da bu noktada olduğunu belirten yıldırım, "başınız sağ olsun diyorum. milletimizin başı sağ olsun" dedi. 

istanbul valiliği sağlık müdürlüğü kriz merkezi, saldırıda yaralananlardan 12'sinin ameliyata alındığını açıkladı.

erdoğan, başbakan ve genelkurmay başkanı ile toplantı yaptı

cumhurbaşkanı erdoğan, istanbul'daki patlamayla ilgili başbakan yıldırım ve genelkurmay başkanı orgeneral akar ile cumhurbaşkanlığı külliyesi'nde toplantı yaptı. başbakan binali yıldırım, içişleri efkan âlâ'dan kriz masası oluşturmasını istedi.

yaralananların bazıları özel araçlarla, bazıları ise ambulanslarla hastanelere sevk edildi.  havaalanına giriş çıkışlar kapatıldı ve uçaklar başka havaalanlarına yönlendiriliyor.

saldırı ile ilgili yayın yasağı getirildi.

patlama sonrası facebook, istanbul'da bulunan kullanıcılarına güvenlik durumu kontrolü gönderdi.

kaynak: aa, dha, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;