Türkiye
Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi Kocaeli'de açılıyor
İsmet İnönü tarafından 1934'te temeli atılan, 1936'da dönemin İktisat Bakanı Celal Bayar tarafından açılışı yapılan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sanayi kuruluşlarından Kocaeli'deki SEKA Kağıt Fabrikası, müzeye dönüştürüldü. Fabrika, 6 Kasım Pazar günü Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olarak kapılarını ziyaretçilere açacak.
ismet inönü tarafından 1934'te temeli atılan, 1936'da dönemin iktisat bakanı celal bayar tarafından açılışı yapılan türkiye cumhuriyeti'nin ilk sanayi kuruluşlarından kocaeli'deki seka kağıt fabrikası, müzeye dönüştürüldü.
yaklaşık 3,5 yıl süren restore çalışmaları kapsamında, üretimde kullanılan tarihi makinelerin de onarıldığı fabrika, 6 kasım pazar günü türkiye'nin ilk, avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olarak hizmete açılacak.
türkiye'de kağıdın serüveni
1936'da açılan türkiye'nin ilk kağıt fabrikası, yıllık 12 bin ton üretim kapasitesiyle faaliyete başladı.
fabrika, 18 nisan 1936'da ilk yerli kağıdı üretti.
fabrika sayesinde, ülkenin kağıttaki ithal bağımlılığı sona erdi, gazeteler kocaeli'de üretilen milli kağıtlara basılmaya başlandı. kuruluş sürecinde "zarar eder" şeklinde tartışmalara sebep olan fabrika, kısa sürede daha da büyüyerek, bölgedeki binlerce insanın ekmek kapısı oldu.
fabrika alanında bulunan spor tesisleri ve sinema salonları, kocaelililerin sosyal ihtiyaçlarını da büyük ölçüde karşıladı.
1997'de özelleştirme kapsamına alındı
özelleştirme yüksek kurulu, 1997'de fabrikayı özelleştirme kapsamına aldı. yatırımları durdurulan fabrika, işçilerin ve bölge halkının tepkisi nedeniyle uzayan sürecin ardından 2005'te kocaeli büyükşehir belediyesi'ne devredildi ve üretim faaliyeti sonlandırıldı.
3,5 yıl önce fabrikada restore çalışmalarına başlandı. üretimde kullanılan tarihi makineler onarıldı.
6 kasım'da açılıyor
fabrika, türkiye'nin ilk, avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olarak 6 kasım pazar günü ziyaretçilere açılacak.
bu tarih, aynı zamanda fabrikanın kuruluşunun 80'inci yıl dönümü.
seka kağıt müzesi, 12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulu. müze, 18 salondan oluşuyor.
müze bünyesinde bulunan 115 vitrin içerisinde kağıdın yapım aşamaları, kocaeli tarihi, seka alanının arkeolojik geçmişi, seka'da sosyal hayat ve kağıtspor konulu obje ve belgeler yer alıyor.
vitrinlerde fabrika dönemine ait toplam 443 belge ve 337 obje yer alıyor.
kaynak: aa
Yorumlar