Yeni Anayasa

Bahçeli'den AK Parti'ye 'dokunulmazlık' teklifi

MHP lideri Devlet Bahçeli, HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için AKP'ye teklifte bulundu. "Gelsinler, bu konuyu TBMM'de kökten çözelim. Hepten bitirelim, hukukun işini kolaylaştıralım" dedi.

Konular: MHP, Türkiye

milliyetçi hareket partisi (mhp) genel başkanı devlet bahçeli, partisinin meclis grup toplantısında konuştu. bahçeli, "hdp’li sözde siyasetçilerin dokunulmazlığı kaldırılacaksa akp’nin önünde engel yoktur. gelsinler, bu konuyu tbmm’de kökten çözelim. yeni anayasa vasıtasıyla pkk’nın gönlünü alacak kadar milli onurları esnememişse, bilsinler ki bu türkiye düşmanlığı kimseye yaramayacaktır" dedi. bahçeli, şu ifadeleri kullandı:

"2012 yılının kasım ayında, o dönemin bdp’lilerin dokunulmazlıklarını kaldıracaklarını söyleyen erdoğan, kısa süre sonra bu sözünü unutmuştu. hatta erdoğan idam cezasının geri gelmesine bile yeşil ışık yakmıştı. şimdi de erdoğan ve davutoğlu’nun teröristler ve siyasi bölücülerle yeni bir müzakere sayfası açmak için el altından çalışmalar yürütmesinden oldukça kuşkuluyuz. bizim merakımız, yeni anayasada pkk’ya bir ümit verilmiş midir? şu anda yaşanan şehir çatışmalarının maksadı yeni anayasa pazarlıklarını kızıştırmak için midir?"

"daha açık sorayım, akp, pkk ile hali hazırda görüşmekte midir? erdoğan, özellikle oslo’da pkk’ya federasyon sözü vermiş midir? ve hepsinden önemlisi yaşadığımız şiddet ve dehşet dolu günler özyönetimle temellenmiş başkanlık sisteminin bir ön hazırlığı, ön çalışması mıdır?"

"hdp’li sözde siyasetçilerin dokunulmazlıkları kaldırılacaksa, davutoğlu ve akp’nin önünde engel yoktur, buyursunlar tbmm’de bu sorunu kökten çözelim, hepten bitirelim, hukukun işini kolaylaştıralım."

"erdoğan ve davutoğlu’nun, yeni anayasa vasıtasıyla pkk’nın gönlünü almak için milletimizin ve devletimizin tarihi haklarından vazgeçecek kadar milli onurları esnemişse, bilinsin ki, bu türkiye düşmanlığı kimsenin yanına kalmayacak, bırakılmayacaktır. yanlış hesap sonunda türk milletinden dönecektir."

'yakın tarihin en büyük çarkı'

bahçeli, konuşmasının genelinde ak parti ve cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ı eleştirdi. 

bahçeli, "bizim de israil’e ihtiyacımızın olduğunu kabul etmemiz lazım" ifadesi üzerinden cumhurbaşkanı erdoğan’ı eleştirdi, "erdoğan’ın düne kadar ‘terörist devlet’ dediği israil’e muhtaç olduğumuzu söylemesi, yakın tarihin en büyük çarkı olmuştur" dedi:

“2015’te türk lirası inanılmaz ölçüde değer kaybetmiştir. işsizlik ve yoksulluk toplumsal hayatı mahvetmiştir. iç ve dış politikadaki eksen kaymaları, ülkemizin belirleyicilik vasfını köreltmekle kalmamış, ekonomiye de yük bindirmiştir.

türkiye çevresindeki hiçbir olaya müdahil olamamıştır. suriye, irak, mısır, rusya krizleriyle neredeyse dost ülke kalmamıştır. hükümet sınırlarımızın ötesindeki toprağımız olan süleyman şah türbesi’ni teröristlere bırakarak kaçmıştır. erdoğan’ın düne kadar ‘terörist devlet’ dediği israil’e muhtaç olduğumuzu söylemesi, yakın tarihin en büyük çarkı olmuştur.”

“pkk’nın bugünkü aşamasının günahı önce akp’nin”

“pkk bugünkü aşamaya geldiyse, bunun günahı bütün işbirlikçi mihraklardan önce akp’nindir. sanki gizli ve vahşi bir el 7 haziran’ın intikamını almak için devreye girmiş, uzun süren çabalardan sonra kaos fitili tutuşturulmuştur. demokrasi rafa kalkmış, medya susturulmuş, hukuk ve adalet karaborsaya düşmüştür. erdoğan ve davutoğlu koalisyon kurulmaması için oyun üstüne oyun planlamıştır. türkiye’yi istikrarsızlığa ve terörün namlusunun kasten önüne iten akp’den başkası değildir. 7 haziran’dan sonra geçici akp hükümeti, türkiye’yi hepten geriletmiştir.”

“hayırcı gösterildik”

“biz 7 haziran’dan 1 kasım’a kadar geçen yoğun sürede doğru yapılması gereken ne varsa onu yaptık. öngörü hatası yapmadık. doğrudan bizi hedef alan algı operasyonları sayesinde ‘hayırcı’ gösterildik. belki kendimizi iyi anlatamadık. bize 2015 yılının kaybedeni diyenler, açıkça söylüyorum; halt etmişler. haklılık, doğruluk, millilik kendini ifade edeceği gür bir ses arıyor, işte o ses mhp’dir.”

‘ilk 4 maddenin tartışılmasına karşıyız’

bahçeli, yeni anayasa çalışmaları ve başkanlık sistemi tartışmaları hakkında konuştu:

"sanki anayasa değişince, türkiye bambaşka bir ülke haline gelecektir. anayasa bir mutabakatın sonucu olarak ortaya çıkmalıdır. ne kadar kapsamlı anayasa yaparsanız yapın, uygulanmadıkça bir anlam ifade etmeyecektir. anayasa herhangi bir parti ya da hareketin mahsulü değil, topyekûn 78 milyonun tamamına ait olmalıdır. türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı, bir gerçektir."

"yeni anayasa için üzerimize düşeni yapacağımızı samimiyetle muhataplarımıza ilettik. akp hükümetine çekincelerimizi de açıkça dile getirdik. akp’nin yeni anayasadaki türklüğü tasfiye planı, bir pkk talebidir. buna çanak tutmamız beklenemez. anayasadan türk’ün silinmesine izin vermeyiz, herkes ayağını denk alsın. türksüz bir anayasa yıkımdır. anayasa’nın ilk 4 maddesinin tartışılmasına tahammülümüz yoktur."

‘tüm despotlar adalet iddiasında’

"başkanlık diye tutturan tek kişi erdoğan’dır. davutoğlu gönülsüzce hizmet ediyor. tarihte türk milletinin sinesinden hitler çıkmamıştır. erdoğan’ın laflarının çarptırıldığı iddiası yalandır. mhp, saray’ın oyununu bozacaktır. mhp, parlamenter sistemin güçlendirilerek revize edilmesinden yanadır. hitler de stalin de adaletsizliğe karşıydı. tarihteki tüm despotlar adalet dağıttıklarını iddia etmişlerdir.” 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;