Avrupa

Bahreyn kara listede

'İnternet düşmanları' arasına eklenen ülke, Arap Baharı sürecinde blog yazarlarını tutuklamak, sansür uygulamak ve yabancı medyayı dışarı çıkarmakla suçlanıyor.

Konular: Ortadoğu, Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Blog yazarları hapiste

Basın susturuldu

Türkiye gözetimde

Rapor, Bahreyn'de tutuklanan blog yazarı ve internet kullanıcılarına vurgu yaptı. [RSF]

merkezi fransa'nın başkenti paris'te olan sınır tanımayan gazeteciler örgütü (rsf), 2012 yılı raporunu açıkladı. örgüt, bahreyn ve belarus'un dahil olduğu 12 ülkenin 'internet düşmanı' olduğunu ilan etti.

'İnternet düşmanı' ülkeler:

  • bahreyn
  • belarus
  • burma
  • çin
  • küba
  • iran
  • kuzey kore
  • özbekistan
  • suudi arabistan
  • suriye
  • türkmenistan
  • vietnam

kara listeye bahreyn'i ekleyen örgüt gerekçe olarak, manama yönetiminin 14 şubat 2011'de başlayan ve arap baharı sürecinde devam eden 'sansür çabalarını' gösterdi.

bahreyn'in iletişimi kısıtlamaya yönelik kritik adımlar attığının açıklandığı rapor, ülkede tutuklanan blog yazarı ve internet kullanıcılarına vurgu yaptı.

bir blog yazarıının hapiste öldürüldüğünü hatırlatan raporda, "bahreyn, yabancı medyayı ülkeden dışarı çıkardı, insan hakları savunucularına savaş açtı, aktivistlere yönelikse yıldırma politikası güttü" denildi.

listeye diğer eklenen ülke belarus için ise, yüz gazeteci hakkında soruşturma açılması ve 30'unun hüküm giymesi gerekçe gösterildi.

türkiye gözlem altında

aralarında türkiye'nin de bulunduğu 14 ülkenin dahil olduğu 'gözetim altındaki ülkeler' ise, avustralya, mısır, eritre, fransa, malezya, rusya, güney kore, sri lanka, tayland, tunus, birleşik arap emirlikleri ve bu yıl listeye eklenen hindistan ile kazakistan.

türkiye, 2012 yılında da libya ve venezuella'nın çıkarıldığı bu listede kaldı. raporda türkiye'ye ilişkin, "binlerce internet sitesine hala erişim yok internet kullanıcıları filtre girişimleri alarm veriyor ve internet gazetecileri hakkında dava açılmaya devam ediliyor" ifadeleri kullanıldı.

türkiye'de 2011 yılı ağustos ayında yapılan düzenleme ile 'güvenli internet' uygulaması getirilmişti. kullanıcılara 'çocuk' veya 'aile' diye iki paket seçmesini veya standart kullanıcı olarak kalmasına neden olan düzenleme 'sansür' olduğu gerekçesiyle uluslararası örgütlerin tepkisini toplamıştı.

türkiye ayrıca, gazetecileri koruma komitesi (cpj) tarafından da tutuklu gazeteciler sebebiyle de sıkça eleştiriye maruz kalıyor.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;