Türkiye

'Avrupa'nın tutumu kaygı verici'

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapılan olağan MGK toplantısında, kamu düzeni ve seçim güvenliği vurgusu yapıldı. Avrupa'nın sığınmacılara yönelik tutumu ise kaygı verici olarak nitelendi. Kurulun, Orgeneral Hulusi Akar da dahil birçok yeni katılımcısı vardı.

Konular: Türkiye

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan başkanlığında beştepe'deki cumhurbaşkanlığı külliyesi'nde yapılan olağan milli güvenlik kurulu toplantısı, yaklaşık 5,5 saat sürdü.

cumhurbaşkanlığı basın merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, toplantıda görüşülen konular dört maddede sıralandı. toplantının ana gündemi yaklaşan 1 kasım seçimleri öncesi güvenlik ve kamu düzeni oldu. 

kamu düzeni ve güvenlik vurgusu

toplumun huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanmasına ilişkin konuların etraflıca görüşüldüğünü belirten açıklamada, "ülkenin iç ve dış güvenliğine yönelik tehditler ile alınan ve alınacak tedbirler değerlendirilmiştir" ifadesi kullanıldı.

açıklamada, "terörle mücadele konusunda uluslararası kamuoyu ile yakın işbirliği yapılması gerektiği mütalaa edilmiştir" ifadesi kullanıldı:

"bölücü terör örgütünün, vatandaşlarımızın ve güvenlik güçlerimizin hayatlarına kasteden terör eylemlerinin, yurt içinde ve yurt dışında, demokrasi bilincine sahip, insan hak ve özgürlüklerine saygılı tüm kesimlerce lanetlenmesi memnuniyetle karşılanmış ve terörle mücadele konusunda uluslararası kamuoyu ile yakın işbirliği yapılması gerektiği mütalaa edilmiştir."

ayrıca 'paralel devlet yapılanmasıyla' mücadelenin, yurt içinde ve yurt dışında, illegal ekonomik boyutu da dâhil olmak üzere sürdürüleceği vurgulandı.

seçim güvenliği

toplantının önemli bir diğer gündem maddesi de 1 kasım 2015 tarihinde yapılacak erken seçimin güvenliğiydi. mgk toplantısı sonrası yapılan açıklamada, "genel seçimlerin huzur ve güven ortamı içinde gerçekleşmesi ve halkımızın iradesinin her türlü baskıdan uzak bir şekilde özgürce sandığa yansıması için alınacak tedbirler hakkında kurul’a bilgi sunulmuştur" denildi.

sınır gelişmeleri

toplantının bir diğer gündemi de sınır güvenliğiydi. bu kapsamda, suriye’de yaşanan gelişmelerin etraflıca değerlendirildiği ve sınır güvenlik tedbirlerinin gözden geçirildiği ifade edildi.

mgk, "suriye’nin barış ve huzur ortamına kavuşması hususunda, deaş’a [işid] karşı uluslararası koalisyon güçleriyle birlikte hareket dâhil, kararlı istek ve duruşumuzun sürdürüleceği teyit edilmiştir" açıklamasını yaptı.

'avrupa'nın sığınmacılara tutumu kaygı verici'

"irak ve suriye’de konumlanan deaş'a ve diğer terör örgütleriyle mücadelenin aynı kararlılıkla yürütüleceğini" vurgulayan mgk açıklaması, güvenlikli bölgeye ve avrupa'ya giden sığınmacılara dair de şunları ifade etti:

"suriye sınırları içerisinde hayata geçirilecek “terör örgütlerinden arındırılmış bölge” uygulamasının suriye halkının hayat hakkının muhafazasında önemli bir rol oynayacağı ifade edilmiştir.

avrupa ülkelerinin, türkiye’nin yıllardır dirayetle yönettiği mülteci akınına karşı ortaya koyduğu kaygı verici tutum üzüntüyle karşılanmış, bu meseleye temel insan hakları kapsamında yaklaşılması gerektiği değerlendirilmiştir."

toplantıda ayrıca yemen, libya ve mısır başta olmak üzere, kuzey afrika ve orta doğu’da yaşanan gelişmeler de ele alındı.

kurulun ilk katılımcıları

toplantıya orgeneral hulusi akar, ilk kez genelkurmay başkanı sıfatıyla katıldı. iç ve dış gelişmelerin ele alındığı toplantıya geçici hükümetten başbakan yardımcısı cevdet yılmaz ve tuğrul türkeş, içişleri bakanı selami altınok ve dışişleri bakanı feridun sinirlioğlu da ilk kez katıldı.

ayrıca yaş toplantısı sonrası kara ve hava kuvvetleri komutanlığı ile jandarma genel komutanlığı görevine gelen komutanlar da ilk kez toplantıda yer aldı.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;