Türkiye

Avrupa'daki Türkler sandık başında

Cumhurbaşkanı seçimi için yurt dışında oy verme işlemi başladı. İsviçre, Almanya, Danimarka, İtalya ve Hollanda'daki Türkler oy veriyor.

Seçim propagandası ve yasakları da perşembe gününden itibaren uygulamada olacak. [Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı seçimi için ilk oyu avustralya'da yaşayan sinan seven kullandı. yurtdışında oy verme işlemi 3 ağustos'a kadar sürecek. 

avustralya'nın ardından çin'de yaşayan türkler de, cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmak için sandık başına gitti. çin'de sadece 31 temmuz'da yapılacak oy verme işlemi için sandık başına giden türkler saat 17.00'ye kadar oylarını kullanabilecek.

avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki türkler de cumhurbaşkanlığı seçimi için oy vermeye başladı.  isviçre, almanya, danimarka, italya ve hollanda'daki türkler oy veriyor.

yurt dışında yaşayan türk vatandaşlarının oy kullanacağı sandıklar 3 ağustos'a kadar açık kalacak. yüksek seçim kurulu'nun (ysk) seçim takvimine göre, yurtdışındaki vatandaşlar randevu aldıkları günde, randevu almayanlar sistemin kendileri için belirlediği günde oy kullanacak.

yurtdışında yaşayan türk vatandaşlarına, ilk kez cumhurbaşkanını belirlemek için bulundukları ülkelerde kurulan sandıklarda oy verme hakkı tanınan seçimde, avustralya'nın melbourne kentindeki st. kilda city hall'da yerel saatle 08.00'de ilk oyu 8 numaralı sandıkta samsunlu sinan seven kullandı.

ysk'nın kararı uyarınca almanya, abd, belçika, danimarka, fransa, hollanda, israil, isviçre, italya, kktc, lübnan, norveç, romanya, suudi arabistan ve türkmenistan'da ilk tur için oylama 31 temmuz - 3 ağustos arasındaki dört gün süresince yapılacak.

kanada, avustralya ve rusya'da oy verme işlemi 31 temmuz - 2 ağustos, bulgaristan ve kazakistan'da 1 - 3 ağustos arasında gerçekleştirilecek.

sandık kurulacak diğer ülkeler ve oy kullanma süreleri şöyle olacak:

avusturya, yunanistan, cezayir, ingiltere, isveç, japonya, katar, kırgızistan, macaristan ve makedonya'da 2 - 3 ağustos; çin halk cumhuriyeti'nde 31 temmuz; birleşik arap emirlikleri'nde 2 ağustos; arnavutluk, azerbaycan, bahreyn, bosna hersek, çek cumhuriyeti, finlandiya, güney afrika, gürcistan, iran, irlanda, ispanya, kosova, kuveyt, mısır, özbekistan, polonya, sudan, tunus, ukrayna, umman, ürdün ve yeni zelanda'da 3 ağustos.

yurtdışındaki seçmenler, randevu aldığı ya da kendisi için belirlenen günde oy kullanamadığı takdirde 10 ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.

seçim yasakları da başlıyor

seçim propagandası ve yasakları da başladı. uygulamaya göre, perşembeden itibaren yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla, adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtım yapılamayacak.

oy verme gününü takip eden güne kadar şehir içinde veya şehir dışında, toplu taşıma amacıyla kamu hizmetlerinde kullanılan hava, kara, deniz ve raylı sistem taşıtlarındaki reklam yerleri ve araçlarında propaganda içeren yayınlar yapılamayacak. kural, toplu taşıma araçlarına tahsis edilmiş üstü kapalı duraklar ile yolcuların inip bindiği kapalı alanlarda da geçerli olacak.

geziler de yapılmayacak

31 temmuz perşembe'den, ikinci oylamaya kalması halinde 15 ağustos cuma'dan itibaren oy verme gününü takip eden güne kadar, sayılan kurumlara ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla törenler yapılması, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak olacak.

yurtiçinde yapılacak seçim propaganda gezilerine, başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla katılamayacak. bu maksatla yapılacak gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile törenleri yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek. seçim propagandasıyla ilgili gezilere hiçbir memur katılamayacak.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;