Başkanlık sistemi

Bahçeli: Sistem muamması kapanmalı

MHP lideri Bahçeli, "AK Parti başkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse, Anayasa taslağını TBMM'ye getirmelidir. Bizim tercihimiz parlamenter sistemin reforma tabi tutulmasıdır. Ancak milletimiz aksini söylerse buna da diyeceğimiz herhangi bir şey doğal olarak bulunmayacaktır" dedi.

milliyetçi hareket partisi (mhp) genel başkanı devlet bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, sistem tartışmalarının siyaseti tıkaması durumunda, rejim krizine dönüşebileceği uyarısında bulundu:

“dünyanın hiçbir medeni ve demokratik ülkesinde her gün suç işleyen bir yönetim ve iktidar yapısı görülemeyecek, bundan bahsedilemeyecektir.

bu durum karşısında, akp başkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse yine karşımıza iki seçenek çıkacaktır: ilk olarak akp, hazırda tuttuğu veya üzerinde çalıştığı bir anayasa hazırlığı varsa, mutabık kalınan daha önceki maddeleri de ihtiva etmek kaydıyla tbmm’ne getirmelidir. milletvekilleri, ilkeleri ve inançları doğrultusunda vicdanlarının sesini dinleyerek oy kullanacaklar, bir karara varacaklardır.

ikinci olarak bu anayasa değişiklik teklifi tbmm genel kurulunda ya 367 sınırını aşarak kanunlaşacaktır ya da 330 eşiğinin üstünde kalarak referandum yoluyla milletin kararına sunulacaktır. mhp, türk milletinin vereceği her karara saygılı ve bağlıdır. bizim tercihimiz her zaman olduğu gibi parlamenter sistemin devamı, güçlendirilmesi, reforma tabi tutulmasıdır. ancak milletimiz aksini söyleyecek olursa buna da diyeceğimiz herhangi bir şey doğal olarak bulunmayacaktır.

türkiye’nin yasa ve anayasaya uymayan yönetim yapısının derhal düzeltilmesini, hukukun tam manasıyla egemen kılınmasını öncelik görüyoruz. bizim başkanlık sistemine yönelik kuşku, eleştiri, çekincelerimiz bilinmektedir. türkiye’nin nasıl ve hangi sistemle yönetileceğiyle ilgili muamma bize göre kapanmalı, bu iş kökünden bitirilmelidir.”

“türkiye’nin yeni bir toplum sözleşmesine ihtiyacı var”

cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesiyle birlikte anayasal yetki ve sınırlarının devamlı tartışma konusu yapıldığını anımsatan bahçeli, şöyle konuştu:

"türkiye’nin yeni bir toplum sözleşmesine ihtiyacı vardır ve sorumluluk hepimizin sırtındadır. bize göre, bilhassa 15 temmuz’dan sonra bu ihtiyaç acil bir hal almıştır. türkiye’de hiçbir şey, 14 temmuz’daki gibi olmayacak, olamayacaktır. milletimizin yeni bir soluğa, yeni bir hukuki mutabakata yönelik çağrı ve talebi hissedilir ölçüde fazladır. bunu görmezden gelemeyiz, kulağımızın üstüne yatamayız.

mhp, anayasanın tadilatına veya yeniden yazımına başından beri sıcak ve olumlu bakmaktadır. bizim anayasaya bakışımız da herhangi bir değişiklik, bir sapma veya farklı bir anlayışa savrulma yoktur. dün ne söylemişsek bugün de aynı çizgideyiz. dün nerede duruyorsak bugün de aynı noktadayız. özellikle anayasanın ilk 4 maddesinin değişmemesi, değiştirilmesinin dahi teklif edilmemesi hususundaki ısrarımızı kayıtsız şartsız muhafaza ediyoruz.

15 temmuz’dan sonra oluşturulan komisyon 7 maddelik mini anayasa değişiklik paketini hazırlayarak genel başkanlara sunmuştur. daha önce üzerinde uzlaşılan 60 maddelik değişiklik de dikkate alındığında yeni bir anayasa çerçevesinde önemli ve kayda değer bir aşamaya gelindiği görülebilecektir. mhp, millet yararına olduktan sonra her zaman, her zeminde uzlaşmadan, konuşmadan yanadır."

“anayasa çiğnenmekte ve suç işlenmektedir”

bahçeli, recep tayyip erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiği andan itibaren "anayasanın amir hükümlerini özüne ve ruhuna aykırı olarak yorumladığını; anayasanın vermediği yetkileri kendisinde hak gördüğünü; partili cumhurbaşkanı gibi davrandığını; tarafsızlığına gölge düşürecek şekilde hareket ettiğini ve yetkisini aştığını; siyasi propagandalara katıldığını, ak parti lehine oy istediğini; siyasi polemiklere katılmış, fiilen hükümet başkanı gibi hareket ettiğini" ifade etti. bahçeli, "şu anda anayasa çiğnenmekte ve suç işlenmektedir. fiili durumla hukuki gerçek taban tabana zıtlık içermektedir" dedi.

“anayasaya tamamen aykırı yönetim modeli, ülkenin mukavemetini esnetti”

türkiye’nin mukavemetinin esnediğini söyleyen bahçeli, bunun gerekçesinin de “ülkedeki hukuksuz, kanunsuz ve anayasaya tamamen aykırı bir yönetim modeli" olduğunu ifade etti.

bahçeli, "anayasanın nasıl değiştirileceği, anayasal hükümlerle belirlenmiştir ve bu kesindir. filli durum ve dayatmalarla anayasanın değişeceğini iddia etmek, anayasayı rafa kaldırmak eğer gaflet değilse vahim bir art niyetlilik ve sinsi bir tezgâhtır" dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;