Kafkasya

Avrasya Birliği 2015'te kuruluyor

Rusya'nın öncülüğünde bir araya gelen yedi devlet başkanı, mal, para ve iş gücü dolaşımının serbestliği için çalışmaları hızlandırıyor.

Konular: Rusya, Ukrayna

Haberin Öne Çıkanları

Anlaşma sağlandı

Hazırlıklar hızlanacak

Amaç serbest dolaşım

Liderler, Rusya'nın ev sahipliğinde bir araya geldi.
Liderler, Rusya'nın ev sahipliğinde bir araya geldi. [AFP]

avrasya ekonomik topluluğu'na (eurasec) üye ülkelerin devlet başkanları 1 ocak 2015'e kadar avrasya birliği'nin kurulmasına karar verdi.

liderler, rusya devlet başkanı dimtry medvedev'in ev sahipliğinde, moskova'daki kremlin sarayı’nda bir araya geldi.

medvedev'le birlikte kazakistan cumhurbaşkanı nursultan nazarbayev, kırgızistan cumhurbaşkanı almazbek atambayev, tacikistan cumhurbaşkanı imamali rahman, belarus cumhurbaşkanı aleksander lukaşenko, ukrayna cumhurbaşkanı viktor yanukoviç, ermenistan cumhurbaşkanı serj sarkisyan ve moldova cumhurbaşkanı vekili marian lupu’nun katıldığı toplantıda, avrasya birliği için çalışmaların 2015'e kadar tamamlanması konusunda görüş birliğine vardı.

çalışmalar hızlandırılacak

kazakistan cumhurbaşkanlığı’nın anadolu ajansı’na verdiği bilgiye göre liderler, avrasya birliği'nde üye ülkeler arasında mal, para ve iş gücü dolaşımının serbestçe gerçekleşmesi için tüm çalışmaların hızlandırılması gerektiğini ifade etti.

medvedev de 1 ocak 2015'e kadar avrasya birliği'nin kurulması için üye ülkeler arasında kapsamlı bir anlaşma yapılacağını ifade etti.

rusya, kazakistan ve belarus devlet başkanları 19 aralık 2010'da kremlin'de gerçekleştirdikleri toplantıda da aralarında gerçekleştirdikleri gümrük birliği anlaşmasının ‘tek ekonomik bölge’ biçiminde çalışmasına karar vermişti. bu toplantıda avrasya birliği'nin gerçekleştirilmesi için bir de üst komisyonun kurulması kararlaştırılmış, kurulan komisyonun avrasya ülkeleri arasında ekonomik entegrasyon için çalışmalar yapması benimsenmişti. 


rusya, kazakistan ve belarus, birlik projesinin merkezindeki ülkeler olarak geçtiğimiz yıl geçiş sürecini hızlandırmak amacıyla avrasya ekonomik komisyonu adlı girişimi kurdular. avrasya ekonomik topluluğu'na üye olan kırgızistan ve tacikistan ise, aynı zamanda avrasya birliği'nin üyesi olmaya aday ülkeler. ukrayna, moldova ve ermenistan ise avrasya ekonomik komisyonu'nunda gözlemci statüsünde olan ve birlik projesiyle ilgilenen ülkeler. 

 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;